Header Ads

Header ADS

Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».Εορτές Εξόδου 2022 — Δελτίο Τύπου

 

Εορτές Εξόδου 2022 — Δελτίο Τύπου

 
Φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή μας 📷

Με επισημότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν και πάλι μετά από δύο χρόνια οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου.Στους εορτασμούς, το Σάββατο,16/4 και την Κυριακή,17/4 που αποτελούν και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, συμμετείχε για πρώτη φορά και η Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».Το Σάββατο το απόγευμα κατευθυνθήκαμε με το αδελφό «Σώμα Απόδοσης Τιμών» του Δήμου Ανατολικής Μάνης στον Κήπο των Ηρώων για να αποδώσουμε τιμές στον ήρωα οπλαρχηγό μας Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του οποίου το ταφικό μνημείο βρίσκεται εκεί.

Για την ιστορία, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης το καλοκαίρι του 1822, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Εκτελεστικού (πρωθυπουργού) Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου. Στις 4 Ιουλίου 1822 δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς και Τσάμηδες στη Σπλάτζα Φαναρίου (σημερινή Αμμουδιά Πρεβέζης) και έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Η σορός του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.Η λαϊκή μούσα τον τίμησε με το δημοτικό άσμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, στο οποίο περιγράφεται η αναγγελία του θανάτου του από τον Πετρόμπεη στη σύζυγό του:Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ' ένα χρυσό μαντήλι- Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα;- Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης απόψε μου 'ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα (πηγή: sansimera.gr)

Στη συνέχεια, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το βράδυ συμμετείχαμε με άγημα στη λιτανευτική πομπή. Κατόπιν ακολούθησε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.Την Κυριακή των Βαΐων μετά την επίσημη Δοξολογία, η ιερά λιτανεία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.Ήταν μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε στο μαρτυρικό  Μεσολόγγι της αυταπάρνησης και του ηρωισμού που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και πηγή έμπνευσης για ελευθερία και δικαιοσύνη.  

Την Ένωση αντιπροσώπευσαν από το διευρυμένο Δ.Σ. και από το Χορευτικό μας Τμήμα : Κούβαρη Δήμητρα, Βλαχουτσάκος Πάνος, Χορβαλάκος Γιώργος, Κούζιλος Γιώργος, Κάρλες Πέτρος, Σωτηρόπουλος Ηλίας, Τσιριγώτη Σοφία, Βουγιουκλάκη Μαρία, Κοτζαμάνης Γιώργος, Κούβαρη Πηνελόπη, Αποστολόπουλος Γιώργος, Κουτούγερα Μαρία, Βεργίνη Βαρβάρα, Γκλεζάκος Χριστόφορος, Βαρβούνης Μανώλης, Χριστοδούλου Παναγιώτης, Κολλιντζα Γιώτα και Λεοντίτση Χαρούλα.Και του χρόνου! Να ζει το Μεσολόγγι!Φωτογραφικό υλικό: Giorgos Kouzilos Photography

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.