Header Ads

Header ADS

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ:¨ΙΣΙΩΜΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨ΤΑ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΟ


Για κάποιους τα παρακάτω φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα.


Τα κρινάκια της ¨παναγίας¨είναι ένα ξεχωριστό προστατευόμενο είδος.

Το συναντάμε στην αμμουδιά τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τέλος του καλοκαιριού και είναι μία σπάνια και όμορφη εικόνα. 



Ευδοκιμεί σε ελάχιστες περιοχές του
 κόσμου.

Θα το συναντήσουμε μόνο σε 34 παραλίες της Μεσογείου.
Η Κρήτη, η Λευκάδα, η Κως, η Χίος και άλλα 2-3 νησιά μας, έχουν την τιμή να φιλοξενούν αυτό το σπάνιο λουλούδι.    
 
​Στολίζει τις αμμώδεις παραλίες από τις αρχές του Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Η επιστημονική ονομασία του είναι «Pancratium maritimum, ενώ έχει αρκετά ακόμη ονόματα όπως: .............

θαλάσσιοι ασφόδελοι, θαλασσόκρινα, κ.α

Ξεχωρίζει για τη ευχάριστη, λεπτή και εξωτική μυρωδιά του. Το άρωμά τους όμως γίνεται αντιληπτό μόνο τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.  Οι περισσότεροι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως "σπάνιο και απειλούμενο είδος" και για την προστασία του, προτείνει.

α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.

β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.

γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.

Picture

Το κρινάκι μας, και ο πρίγκιπας της Κνωσού.

  Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του
   Είναι πολυετές και ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα) εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι και γι’ αυτό ονομάζεται «θαλάσσιος ασφόδελος»
 
Το κρινάκι της θάλασσας ενέπνευσε τον αρχαίο καλλιτέχνη που το ζωγράφισε με περίσσεια τέχνη (τοιχογραφία) την υστεροκυκλαδική εποχή στην «οικία των γυναικών» της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη. Ανακαλύφθηκε βέβαια από την αρχαιολογική σκαπάνη μετά από 2500 χρόνια, απεικονίζεται σε τοιχογραφίες στην «Βίλλα της Αμνισού» στο Ηράκλειο, αποτυπώνεται σε μια λεκάνη στην Φαιστό και στην Κνωσό «ο πρίγκιπας των Κρίνων» !!!
 
Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς ,απέναντι στην ανθρώπινη επέμβαση «κατέθεσε τα όπλα»! Τώρα πια το εκτόπισαν οι δραστηριότητες μας στην άμμο! Η οικοδόμηση των παραλιών, οι χρήσεις στις παραλίες [ομπρέλες ,ξαπλώστρες κλπ], κοντεύουν να το εξαφανίσουν !!!

Picture

Δείτε εδώ την ανάρτηση Αναγνώστη.

Παναγιωτης Κυθηρα Κατσελακη Ανθουλα αισθάνεται εξοργισμένος.

1 ώρα 
Τα κρινακια της Παναγίας που φυτεψα πέρυσι στην Αγία Πελαγία Κυθήρων πέρασε κάποιος με χορτοκοπτικό και τα εξαφάνισε!!!!Προστατευομενο είδος προς εξαφάνιση λένε!!!Που ήταν αυτός που ελέγχει τις εργασιες;;



Κρίνος της θάλασσας

Επιστημονικό όνομα: Pancratium maritimum

Περιγραφή

Ο κρίνος της θάλασσας είναι ένα φυτό, το οποίο απαντά γύρω από τις ακτές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αναφορές για την παρουσία του είδους υπάρχουν ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο παλάτι της Κνωσού, στην Κρήτη, βρέθηκε σε τοιχογραφία η παλαιότερη απεικόνιση του κρίνου της θάλασσας. Η αναπαράσταση, επίσης, του φυτού σε αρχαίες σαρκοφάγους αποτελεί, ενδεχομένως, ένδειξη για τη σχέση του με τη θρησκευτική λατρεία.

Πρόκειται για πολυετές φυτό (πόα) με βολβό, που ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών. Το στέλεχος (κοτσάνι) του κρίνου της θάλασσας έχει ύψος 40 εκατοστά. Τα άνθη του φθάνουν σε μήκος τα 15 εκατοστά και η διάμετρός τους από 5 έως 7 εκατοστά. Το ριζικό σύστημα του φυτού μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1,5 μέτρο.

Έχει φύλλα σαρκώδη, γκριζοπράσινου χρώματος, σε σχήμα λωρίδας. Από τον παχύ κορμό του ξεφυτρώνουν από 3 έως 12 μεγάλα άνθη λευκού χρώματος, σε σχήμα κορώνας, τα οποία αναδύουν ένα υπέροχο και χαρακτηριστικό, γλυκό άρωμα. Κάθε άνθος έχει έξι πέταλα, διαμορφώνοντας ένα στέμμα, όπως ακριβώς και οι ασφόδελοι· εξάλλου, ο κρίνος της θάλασσας είναι γνωστός και ως «θαλάσσιος ασφόδελος». Τα άνθη του μισανοίγουν πριν δύσει ο ήλιος για να φθάσουν στο ζενίθ του ανοίγματος όσο η νύχτα προχωρά. Καθώς τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, το φυτό είναι δυνατό να πολλαπλασιάζεται, τόσο εγγενώς όσο και αγενώς. Ανθίζει το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Έπειτα από την άνθηση, σχηματίζονται χοντρές και μεγάλες σε μέγεθος κάψες, οι οποίες περιέχουν τους σπόρους. Όταν σκάσουν οι κάψες, πετάγονται από μέσα τους μαύροι ανάλαφροι σπόροι που μοιάζουν με ψήγματα κάρβουνου. Οι σπόροι αυτοί, είτε θάβονται βαθιά στην άμμο, είτε διασκορπίζονται με τον αέρα στη θάλασσα, μεταφέρονται επιπλέοντας με τα κύματα και έπειτα διασπείρονται στις ακτές για να δώσουν νέα φυτά. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιζήσουν, θα ανθίσουν έπειτα από 4 - 5 έτη.

Ο κρίνος της θάλασσας είναι αμμόφιλο και αλόφιλο είδος, το οποίο φύεται στις θίνες και μάλιστα στις εμβρυώδεις θίνες (υποτυπώδεις κινούμενες θίνες). Πρόκειται για σχηματισμούς, ανυψωμένους και αμμώδεις, που δημιουργούνται στη ζώνη όπου φθάνει το κύμα (ανώτερη υπερπαραλιακή ζώνη) και αποτελούν την πρώτη χερσαία ζώνη βλάστησης. Η ζώνη αυτή δέχεται τη συνεχή επίδραση των κυμάτων, με συνέπεια, συχνά, να καλύπτεται από βότσαλα και κροκάλες που μεταφέρονται από το κύμα. Στις θίνες παρατηρείται συνήθως μεγάλη συγκέντρωση οργανικού υλικού που προέρχεται κυρίως από φύκη και ανώτερα φυτά (π.χ. Ποσειδωνία), αλλά και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι εκβράζονται με το κύμα.

Η παρουσία του κρίνου της θάλασσας κατά μήκος των ελληνικών ακτών ήταν άφθονη στο παρελθόν. Η εξάπλωσή του ήταν ευρεία και κάλυπτε ακτές, από τη Θράκη έως την Κρήτη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, υπάρχουν συνεχείς καταγραφές του είδους, οι οποίες δείχνουν ότι, με το πέρασμα των ετών, η εξάπλωσή του μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές και ιδιαίτερα η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη απειλεί με εξαφάνιση τον κρίνο της θάλασσας. Ακόμη, οι κατασκευαστικές εργασίες, οι αμμοληψίες, αλλά και η συλλογή του φυτού λόγω της μεγάλης αισθητικής αξίας του, οδήγησαν στην κατά τόπους εξαφάνισή του. Η αυξανόμενη σπανιότητά του και η αλλοίωση των θινών, οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα για το είδος, επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία του.

Εξάπλωση

Ο κρίνος της θάλασσας είναι είδος ενδημικό της Μεσογείου και της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Το φυτό απαντά, επίσης, στη Βουλγαρία και στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, είναι ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της χώρας και απαντά σε πολλές αμμώδεις παραλίες, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο έως το Πήλιο, την Κυπαρισσία και την Κρήτη.

Καθεστώς προστασίας

Χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο εξαιτίας της σταδιακής καταστροφής των ενδιαιτημάτων του.

-----------------------------------------

Αίθουσα Σύνταξης

ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ

--------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.