Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ὁ Ζεύς, λέγει ὁ φιλόσοφος ποιητὴς Ὅμηρος, ὑστερεῖ τὸ ἥμισυ τοῦ λογικοῦ ἀπὸ ἕνα λαὸν ὑποδουλωμένον, εἰς τρόπον ὁποὺ φαίνεται φανερῶς, ὅτι ἐνόμιζεν τοὺς δούλους νὰ εἶναι μιᾶς διαφορετικῆς φύσεως, καὶ πολλὰ κατωτέρας ἱκανότητος ἀπὸ τοὺς ἐλευθέρους.

Τόσον δὲ ἀναγκαίαν τὴν ἐλευθερίαν ἔκρινε εἰς τὸν ἄνθρωπον, ὁποὺ χωρὶς αὐτὴν δὲν μποροῦσε νὰ ὀνομασθῇ ἄνθρωπος.
Ἡ ἐλευθερία λοιπόν, ὦ Ἕλληνες, εἰς ἡμᾶς εἶναι, ὡς ἡ ὅρασις εἰς τοὺς ὀφθαλμούς.
Ἂν ὁ ἄνθρωπος δὲν εἶναι ἐλεύθερος, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ γνωρίσῃ τὴν διαφοράν του ἀπὸ τὸν δοῦλον, καὶ ἐξακολούθως εἶναι ἀναγκαῖον πρᾶγμα εἰς τὸν δοῦλον νὰ γνωρίσῃ τὴν ἐλευθερίαν, διὰ νὰ μισήσῃ τὴν δουλείαν, καὶ νὰ τὴν ἀποστραφῇ.
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΗΤΟΙ
ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Ἐν ἔτει αως΄ - 1806.
 

Με κάθε επισημότητα και με καλό καιρό γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στα Κύθηρα.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να τιμήσει αυτή την σημαντική ημέρα. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι.Ν Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ Σεραφείμ για την επέτειο των 201 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η δοξολογία τελέστηκε παρουσία του αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Κομηνού, εκπροσώπου του Δημάρχου καθώς και του Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.Ευάγγελου Βενάρδου. Επίσης παρέστησαν, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων, Αντιπλοίαρχος κ.Εμμανουήλ Αμπλιανίτης ΠΝ,ο Προϊστάμενος TACAN Κυθήρων, Αρχισμηνίας κ.Νικόλαος Σερέφας, ο εκπρόσωπος του Α/Τ Κυθήρων, Ανθυπαστυνόμος κ.Φώτιος Μπάρλας, η εκπρόσωπος Λ/Τ Κυθήρων, Ανθυπασπιστής κ.Ειρήνη Φιολάκη, ο εκπρόσωπος Π/Κ Κυθήρων, Ανθυποπυραγός κ.Γεώργιος Κισκήρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι από τις Δημοτικές Παρατάξεις. Εκφωνήθηκε πανηγυρικός λόγος, εντός του ναού, από την Διευθύντρια του Λυκείου Κυθήρων, κα.Ελένη Μεγαλοκονόμου για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ηχηρός ήταν ο λόγος της Διευθύντριας: <<Η 25η Μαρτίου δεν επιτρέπει και δεν συγχωρεί τη λήθη. Είναι αποδεδειγμένο πως οι λαοί που ξεχνούν, που δεν γνωρίζουν, είναι καταδικασμένοι να ζήσουν πάλι τα ίδια Η 25η Μαρτίου απαιτεί ενότητα και ομοψυχία.>> Στην συνέχεια η κα. Μεγαλοκονόμου υπογράμμισε: <<Κάθε Έλληνας έχει χρέος να τιμά και να κρατεί μέσα του τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων του 1821. Σήμερα που η πατρίδα όσο τίποτε άλλοτε αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σήμερα που η χώρα μας διέρχεται κρίση ηθική,πνευματική και οικονομική, σήμερα που ο ηρωισμός και η αυτοθυσία και τα ιδανικά είναι έννοιες αμφισβητούμενες, οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πιστέψουμε και πάλι στις αξίες που για αιώνες εξέθρεψαν Αγίους και Ήρωες. Να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αξίες εκείνες που 400 χρόνια σκλαβιάς δεν κατόρθωσαν να τις εξαφανίσουν απ' τις καρδιές των Ελλήνων. Οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος. Οφείλουμε να μην αφήσουμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε να ισοπεδωθούν τα πάντα. Όλους μας πρέπει να μας εμπνέει το παράδειγμα των Ελλήνων αγωνιστών,το θάρρος,η πίστη τους, η αισιοδοξία τους,η φιλοπατρία τους.>> Ολοκληρώνοντας τον πύρινο λόγο της η διευθύντρια τόνισε: <<Σήμερα που έχουν συμπληρωθεί 201 χρόνια από τον ηρωικό επαναστατικό αγώνα, χρειαζόμαστε μια ακόμη επανάσταση. Την χρωστάμε σε όσους θυσίασαν τα πάντα και σε όσους δεν γεννήθηκαν ακόμα. Σήμερα πρέπει παρόμοιες προκλήσεις να τις αντιμετωπίζουμε με το ίδιο ηθικό αγωνιστικό πνεύμα αντίστασης εκείνου του καιρού, οχι με σιωπηλή υποταγή αλλά με αγώνες,με το κεφάλι ψηλά,με πίστη και με αγάπη για τον ανθρωπισμό. Σήμερα το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ,μας καλεί να ακούσουμε τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αλήθεια τον συνάνθρωπο μας. Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στη ζωή μας πού μας οδηγούν σε ηθικό μαρασμό.>> Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Στάη καθώς και κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώον Πεσόντων της Πλατείας. Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο Αντιδήμαρχος κ.Γεώργιος Κομηνός και ακολούθησαν ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας κ.Ευάγγελος Βενάρδος,οι Στρατιωτικές Αρχές του τόπου και ο Εκπρόσωπος Μαθητών Σχολείων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική Ποταμού, μερίμνη του Διευθυντού της κ.Παναγιώτη Λευθέρη. Οι εκδηλώσεις περατώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση, η οποία επέστρεψε μετά από διάστημα μεγάλης αποχής ελέω κορονοϊού και καταχειροκροτήθηκε.
______________________________________________________
Φωτορεπορταζ
ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ
_______________________________________


























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.