Header Ads

Header ADS

Το χρονικό της απελευθέρωσης των Κυθήρων από τα στρατεύματα κατοχής, της Ελένης Χάρου

 

Η ιστορική φωτογραφία του Μανώλη Σοφίου.

Το χρονικό της απελευθέρωσης των Κυθήρων από τα στρατεύματα κατοχής, της Ελένης Χάρου

Το χρονικό της απελευθέρωσης των Κυθήρων από τα στρατεύματα κατοχής, της Ελένης Χάρου

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1944 προσγειώθηκαν στα Κύθηρα Άγγλοι αλεξιπτωτιστές ανιχνευτές, που ήρθαν για να εξακριβώσουν εάν υπήρχαν ακόμα Γερμανοί στα Κύθηρα. Αμέσως έγινε συναγερμός στους κατοίκους που έσπευσαν να τους υποδεχτούν σαν ελευθερωτές και να χαιρετήσουν το γεγονός με εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού, με κωδωνοκρουσίες και φωταψίες.

Ο Αγγλικός στόλος στο Καψάλι

Στις 15 Σεπτεμβρίου κατέπλευσαν από τον Τάραντα στα Κύθηρα πολεμικά του Αγγλικού στόλουπου μετέφεραν ένα σύνταγμα στρατού γυμνασμένου ως κομάντος. 8 από αυτά προσωρμίσθησαν στον Αυλαίμονα και απεβίβασαν 600 άνδρες. Την επόμενη ημέρα προσωρμίσθησαν στο Καψάλι άλλα 8, φορτιγίδες και τορπιλοβόλα και απεβίβασαν πεζό στρατό με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Πιο ανοιχτά εμφανίσθησαν αντιτορπιλικά και καταδρομικά, σύνολο 30.
Στις 26 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο Καψάλι με αγγλικό πολεμικό πλοίο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Υπουργός Ανασυγκρότησης, ο οποίος έσκυψε και φίλησε το χώμα της ελεύθερης πλέον πατρίδας.
Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στο Καψάλι το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με μοίρα του Ιερού Λόχου από 550 άνδρες υπό τον Συνταγματάρχη Μεσσηνόπουλο. Επηκολούθησαν σε κλίμα εορταστικό δοξολογίες, σημαιοστολισμοί και εκδηλώσεις λαϊκής χαράς.

Έτσι τα Κύθηρα έχουν την τιμή να θεωρούνται το πρώτο Ελληνικό έδαφος που επελευθερώθηκε το 1944 και στα Κύθηρα έγινε η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Ελένη Χάρου
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.