Header Ads

Header ADS

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Κάστρο της Μονεμβασιάς



ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Κάστρο της Μονεμβασιάς .
Λίγα λόγια για τον Ναό
Μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Κτίσθηκε στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας ( 1690-1715 ) Η λατρεία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας προέρχεται από τα Κύθηρα, τα οποία διατηρούσαν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Μονεμβάσια. Τοπική παράδοση αναφέρει πως η εκκλησία ιδρύθηκε το 17ο αιώνα από το Μονεμβασιώτη επίσκοπο Κυθήρων, Φιλόθεο Δαρμάριο.
Ο ναός είναι γνωστός και ως «Παναγία Κρητικιά», γεγονός που συσχετίζεται με την εγκατάσταση στην πόλη προσφύγων από την Κρήτη. Η κατασκευή και μορφολογία του ναού – στρογγυλοί φεγγίτες, διαμόρφωση θύρας, αέτωμα όψης, διακοσμητικά γείσα, ελαφρά οξυκόρυφα – φανερώνουν επιδράσεις δυτικής αρχιτεκτονικής.
Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο με τα έντονα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά του 16ου αιώνα στο εσωτερικό του αρχικά ανήκε στο ναό του Ελκομένου Χριστού , μεταφέρθηκε στον ναό στις αρχές του 20ου αιώνα .
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση στο εσωτερικό του ναού φυλασσόταν η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας , η λάτρεία της οποίας συνδεόταν με τα γειτονικά Κύθηρα .
Στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν το 2014 , αποκαλύφθηκε η ύπαρξη γυναικωνίτη στην δυτική πλευρά του ναού και δεξαμενής στο δάπεδο του .
Στην αψίδα του ναού βρέθηκαν σχέδια από γραφίτη , από τα οποία ξεχωρίζουν παράσταση καραβιού και αλόγου που καλπάζει .





Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.