Σβήνουν τις σόμπες και βάζουν κουβερτάκια στις καφετέριες!
Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα, ωστόσο ειδικά τα βράδια η υγρασία «τσιμπάει», και η θέρμανση σιγά σιγά θα γίνεται απαραίτητη. Με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί για τα καταστήματα της εστίασης, οι ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τον χειμώνα που έρχεται δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός της πελατείας τους επιλέγει είτε λόγω καπνίσματος, είτε λόγω του φόβου των ιώσεων και του κορωνοϊού να κάθεται στους εξωτερικούς χώρους.
Παρότι εδώ και χρόνια – ειδικά μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου- οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είχαν φροντίσει να προμηθευτούν διάφορα θερμαντικά σώματα – τα οποία λειτουργούν είτε με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, είτε φυσικού αερίου, είτε υγραερίου- για να θερμάνουν τους εξωτερικούς χώρους, πλέον όλο και περισσότεροι φέρονται αποφασισμένοι να μην τα λειτουργήσουν, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.
Για να γλιτώσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης προσπαθούν να βρουν έξυπνες λύσεις ώστε και οι πελάτες να είναι ικανοποιημένοι, και οι ίδιοι να μην χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ήρθαν τα κουβερτάκια…
Τις τελευταίες μέρες αρκετές καφετέριες έχουν αρχίσει να βάζουν κουβερτάκια στις πλάτες από τις καρέκλες των καταστημάτων τους ώστε αν κάποιος κρυώσει να τις χρησιμοποιήσει.
Ιδιοκτήτης καφετέριας- μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά στη voria.gr ότι στον εξωτερικό χώρο του διατηρεί πέντε θερμαντικά σώματα, τα λεγόμενα «μανιτάρια», που λειτουργούν με φιάλες υγραερίου και φέτος θα αγοράζει την κάθε φιάλη προς 27 ευρώ. «Η κάθε φιάλη διαρκεί περίπου μια ημέρα όχι όμως να μένει συνέχεια ανοιχτή, αλλά να την κλείνουμε αρκετές φορές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν χρειάζομαι 135 ευρώ κάθε μέρα για τις πέντε φιάλες υγραερίου και τον μήνα 4.000 ευρώ. Μόνο για τις φιάλες υγραερίου» είπε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα χρειάζεται άλλες 4.000 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ίδιος επιχειρηματίας ανέφερε ότι προς το παρόν τα βράδια αποφεύγει να ανάψει τα «μανιτάρια», ενώ έχει βάλει κουβερτάκια στα καθίσματα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν οι πελάτες που μπορεί να κρυώνουν.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νόμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς «οι περισσότεροι δουλεύουν τους εξωτερικούς χώρους, αφού αρκετοί από όσους βγαίνουν για διασκέδαση το βράδυ είναι καπνιστές και επομένως επιλέγουν τους εξωτερικούς χώρους για να καθίσουν».
«Πολύ δύσκολα θα βγει ο φετινός χειμώνας. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών έχουν προμηθευτεί κουβερτάκια για τα πόδια και την πλάτη και πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανάψουν θερμαντικά στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να στρέψουν τους πελάτες να καθίσουν μέσα στο μαγαζί και να βγαίνουν έξω μόνο για να καπνίσουν», είπε.
Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε επίσης ότι η επιδότηση που δίνεται από την πολιτεία για την ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλή, εξηγώντας ότι «δίνονται 209 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους είναι κάτω από 2.000 κιλοβατώρες, ενώ όλη η εστίαση είναι πάνω από αυτές». «Το κόστος για να κρατήσει κάποιος ανοιχτό το μανιτάρι μερικές φορές είναι μεγαλύτερο από τα 3 ευρώ που θα πληρώσει ο πελάτης για έναν καφέ», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Μιχάλης Επιτροπίδης.
«Άρα δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος για εμάς τους επαγγελματίες στην εστίαση. Τις 2.000 κιλοβατώρες τις καταναλώνουμε σε μία εβδομάδα. Για άλλη μια φορά μας αφήνουν στο έλεος του Θεού» κατέληξε ο κ. Επιτροπίδης.
Να μην είναι η επιδότηση στο ρεύμα σε δύο ταχύτητες
Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες της εστίασης αναμένουν να βρεθεί λύση στο αίτημά τους για πιο δίκαιη επιδότηση στα καταστήματα του κλάδου. Υπενθυμίζουμε ότι με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις που έχουν άνω των 2000 κιλοβατώρων λαμβάνουν μικρότερη επιδότηση στο ρεύμα σε σχέση με εκείνες που έχουν κάτω από αυτή την κατανάλωση. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στους επιχειρηματίες που θα δουν ειδικά τους επόμενους μήνες δυσθεώρητους λογαριασμούς για το ρεύμα τους. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που έχει χτυπηθεί πολλάκις από την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα και με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια