Header Ads

Header ADS

Το Τσουλάκι των Βατίκων κατά των γυναικοκτονιών



Παναγιώτης Γεωργουδής

Φορούσε ένα μαύρο ναυτικό κασκέτο στα άσπρα μαλλιά του, καθόταν στο λαϊκό καφενείο τού Κουμή και της Αγγελικής στη Νεάπολη Βατίκων Λακωνίας και διηγούνταν τις καταπληκτικές ερωτικές περιπέτειές του ο μπαρμπα-Γιάννης ο Τσουλής, ή Τσουλάκι, όπως τον έλεγαν χαϊδευτικά, γιατί πήγαινε με τσούλες, και τραντάζονταν στα γέλια οι νεότεροι. Ερωτύλος και ταπεινός, ανάβλυζε μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλες τις γυναίκες. Το Τσουλάκι, φτωχόπαιδο, Γιάννης Καπάκος ήταν το όνομά του, μπάρκαρε στα ψαράδικα καΐκια με πανί και κουπί στις αρχές του Μεσοπολέμου από 7 χρόνων για να ζήσει. Τα καΐκια ταξίδευαν σε όλο το Ιόνιο, έως Κέρκυρα, και στο Αιγαίο, από Νεάπολη έως Καβάλα, και αυτός έσπερνε έρωτες. Πριν συμπληρώσει τα δεκαπέντε χρόνια ζήτησε σε γάμο τη μέλλουσα γυναίκα του η οποία ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερή του, στο χωριό του, Μεσοχώρι Βατίκων. Η πεθερά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Απτόητος, πέρασε στην αντεπίθεση.

Εδεσε ένα μακρύ σχοινί στο καμπαναριό της εκκλησίας του Μεσοχωρίου, ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού της πεθεράς του κι άρχισε να χτυπά την καμπάνα νταν, νταν, νταν, να ξεκολλά τα κεραμίδια και να τα πετά στον δρόμο. Οι κωδωνοκρουσίες ακούγονταν στη Νεάπολη, τα ακρογιάλια των Βατίκων φλογίζονταν από το ερωτικό του πάθος. Στο λιόγερμα του Καβο-Μαλέα αναδυόταν η θεά Αφροδίτη με το γυμνό θεϊκό κορμί της και έδινε το σύνθημα: ενώστε δημιουργικά το πάθος σας· το σύμπαν θήλαζε από το στήθος της τη χαμένη αρμονία, όλα γίνονταν ανθρωπινότερα· και η πεθερά του ενέδωσε.

Πέρασαν τα χρόνια, πέθανε η θεια-Γιαννού, ο μπαρμπα-Γιάννης έκανε μια εγχείρηση στο νοσοκομείο της Σπάρτης και όταν επέστρεψε στο καφενείο τού Κουμή και της Αγγελικής τον ρωτούσαν οι πελάτες: «Και τώρα τι θα κάνεις μπαρμπα-Γιάννη;» Το Τσουλάκι έπιασε το υπονοούμενο και απάντησε αφοπλιστικά: «Σκεφτόμουνα τη μία νοσοκόμα γυμνή, σκεφτόμουνα την άλλη γυμνή, δεν γινόταν τίποτα, τελειώσαμε. Ξέρω μια χήρα η οποία είναι νεότερη από εμένα αλλά θέλει κοκό. Θα της πω, για κοκό δεν μπορώ, θα κοιμόμαστε αγκαλιά σαν αδερφούλια. Οταν θέλεις κοκό, θα μου λες ποιον θέλεις, θα σε πηγαίνω εγώ, θα το κάνεις, θα σε περιμένω έξω από το σπίτι του και θα σε ξαναπαίρνω πίσω»! Εμειναν ξεροί οι πελάτες. Το Τσουλάκι έστελνε ένα διαχρονικό μήνυμα απελευθέρωσης των γυναικών και ερωτικής οικουμενικότητας, ακύρωνε τους γυναικοκτόνους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

ΠΗΓΗ .efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.