Header Ads

Header ADS

«Πόσο κοστίζει το σίδερο», άρθρο του Ιππόλυτου Πρέκα

Στο μονόπρακτο «Πόσο κοστίζει το σίδερο;» του μεγάλου δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ (η παράσταση έχει ανεβεί και στα Κύθηρα πριν μερικά χρόνια από το θεατρικό μας εργαστήρι...!) μεταφερόμαστε σε μία εποχή όπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις των ανθρώπων και η υποκρισία και ο φόβος έδιναν ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Αγγλίας και της Γαλλίας αφήνουν τον Χίτλερ ανενόχλητο να διώκει Εβραίους, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ δημιουργεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ. Ευελπιστούν ότι μετά την προσάρτηση της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας θα στραφεί προς την «εχθρική για το κεφάλαιο» κομμουνιστική ΕΣΣΔ. Συνεχίζουν να κάνουν δουλίτσες μαζί του, με τους Γάλλους και Άγγλους καπιταλιστές να τρίβουν τα χέρια τους. Όταν κατάλαβαν ότι ο Χίτλερ στρέφεται και εναντίον τους, ήταν ήδη αργά.
Σήμερα, τις ώρες αυτές ζούμε έναν ακόμη πόλεμο στην Ευρώπη, μετά το Κόσοβο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σερβία. Ας μην έχουμε επιλεκτική μνήμη κι ας θυμηθούμε τη φρίκη της Γιουγκοσλαβίας. Κι ας μην ξεχνούμε ούτε τις συμφορές που επέφεραν οι μεγάλες δυνάμεις στην Κύπρο που είναι 48 χρόνια υπό κατοχή. Ας θυμηθούμε το ΙΡΑΚ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία, την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ ενάντια στην Παλαιστίνη. Και τέλος ας μη γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι - ανόητοι οπαδοί του ενός ή του άλλου πόλου. Γιατί και σήμερα πίσω από την υποκρισία των παπαγάλων και των αφεντικών τους «καλύπτονται» επιμελώς οι καλύτερες δουλίτσες. Εδώ και χρόνια ExxonMobil, Shell και BP σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς του Βλαδίμηρου Πούτιν κερδοσκοπούν. Κι αυτές τις ώρες θησαυρίζουν όλοι μαζί, από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, ρουφώντας το αίμα των απλών ανθρώπων δηλαδή εσάς και εμάς. Άλλοι σκοτώνονται, άλλοι χάνουν τα σπίτια τους, μεταναστεύουν και η πείνα γίνεται εφιάλτης. Κάθε πόλεμος σκοτώνει, ξεριζώνει, πνίγει και γεννά ακόμη περισσότερο μίσος, όσο τα μεγάλα συμφέροντα κερδίζουν ανενόχλητα.
Ας διαβάσουμε το οικονομικό άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη παρακάτω για να διαπιστώσουμε... ότι όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.
Οι εντιμότατοι πετρελαιο-φίλοι του Πούτιν
Στη φωτογραφία ο Πούτιν παρασημοφορεί τον φίλο του Rex Tillerson, CEO της ExxonMobil.



1 σχόλιο:

  1. Πάντα βρίσκεις ανθρώπους πρόθυμους να θυσιάσουν την ζωή των άλλων. Μιλούν ακατάπαυστα καί πολύ δυνατά. Τους βρίσκεις στις εκκλησίες στα σχολεία στις εφημερίδες στα νομοθετικά σώματα και στα συνέδρια. Αυτή είναι η δουλειά τους. ΝΤΑΛΤΟΝ ΤΡΑΜΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.