Header Ads

Header ADS

Όλο το Αφγανιστάν καλλιεργεί όπιο: Μέρες δόξας επί Ταλιμπάν για την πιο κερδοφόρα επιχείρηση [Photos, videos]


Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σε όπιο, και της ηρωίνης που προέρχεται από αυτό, προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Η έκταση της γης που χρησιμοποιείται για την “παράνομη” καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν αυξάνεται συνεχώς.

Η εξαγωγή οπίου σε γειτονικές χώρες αποφέρει έσοδα 4 εκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ του Αφγανιστάν.

Η μείωση της καλλιέργειας παπαρούνας οπίου στις επαρχίες όπου πραγματοποιείται υπήρξε κατά καιρούς ένα στοίχημα με κάθε είδους προσεγγίσεις (εξάλειψη, υποκατάσταση καλλιεργειών, αγορά καλλιεργειών από τους αγρότες κ.λπ.), αλλά τίποτα από όσα έχουν επιχειρηθεί δεν ήταν επιτυχές….

Τώρα, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία η καλλιέργεια θεωρείται νόμιμη και αυξάνεται από τους αγρότες καθώς δεν ακούστηκε το παραμικρό μέτρο για την κατάργησή της – παρά τις κατευθυνόμενες προς το εξωτερικό κενές διαβεβαιώσεις. Συνεχώς αυξάνονται τα χωράφια που αντικαθιστούν άλλους είδους καλλιέργειες με την καλλιέργεια της παπαρούνας.

Εξάλλου οι Ταλιμπλάν ελπίζουν στα έσοδα από το όπιο ενώ δείχνουν… κατανόηση για τους καλλιεργητές που έχουν ανάγκη από έσοδα καθώς έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο…

EPA/STRINGER
Εξαγωγή ακατέργαστου οπίου από μπουμπούκια παπαρούνας, σε χωράφια έξω από την Κανταχάρ. EPA/STRINGER
EPA/STRINGER
Αφγανοί αγρότες δουλεύουν σε καλλιέργειες παπαρούνας έξω από την Κανταχάρ. EPA/STRINGER

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.