Έρευνες για ξένη ΜΚΟ που υιοθετεί την προκλητική προπαγάνδα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας
Την πολιτική της Τουρκίας για το μεταναστευτικό φαίνεται πως υιοθετεί ξένη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα
Την προπαγάνδα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας φαίνεται πως έχει υιοθετήσει ξένη ΜΚΟ και προωθεί τις τουρκικές θέσεις για το μεταναστευτικό με τις Αρχές να έχουν αρχίσει τις έρευνες για την εν λόγω οργάνωση.
Σε ανάρτηση στο Twitter η ΜΚΟ δημοσίευσε την φωτογραφία των τουρκικών drones με τα τεθωρακισμένα σε Μυτιλήνη και Σάμο ενώ αναφέρει δε ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 αλλά και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947.
Το σχόλιο της φωτογραφίας λέει συγκεκριμένα «βλέποντάς την μιλάμε για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων».
Η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ πολύ συχνά δίνει στίγματα και φωτογραφίες για μετανάστες.
Έδρα της είναι η Δανία, ενώ ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ΜΚΟ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν υπάλληλος της Frontex και μάλιστα είχε υπηρετήσει και στην Ελλάδα.
Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η αστυνομία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένεται η ενημέρωση από την Europol για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες έρευνες.
Συνεχίζονται οι έρευνες σε Μυτιλήνη και Κύθηρα
Παράλληλα συνεχίζεται το δράμα με τα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα καθώς το Σάββατο εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν άλλες έξι σοροί μεταναστών από την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων.
Από το ναυάγιο έχουν διασωθεί από κλιμάκια του λιμενικού σώματος και τη συνδρομή της ΕΜΑΚ της αστυνομίας αλλά και ιδιωτών εθελοντών 80 άτομα, 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.
Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης αλλά και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ωστόσο σήμερα η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς έπνεαν άνεμοι έως και 10 μποφόρ. Παρόλαυτα οι έρευνες συνεχίζονται με τους αγνοούμενους να ανέρχονται σε 9.
Στο νησί από το πρωί βρίσκονται συγγενείς των αγνοουμένων που βρέθηκαν στο σημείο από διάφορες χώρες της Ευρώπης με το που ενημερώθηκαν για το ναυάγιο.
Σύγχυση για τους επιβαίνοντες
Στο ναυάγιο της Μυτιλήνης έχει προκληθεί μία μικρή σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων επάνω στην πλαστική βάρκα που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ1 φέρεται ένας εκ των μεταναστών να είπε πως οι Τούρκοι διακινητές τους είπαν πως «θα φύγετε τώρα γιατί είναι η κατάλληλη περίοδος διότι μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι άσχημες, αλλά θα φτάσετε χωρίς κανένα εμπόδιο. Δηλαδή δεν θα βρείτε τα ελληνικά σκάφη να σας εμποδίσουν στον δρόμο σας». Ωστόσο κάποιοι λένε ότι στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι επέβαιναν 46.
«Έφτασε η ώρα η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της»
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης νωρίτερα χαρακτήρισε τη ρητορική της Τουρκίας ως «εμπρηστική και αναθεωρητική», στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης των Med5 που διεξάγεται στην Πάφο της Κύπρου.
Ο υπουργός, κάλεσε την Ευρώπη να απαιτήσει από την Τουρκία σεβασμό στην Κοινή Δήλωση του 2016 και να ξεκινήσει τους ελέγχους στα σύνορά της.
Ο κ Μηταράκης τόνισε πως «έφτασε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της».
«Η Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα άμεσα προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία, ειδάλλως θα συνεχιστούν οι απώλειες ζωών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι προσηλωμέη όπως αυτό επιβάλεται από το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια