Header Ads

Header ADS

Δήλωση Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρώτα ο Άνθρωπος» στην Δημόσια Τοποθέτηση της 5ης Νοεμβρίου 2022 του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρίου Ευστράτιου Χαρχαλάκη σχετικά με το Καστέλο του Αβλέμμων.



Κύθηρα 5 Νοεμβρίου 2022


ΘΕΜΑ : Δήλωση Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρώτα ο Άνθρωπος» στην Δημόσια Τοποθέτηση της 5ης Νοεμβρίου 2022 του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρίου Ευστράτιου Χαρχαλάκη σχετικά με το Καστέλο του Αβλέμμων.


Ο κύριος Χαρχαλάκης αντιλαμβανόμενος την δυσαρέσκεια του κόσμου για τον εμπαιγμό που αφορά τα «μεγάλα» έργα, τους πλασματικούς (ευχολόγια) προϋπολογισμούς και την κακοδιοίκηση του Δήμου των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες με καθημερινές αναρτήσεις μέσω του facebook να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη για τα αναγκαία και θεάρεστα έργα που εκτελεί, και για όσα δεν εκτελεί, φταίνε πάντα οι άλλοι. Σήμερα λοιπόν, αποφάσισε, ότι για την μη εκτέλεση του έργου της Αναστήλωσης του Καστελιού του Αβλέμωνα, φταίει η προηγούμενη Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιορδου, και ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη.


Όμως η κυρία Κονιορδου έχει απομακρυνθεί από την θέση της Υπουργού Πολιτισμού εδώ και 3 χρόνια. Ο κύριος Χαρχαλάκης που έχει προσβάσεις στην Νέα Δημοκρατία και αυτοπροβάλλεται σαν σημαντικό στέλεχος αυτής, τι έχει κάνει κατά την θητεία των «δικών» του Υπουργών, αυτά τα 3 χρόνια; Έχει στείλει έστω και ένα έγγραφο που να πιέζει να ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο; Μήπως τελικά οι σχέσεις του με την Νέα Δημοκρατία είναι υπερτιμημένες;


Συμφωνώ ότι για το έργο έχει εγκριθεί, και μάλιστα από το ΚΑΣ, η πρώτη φάση που αφορά στερεωτικές εργασίες και λοιπά έργα και όχι η πλήρης αναστήλωση. Έτσι γίνεται στα έργα που αφορούν μνημεία, ξεκινάς την πρώτη φάση των εργασιών και ανάλογα τα ευρήματα προχωράς σε δεύτερη φάση στην πλήρη αναστήλωση. Ο κύριος Χαρχαλάκης δεν οφείλει να τα ξέρει όλα, μπορεί όμως να ρωτάει και να μαθαίνει. Το ζητούμενο λοιπόν είναι γιατί δεν έχει ξεκινήσει 10 χρόνια μετά, η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ, η τουλάχιστον να εξηγήσει ο κύριος Χαρχαλάκης τι ενέργειες έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα.


Το συγκεκριμένο ζήτημα ετέθη στο στάδιο της ενημέρωσης της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και σαν εύλογη απορία από μέρους μου, στα μεγαλεπήβολα σχέδια του κυρίου Χαρχαλάκη για την ανάπλαση του Αβλέμωνα. Πολύ περισσότερο διότι ως Αρχιτέκτων γνωρίζω τις απαιτούμενες εγκρίσεις που επιβάλλει ο νόμος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης και απορώ ειλικρινά με τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής ότι το έργο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2023. Πολύ περισσότερο αν έχουν βάση τα όσα ακούγονται για νομικές αντιδικίες στην περιοχή, για την μέχρι σήμερα ΜΗ Κύρωση


Κοινοχρήστων Χώρων του Οικισμού, για την μέχρι σήμερα ΜΗ έγκριση από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία κλπ.


Τέλος και υπό την ιδιότητα του Αρχιτέκτων Μηχανικού έχω να δηλώσω τα κάτωθι. Η εύρεση μιας χρηματοδότησης την σήμερον ημέρα, για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε δημόσιου έργου, είναι το πιο εύκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι η αισθητική προσέγγιση της εκάστοτε αρχιτεκτονικής λύσης. Και δυστυχώς, σε αυτό το κομμάτι, η διοίκηση Χαρχαλάκη μέχρι και σήμερα, παίρνει κάτω από την βάση σε όλα τα έργα που έχει εκτελέσει.


Ο Αβλέμμων μας αρέσει διότι έχει κρατήσει την αυθεντικότητά του. Διαχρονικά, μέσα από μικρές αρχιτεκτονικές χειρονομίες, αναπτύχθηκε οικιστικά, δίχως να χάσει τα ουσιώδη και βασικά συστατικά του. Η εφαρμογή μιας καθολικής οριζόντιας ανάπλασης, με αστικά χαρακτηριστικά τύπου Γλυφάδας, δίχως την ευαισθησία διάκρισης του τοπικού στοιχείου θα οδηγήσει αναμφίβολά στην απώλεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου. Και όταν ο τόπος χάσει την ιδιαίτερη ταυτότητα του, θα χάσει σύντομα και την μνήμη, την απλότητα που πρεσβεύει, και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τότε θα υπάρχουν άλλοι τόποι, που όλα αυτά, θα τα αντιπροσωπεύουν σε μεγαλύτερη κλίμακα και αυτό θα έχει αντανάκλαση στην τουριστική ανάπτυξη ή αν θέλετε στην ποιότητα των τουριστών που μελλοντικά θα προσελκύσει ο Αβλέμμων.


Πρέπει λοιπόν όλοι, να σκεφτούμε πολύ καλά, πως οραματιζόμαστε το νησί την επόμενη δεκαετία και όχι να παγιδευόμαστε στην ποταπή και ανελαστική λογική «βρήκαμε χρήματα κάτι πρέπει να τα κάνουμε διότι θα τα χάσουμε…». Χρήματα θα υπάρχουν πάντα για τις σωστές προτάσεις. Όμως η ορθή σκέψη είναι, «θέλω να κάνω αυτό………….., γιατί έτσι οραματίζομαι τον τόπο μου, πρόταση που προέκυψε από συλλογική διαβούλευση και θέλω αυτά τα χρήματα…».


Με Τιμή,


Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης


Πρώτα Άνθρωπος


Νικόλας Π. Μαγουλάς


Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ


Συντηρητής Έργων Τέχνης





2 σχόλια:

  1. Καταλαβαμε τσούζουν τα 4 μυρια και θελετε να χαθουν για να μην εγκαινιασει το έργο ο Χαρχαλάκης. Θα το εγκαινιασει όμως και θα τον βγαλομε ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν τσούζουν λέει
      εγώ σαν αβλεμονιότης ξέρω καλά ποιος έφερε έργα στο χωριό μου
      λέγεται Χαρχαλάκης
      όλοι οι άλλοι μας δούλευαν 20 χρόνια
      90% θα πάρει στον Αβλέμονα

      Διαγραφή

Από το Blogger.