Header Ads

Header ADS

Πήραν φωτιά τα ελαιοτριβεία, οι παραγωγοί με Καλαμών ελαιοποιούν μαζικά τη σοδειά



Μάζεμα με ένα... χέρι επιχειρούν πλέον οι αγρότες, καθώς τα περιθώρια με τον καιρό στενεύουν, αλλά και γιατί τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί και εργάτες δεν υπάρχουν.

Ο συνδυασμός των απογοητευτικών τιμών για την ελιά Καλαμών, με το γεγονός ότι έχει οψιμίσει πολύ η παραγωγή και εργάτες δεν υπάρχουν, στρέφει τους ελαιοπαραγωγούς σε μάζεμα με ένα... χέρι. Μετέπειτα, δεδομένου ότι οι ελαιοπεριεκτικότητες συνεχώς βελτιώνονται και συνάμα οι τιμές του ελαιολάδου ανεβαίνουν, οι παραγωγοί στρέφουν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής για ελαιοποίηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κοροϊδία των εμπόρων που σε μια χρονιά με τεράστια κόστη και με τις εξαγωγές σε πλήρη άνθιση, επέλεξαν να βγάλουν τιμές κάτω του κόστους, τους έχει απογοητεύσει, με αποτέλεσμα να πάνε για ελαιοποίηση λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, ακόμα και τα μεγάλα μεγέθη.

Στην καρδιά της ελιάς Καλαμών στο Μεσολόγγι, πήραν... φωτιά τα λιοτρίβια

Ο κ. Γαντζούδης έχει ελαιοτριβείο στην περιοχή της Σταμνάς στην Αιτωλοακαρνία, σε μια περιοχή από τις πρωτοπόρες πανελλαδικά και παραδοσιακά στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Όπως μας ανέφεραν από το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο, η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της περιοχής που έχει αναλογικά και τα περισσότερα δέντρα στην Αιτωλοακαρνανία, φέρνει στο ελαιοτριβείο τις ελιές κατευθείαν από το χωράφι για ελαιοποίηση. Οι περιεκτικότητες σε ελαιόλαδο κυμαίνονται μεταξύ 10-13% και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα καλύτερες. Η δε οξύτητα παίζει στα 0,5-0,6, δηλαδή βγαίνει ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Γαντζούδη, η τάση αυτή για ελαιοποίηση ίσως ενταθεί εξαιτίας της απογοήτευσης των παραγωγών, αναφορικά με τις τιμές που παίζουν στο εμπόριο για τις βρώσιμες. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή το ελαιόλαδο από Καλαμών τιμάται προς 3,80 με 4,20 ευρώ το κιλό και οι παραγωγοί είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με την επιλογή τους αυτή, αφού το ελαιόλαδο κινείται ανοδικά πανελλαδικά και οι Ιταλοί και όχι μόνο έμποροι σαρώνουν στην κυριολεξία την αγορά.

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Βασίλη Ξεσφίγγη, παραγωγό ελιάς Καλαμών από την ίδια περιοχή, εκατοντάδες τόνοι μέσα σε μια ημέρα έφτασαν από αγρότες στα ελαιοτριβεία της περιοχής για ελαιοποίηση. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει σε πέντε συνολικά ελαιοτριβεία της περιοχής Σταμνάς και Αγγελοκάστρου, η εικόνα είναι η ίδια, με τεράστιες ποσότητες καρπού φετινής εσοδείας να οδηγούνται για ελαιοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Ξεσφίγγη, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τις τιμές που παίζουν στο εμπόριο (1,20 το 200άρι) και οι οποίες είναι κάτω του κόστους, δεδομένου πως ο μέσος όρος στους τεμαχισμούς είναι πολύ χαμηλά, εξαιτίας της μικροκαρπίας.

Αλλά και ο Θανάσης Αθανασίου, ελαιοπαραγωγός από το Αγρίνιο με Καλαμών, τονίζει πως οι αποδόσεις έχουν βελτιωθεί τελευταία πολύ, με αποτέλεσμα να μην πάνε οι παραγωγοί τα ψιλά για βρώσιμα, καθώς οι τιμές που προσφέρονται δεν τους ικανοποιούν. Όπως εκτιμά ο ίδιος, ακόμα και 70 λεπτά να πληρωθούν τα ψιλά κομμάτια, οι αγρότες δεν θα προτιμήσουν να τα δώσουν ως βρώσιμα.

Στο... φουλ η ελαιοποίηση και στο νομό Φθιώτιδας

Ίδια εικόνα επικρατεί, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στο νομό Φθιώτιδας, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός με Καλαμών, από μια εξίσου παραγωγική ζώνη, τις Λιβανάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες προτιμούν πλέον να ελαιοποιήσουν τον καρπό, παρά να τον δώσουν κάτω του κόστους, στο εμπόριο.

Μπίκας Αλέξανδρος  ΠΗΓΗ https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.