“Σοσιαλδημοκρατία Και Νέα Γενιά – Η Ελπίδα Για Την Ελλάδα” – Νάγια Γρηγοράκου
Το "The Socialist" - ΑΚΟΜΑ 1 ΦΟΡΑ - στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παρουσιάζει την σειρά συνεντεύξεων: Σοσιαλδημοκρατία και νέα γενιά – η ελπίδα για την Ελλάδα
Συνέντευξη παραχώρησε στον Μπάμπη Καραγεωργίου για το “ΤΗΕ SOCIALIST”, η Δικηγόρος Νάγια Γρηγοράκου και εξέφρασε τις απόψεις της σε μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας.
Σχολιάζοντας την μεγάλη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις ότι αυτό το «κορυφαίο πολιτικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε. Θα μετατραπεί και σε ισχυρή εκλογική επίδοση.» Μάλιστα σχολιάζοντας την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από αλλαγή ηγεσίας και αλλαγή γενιάς. Είναι οριστική αλλαγή σελίδας.» και ότι το Κίνημα είναι « η νέα θετική επιλογή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.»Σχολιάζοντας το θλιβερό γεγονός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε ότι «Δεν είναι απλά και μόνον μια εισβολή στην αυλή της Ευρώπης. Είναι ευθεία αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αλλά και του ευρωπαϊκού status quo μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.» καθώς και ότι «Το μόνο αντίπαλο δέος απέναντι στον Πούτιν είναι η Δημοκρατία.»
Η Νάγια Γρηγοράκου είναι δικηγόρος σε ναυτιλιακή εταιρεία.
Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνων, είναι κάτοχος LL.M Maritime Law (University of Southampton) και LL.M International Law (University of Reading) και υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
1)Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκή άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις. Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλεται αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;
Απάντηση
Η σημαντική δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής συνιστά το κορυφαίο πολιτικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε. Θα μετατραπεί και σε ισχυρή εκλογική επίδοση.
Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη αποδεικνύεται καταλυτική. Το κύμα ανάτασης και προσδοκιών που έχει εμφανιστεί στον κεντροαριστερό κόσμο το επιβεβαιώνει. Η στασιμότητα και η καχεξία αποτελούν πλέον παρελθόν.
Η πρωτοφανής προσέλευση των 270.000 πολιτών, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής εξέπεμψε ένα πολυδύναμο και ισχυρό πολιτικό μήνυμα: το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει. Ανακτά τον ζωτικό πολιτικό χώρο του – τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Οι ιδέες, οι αξίες και τα προτάγματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έρχονται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας μας με τον αυθεντικό εκφραστή της – το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής.
Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από αλλαγή ηγεσίας και αλλαγή γενιάς. Είναι οριστική αλλαγή σελίδας. Δίνει μια νέα πολιτική διέξοδο και προγραμματική κατεύθυνση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους. Στα κοινωνικά στρώματα που οι προσδοκίες τους ματαιώνονται διαρκώς. Ματαιώθηκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Που όχι μόνον δυσφήμισε την προοδευτική εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά, ακόμα περισσότερο, επιβάρυνε το λαό με τη διαχειριστική ανικανότητά της. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση πλειοδοσίας που ασκεί σήμερα είναι αναξιόπιστη και λαϊκιστική. Και είναι η παταγώδης αποτυχία αυτής της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης που επανέφερε τη ΝΔ στην εξουσία – και, μάλιστα, αυτοδύναμη.
Προσδοκίες, όμως, ματαίωσε και η ΝΔ. Προεκλογικά έταξε στους πάντες τα πάντα. Μετεκλογικά, όμως, αλλά και κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει ότι είναι η κυβέρνηση μόνον «των δικών της παιδιών», που μεταφέρει τον κομματικό στρατό της στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Είναι η κυβέρνηση των ανισοτήτων, που αναδιανέμει εισόδημα και πλούτο από τους πολλούς στους λίγους. Ευθέως, με νομοθετικές πράξεις. Εμμέσως, με την απουσία πολιτικής βούλησης να προστατευθεί η κοινωνική πλειοψηφία απέναντι στην διαρκώς και πολύπλευρα εντεινόμενη ακρίβεια. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση προσκρούουν στο τείχος αναξιοπιστίας που έχτισαν με τις πολιτικές τους.
Απέναντι σ’ αυτό το πολιτικό σκότος, το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη φωτεινή προοπτική για τον τόπο. Είναι η νέα θετική επιλογή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
2). Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;
Απάντηση
Με το μεγάλο κύμα της ακρίβειας ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι καθημερινά. Τις συνέπειές του τις βιώνουν ήδη οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το σύνολο της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων.
Οι ανατιμήσεις στην αγορά καθίστανται ανεξέλεγκτες. Ο πληθωρισμός 6,2% όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022, πλήττει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Επισημαίνω ότι είναι η πρώτη φορά που με τέτοιο πληθωρισμό οι αυξήσεις στους εργαζόμενους είναι μηδενικές. Μηδέν στους εργαζόμενους στο Δημόσιο – ύστερα από μία δεκαετία μισθολογικών περικοπών – και δεκατρία ευρώ το μήνα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου – ποσό-εμπαιγμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική μισθολογικής λιτότητας, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, αξιοποιεί την ακρίβεια για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Γι’ αυτό και δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τα είδη διατροφής.
Η πρωτογενής αιτία είναι το πρωτοφανές ενεργειακό κόστος. Μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν τριπλασιάστηκε, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 30%, η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά σε ορισμένες περιφέρειες τα 2 ευρώ/λίτρο. Η τραγωδία της Ουκρανίας ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά της ακρίβειας. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και της Ελλάδας αποδεικνύεται οικονομικά επιζήμια.
Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προ-μνημονιακό επίπεδο των €751 και στη συνέχεια τον καθορισμό της νέας αύξησης με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας.
Αν κάτι προκύπτει τώρα που γνωρίζουμε τις συνέπειες της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, είναι η επικαιρότητα της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και αυτό γιατί στον πυρήνα της συνυπάρχουν αρμονικά, η δημοσιονομική και οικονομική αποτελεσματικότητα, το κοινωνικό κράτος με τις απαραίτητες δομές μέριμνας και αλληλεγγύης, καθώς βέβαια και οι ρυθμιστικοί κανόνες της αγοράς.
3). Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;
Απάντηση
Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διεξαγωγή κεραυνοβόλου ολοκληρωτικού πολέμου κατά το ναζιστικό προηγούμενο είναι επίθεση στην Δημοκρατία και την Ευρώπη. Μια επίθεση που αδικεί τον ρώσικο λαό. Δεν είναι απλά και μόνον μια εισβολή στην αυλή της Ευρώπης. Είναι ευθεία αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αλλά και του ευρωπαϊκού status quo μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Πούτιν αμφισβητεί έμπρακτα την μεταψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων, επιχειρώντας τη βίαιη αλλαγή συνόρων. Κατασκευάζει μια συλλογική απειλή – τη Δύση – ώστε να υπάρχει ο ίδιος ως το μόνο αντίπαλο δέος. Επιχειρώντας την προσάρτηση της Ουκρανίας και επαναφέροντας την Ευρώπη στην σκοτεινή περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά, η τραγωδία της Ουκρανίας σήμανε την ώρα της Ευρώπης. Σε πρώτη φάση, η εθνικιστική απειλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της. Κατέστησε αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, την άμεση αντιμετώπιση των αδυναμιών της που εκμεταλλεύτηκε ο Πούτιν. Αντί για διαίρεση, χρειαζόμαστε ολοένα στενότερη ένωση στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Αντί για εξάρτηση από τη Ρωσία στο φυσικό αέριο, χρειαζόμαστε, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, αλλά και των ροών φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου. Χρειαζόμαστε, παράλληλα, την κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση και την αλλαγή του ενεργειακού υποδείγματος.
Όπως η Ευρώπη αξιοποίησε την υγειονομική κρίση για να αμοιβαιοποιήσει, έστω και δειλά για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος και να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, έτσι θα πρέπει να αξιοποιήσει και την τωρινή συνδυασμένη ενεργειακή κρίση και κρίση ασφάλειας για να επιταχύνει τις διαδικασίες εμβάθυνσης της ενοποίησής της. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, με αυτόνομο και ισχυρό ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό.
Αυτή θα πρέπει να είναι η αντίδραση της ενωμένης Ευρώπης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο που επιδιώκει η Ρωσία. Το μόνο αντίπαλο δέος απέναντι στον Πούτιν είναι η Δημοκρατία. Γι’ αυτό, στην έκτακτη και απρόβλεπτη συνθήκη που βιώνουμε, δεν θα πρέπει να του επιτρέψουμε να αλλοιώσει τις δημοκρατικές αξίες μας. Πεποίθησή μου είναι πως η δημοκρατία θα υπερισχύσει και πάλι του ολοκληρωτισμού. Η ιστορική, άλλωστε, πραγματικότητα είναι αδιάψευστη: η Ευρώπη ήταν και παραμένει προπύργιο του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης.
Όσο αφορά το ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει την κοινωνία μας εστίασε στις στοχευμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής όπως «η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προ-μνημονιακό επίπεδο των €751 και στη συνέχεια τον καθορισμό της νέας αύξησης με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια