Header Ads

Header ADS

Θεοδούλη Σπυριδάκου:Απάντηση στο Δ/Τ της Δημοτικής Αρχής Μονεμβασίας για τη Συμμετοχή τού Δήμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με Θέμα τα Αιολικά Πάρκα στην Δημοτική Ενότητα Βοιών Λακωνίας



Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Μονεμβασίας για τη Συμμετοχή τού Δήμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με Θέμα τα Αιολικά Πάρκα στην Δημοτική Ενότητα Βοιών Λακωνίας

--------------------------------------------

«Την είχαμε την ευκαιρία και τη δώκαμε», θα ήταν η πλέον ακριβής έκφραση που θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει ο Αντιδήμαρχος και Εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη στις 14/2/2022, συμμετοχή την οποία πληροφορηθήκαμε μέσω Δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (9/3/2022)!

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεδρίασε για πολλοστή φορά τους τελευταίους 12 μήνες σχετικά με την γνωμοδότηση των αιολικών πάρκων στην ΔΕ Βοιών, η Δημοτική Αρχή πρώτη φορά συμμετείχε καθώς και η ίδια αντιλαμβάνεται προφανώς ότι δεν έχει αναδείξει επαρκώς με τη στάση της και τα επιχειρήματά της τα προβλήματα που θα επιφέρει στον τόπο μας η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. 

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ενισχύουν αυτή την πεποίθηση, η οποία εμπλουτίζεται περαιτέρω από το εν λόγω ανεπαρκές, ασαφές και αλαζονικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου όπου καταφανώς:

 Επιχειρηματολογεί μόνο για τον τουρισμό αγνοώντας τους αγρότες οι οποίοι θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημία στην ΔΕ Βοιών λόγω της έλλειψης υδατικών πόρων για τις καλλιέργειές τους.  Πρόκειται για τον κλάδο ο οποίος μαστίζεται επί σειρά ετών δεδομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2015 και της παντελούς εγκατάλειψης από πλευράς Δήμου αλλά και αποστροφής τού  κλάδου από τη Δημοτική Αρχή δεδομένου ότι δεν το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα αντίθετα αντιτείνει μόνο τον τουρισμό και τα μνημεία.

 Δεν γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης των υδατικών πόρων για την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ κάθε καλοκαίρι, λίγο πριν της Παναγίας, η Δημοτική Αρχή εκδίδει την "παραδοσιακή" ανακοίνωση περί έλλειψης νερού επειδή φταίνε οι άλλοι.  Το πρόβλημα αυτό αποσιωπάται συστηματικά, δεν προβάλλεται ως βαρύνουσας σημασίας καθώς δεν επιχειρηματολογεί κατά των αιολικών πάρκων για αυτόν τον πολύ κρίσιμο παράγοντα που απειλεί και αφορά άμεσα όλους τους Δημότες.

 Δεν λαμβάνει υπόψη και δεν αναπτύσσει επιχειρηματολογία για  την τρωτότητα της περιοχής όπως αναλυτικά είχαμε εισηγηθεί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. ανάρτηση μου 2/12/2021).

 Επικαλείται ιστορικά μνημεία τα οποία έχουν απομείνει αναξιοποίητα και απαξιωμένα μέχρι σήμερα και αυτό το θεωρεί καλό επιχείρημα.

 Καταψήφισε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της ΔΕ Βοιών το οποίο η δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Νικολινάκου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έφερε προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος στις 11 Ιουνίου 2021.  Το συγκεκριμένο ΓΠΣ κυριολεκτικά το έκρυβε στα συρτάρια της η Δημοτική Αρχή χωρίς να έχει ενημερώσει ως όφειλε το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο από το έτος 2017 (!!). Το ΓΠΣ θα απαγόρευε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Αυτό προκύπτει από τις ίδιες τις Περιβαλλοντικές Μελέτες των αιολικών όπου αναφέρονται η απουσία ΓΠΣ ως επιχείρημα που επιτρέπει την εγκατάστασή τους  αλλά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 27/7/2021 όπου γίνεται εκτενής αναφορά για το ότι η ύπαρξη ΓΠΣ θα μπορούσε να αποτρέψει την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων στα Βάτικα αλλά και το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ!!

 Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 27/7/2021, η Δημοτική Αρχή κλήθηκε α παρέμβει μέσω του Δημάρχου ο οποίος όταν του δόθηκε ο λόγος είχε ήδη αποχωρήσει (!) από τη συζήτηση και ακολούθως το ίδιο ακριβώς «άφαντος» και ο Αντιδήμαρχος  Βοιών. Το ότι επέλεξαν να μην συμμετέχουν στο τότε Περιφερειακό Συμβούλιο ίσως σχετίζεται με την αναφορά στο ΓΠΣ το οποίο για κάποιο λόγο το έχουν  γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους…

Τέλος η Δημοτική Αρχή στις 11/6/2021 με κείμενο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι το ΓΠΣ δεν μπορεί να αποτελέσει νομικό επιχείρημα υπέρ της απόρριψης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Θεωρεί λανθασμένα όπως φαίνεται ότι το να έχει κατοχυρώσει ο τόπος ένα σχέδιο χρήσεων γης, εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο και βάσει του οποίου απαγορεύεται κάθε είδους παρέμβαση και κάθε αλλαγή χρήσεων γης στην χερσόνησο Μαλέα δεν στέκει ως επιχείρημα.

Αντίθετα προτάσσει το γεγονός ότι η χερσόνησος Μαλέα είχε αρχικά σχεδιαστεί να ενταχθεί στο δίκτυο Νατούρα και εντέλει δεν εντάχθηκε. Να τους θυμίσουμε ότι ήδη πολλά αιολικά πάρκα έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές Νατούρα όπως αυτά στον γειτονικό Δήμο Ανατολικής Μάνης. Αντιθέτως κανένα αιολικό πάρκο δεν εγκαταστάθηκε σε περιοχές με ΓΠΣ όπου υπήρχε απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ.

Οι περιοχές Νατούρα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία της αντιπροσωπευτικότητας των ειδών και των οικοτόπων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με βάση τη μοναδικότητα, τη λειτουργικότητα και την προστασία περιοχών ιδιαίτερου κάλους, ποσοστό κατακερματισμού ή υπολογίζοντας ανθρωποκεντρικούς παράγοντες όπως την τοπική κοινωνία και την οικονομία της.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές Νατούρα επιτρέπονται οι παρεμβάσεις στις χρήσεις γης έστω και με την επίβλεψη του φορέα διαχείρισης ενώ στο ΓΠΣ απαγορεύονται ρυτά. 

(πηγή: https:// ypen.gov. gr/ chorikos-schediasmos/poleodomia/nomothesia/) 

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η εμμονή της Δημοτικής Αρχής να μην ενσωματώσει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την απόλυτα τεκμηριωμένη εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης, στερεί από τον Τόπο μας τη δύναμη να αποφασίσει για το μέλλον του, με ισχυρή φωνή και ορθά επιχειρήματα.

Θεοδούλη Σπυριδάκου

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.