Header Ads

Header ADS

Όλοι Διαφορετικοί… Όλοι Μαζί


Της Βασιλικής Ψυχογυιού

psihogiouv@yahoo.com

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, επαγγελματικής δραστηριότητας, μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά  μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Για αυτό το λόγο ένα από τα ζητούμενα  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματώνονται μέσα στο χώρο του σχολείου είναι και η απρόσκοπτη κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών/ατόμων με αναπηρία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μια καλά ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία ευκολότερα αποδέχεται το διαφορετικό. Το σχολείο, μπορεί να αναπτύξει στάσεις αποδοχής και σεβασμού στο διαφορετικό.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μονεμβασίας,  ευαισθητοποιημένα ήδη στη διαφορετικότητα, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2022, το ΚΔΑΠΑΜΕΑ  Δήμου Μονεμβασίας στη Νεάπολη και παρουσίασαν εκεί το μικρό τους θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ο μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιν Εξυπερύ. Το έργο έχει αλληγορική σημασία και μιλάει για όλα αυτά που είναι σημαντικά στη ζωή, τη φιλία και την αγάπη.

Το μήνυμα  εδόθη από τα παιδιά και ήταν πολύ δυνατό: αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα, αποδεχόμαστε τον καθένα όπως είναι, με τις διαφορές και τις αδυναμίες του, γιατί τελικά αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι διαφορετικοί, όπως όλοι μας, αλλά ίδιοι με τους υπόλοιπους  σε ότι αφορά τις ανάγκες. Έχουν την ίδια ανάγκη για αποδοχή και αγάπη με όλους εμάς  και γι αυτό, δεν πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο της κοινωνικής μας ζωής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται η «εκπαίδευση της ενσυναίσθησης» να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σήμερα…για το αύριο. Το αύριο της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συνύπαρξης όλων, με ή χωρίς αναπηρία.

.monemvasianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.