Οι Ολλανδοί στα Κύθηρα τη δεκαετία του 1960, γιατί;
Οι Ολλανδοί στα Κύθηρα τη δεκαετία του 1960, γιατί;
Ο αείμνηστος επίσκοπος Μελέτιος Γαλανόπουλος υπέβαλε το 1956 αίτημα για τεχνική βοήθεια» προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) στη Γενεύη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην επισκοπή του. Στη συνέχεια, το γραφείο του WCC της Γενεύης εξέδωσε αυτό το αίτημα στα συνδεδεμένα γραφεία του WCC. Το αίτημα έφτασε και στην Ολλανδία. Το 1959 ο κ . JM Koksma , πολιτικός και αρχιτέκτονας μηχανικός, έφτασε από την Ολλανδία στα Κύθηρα για έρευνα, για μια «κοινοτική ανάπτυξη» του νησιού. Με το παρόν οι χειρόγραφες σημειώσεις του Γιώργου Κόξμα για τις πρώτες πέντε ημέρες της ερευνητικής του επίσκεψης στα Κύθηρα τον Ιούλιο του 1959.
«Σύνοψη των επιθυμιών και σχεδίων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου:
1 Αναδάσωση. Καλλιέργεια ελαιόδεντρων, χαρουπιών, αμυγδαλιών και άλλων ειδών.
2 Αυξήστε τον αριθμό των κατοικίδιων ζώων, όπως αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, κουνέλια, χοίρους και πουλερικά. Με αυτόν τον τρόπο θα διατίθενται περισσότερα τρόφιμα για τον πληθυσμό.
3 Εντατικοποίηση της αγροτικής σχολής Καραβά. Δημιουργήστε ένα πρότυπο έντυπο στη Μυρτιδιά.
4 Ίδρυση κεντρικού συνεταιριστικού πάρκου γεωργικών μηχανημάτων στους Αγίους Θεοδώρους Πιτσινάδων που θα διαχειρίζονται αγρότες του νησιού. Και να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια αχρησιμοποίητης γης, όπως για παράδειγμα οι περιουσίες των Κυθηρίων που εγκατέλειψαν το νησί πριν από πολύ καιρό. Περιουσία της Εκκλησίας (σημαντικό ποσό) και εκτάσεις που άφησαν πίσω τους οι Άγγλοι κατακτητές (1812-1864). Τα μελλοντικά έσοδα από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης επιστρέψει στα Κύθηρα και βρει την περιουσία του ακμάζουσα, ο Σεβασμιώτατος είναι της γνώμης ότι θα πρέπει να γίνει μια ορισμένη διευθέτηση με τον μετανάστη, π.χ. η συνεργασία θα πάρει ακόμα το 25 με 30% των κερδών αυτού του ακινήτου.
5 Άρδευση”
Ο Γιώργος Κόξμα διαβίβασε έκθεση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη. Όχι όμως χωρίς πολλές σημαντικές προσωπικές επιθυμίες.
«Η γυναίκα μου και εγώ θα είμαστε στη διάθεσή σας για μια περίοδο τουλάχιστον 12 έως 15 ετών, εάν είστε σε θέση και επιθυμείτε να αφήσετε τα Κύθηρα στη φροντίδα μας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους όρους σας είναι γνωστοί και αποδεκτοί, αλλά θα θέλαμε να ζητήσουμε την προσοχή σας για μερικές επιπλέον ευχές:
- Ένα τζιπ για να μεταφέρει εμάς και τους ενδεχόμενους συνεργάτες μας παντού στο νησί
- Ένα σπίτι για να μείνω και άδεια να κουβαλάμε μαζί μας κάποια από τα απαραίτητα έπιπλα, αλλά σίγουρα το πιάνο μου».
Και έτσι συμφωνήθηκε με τη Γενεύη, χειμώνας 1960.
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε για την Ομάδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για τα Κύθηρα
Διαβάστε εδώ την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών το 1969, Οικουμενική Ομάδα Ελλάδος
Δεν υπάρχουν σχόλια