Header Ads

Header ADS

Σαν σήμερα τρία γεγονότα που σημάδεψαν τους αγώνες της αριστεράς.

  


Σαν σήμερα τρία γεγονότα που σημάδεψαν τους αγώνες της αριστεράς. Ξέροντας πως δίνω χαρά σε πολλούς ανώνυμους και άγιους δεν μπορώ παρά να τα δημοσιοποιήσω.

Στις 12 Φλεβάρη του 1945 υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας θάφτηκε για δεκαετίες ο πόθος του ελληνικού λαού για μια Εθνική Ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Μπήκαν υπογραφές , όχι με μελάνι , αλλά με αίμα. Αίμα χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν και θα συνέχιζαν να χάνονται. Η διάσκεψη αυτή, μετά από δέκα μέρες κατέληξε στην γνωστή «Συμφωνία της Βάρκιζας» το πρακτικό της οποίας υπογράφηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών

η ιστορική απόφαση του ΚΚΕ για έναρξη ένοπλου αγώνα

η απόφαση που πήρε η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία συνήλθε σαν σήμερα 12/2/1946 και χάραξε την κατεύθυνση του κόμματος προς τον ένοπλο αγώνα για να γραφτεί στην συνέχεια η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στις διαπιστώσεις ότι, ένα χρόνο ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, στην Ελλάδα δεν υπήρχε δημοκρατία ούτε εθνική ανεξαρτησία. Στο εσωτερικό επικρατούσε απόλυτα ο μοναρχοφασιστικός δωσιλογισμός, που πήρε την εξουσία αποκλειστικά και μόνο χάρη στη βίαιη ένοπλη επέμβαση. Το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο, που σχημάτισε κυβέρνηση με εντολή των Άγγλων, αρνήθηκε στην πράξη όλα όσα διακήρυχνε στα λόγια. Πρόδωσε ακόμα μια φορά τη δημοκρατία και πούλησε την εθνική λευτεριά και ανεξαρτησία. Με την ολόπλευρη εγγλέζικη υποστήριξη είχε επιβληθεί καθεστώς μονόπλευρου εμφύλιου πολέμου και φυσικής εξόντωσης των λαϊκών αγωνιστών, με σκοπό να στραγγαλιστεί η δημοκρατική θέληση του λαού και να στερεωθεί η κυριαρχία των ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών. Η δολοφονική δράση των συμμοριών της Δεξιάς ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο και κάθε όριο.

Μάχη της Φλώρινας (Εγινε σαν σήμερα το 1949):

Από τις κορυφαίες επιχειρήσεις που έκανε ο ΔΣΕ, η πιο δύσκολη και μεγαλύτερη  σε κατοικημένους χώρους, ήταν η μάχη  για την κατάληψη της Φλώρινας που ξεκίνησε σαν σήμερα 12 Φλεβάρη του 1949 και εν πολύς έκρινε και το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου.Τη σημασία αυτής της επιχείρησης καθόριζε το γεγονός ότι η Φλώρινα αποτελούσε βασικό πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο, ενώ, όντας σε άμεση επαφή με το Βίτσι, η κατάληψη της θα διευκόλυνε το γεωγραφικό χώρο όπου κυριαρχούσε ο ΔΣΕ. Η μάχη τής Φλώρινας (12 του Φλεβάρη 1949) ήταν συνέπεια της απόφασης της 5ης ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που ανάμεσα στ’ άλλα έβαζε το καθήκον να στερεώσουμε και επεκτείνουμε τις λεύτερες περιοχές στη ΒΔ Ελλάδα καταχτώντας και αστικά κέντρα. Δηλαδή, η ολομέλεια χάραζε γραμμή περάσματος σε τακτική στρατηγικής επίθεσης, που σήμαινε, ότι ο ΔΣΕ είχε τη δύναμη και τα μέσα για κατάληψη και διατήρηση πεδινών περιοχών και πόλεων. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης ήταν τραγικά.. οι απώλειες του ΔΣΕ: 1623 (νεκροί 334, τραυματίες 867, λιποτάχτες 14, αγνοούμενοι 199, ανάμεσα στους νεκρούς 194 στελέχη). Το αποτέλεσμα είναι, ότι με τις εγκληματικά ασυλλόγιστες αυτές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν αυξήσαμε τις δυνάμεις με την επιστράτευση, αλλά και τις ελαττώσαμε σημαντικά. Το σπουδαιότερο όμως είναι, ότι οι δυνάμεις μας του Βίτσι μπροστά στη μεγάλη αναμέτρηση βρέθηκαν με μειωμένο ηθικό.


Βαγγέλης Σμαρδένκας

Αρωνιάδικα Μαστοριάνικα.

4 σχόλια:

  1. Ο μεγαλύτερος εχθρός της Χώρας μετά την Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι η αριστερά και ο κομμουνισμός. Δεν θα σας περάσει όσο και να γαβγιζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επιστεγασμα του αρθρου λοιπον ειναι, δόξα και τιμή στους μαχητές του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι, που νίκησαν κι έτσι μπορεί η Αυγή κ ο καθε Ταβαριτς να γράφουν παπάτζες.Αλλιώς μόνο Ριζοσπάστης, σύνορα στη Λάρισα και μπορει να μας ειχαν κερασει κ μια σφαίρα στον σβέρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικά επιτεύγματα του εθνικού στρατού που απελευθέρωσε την Ελλάδα από τους φασίστες και τους ναζί.
      Εκστρατεία της Κριμαίας
      Δήλωση Βενιζέλου προς Γάλλο πρωθυπουργό
      Παρακαλώ δηλώσατε στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών ότι ο ελληνικός στρατός είναι στη διάθεσή τους και δύναται να χρησιμοποιηθεί δια κοινό αγώνα πανταχού, όπου η αποστολή του κρίνεται αναγκαία
      Μικρασιατική εκστρατεία
      Εκστρατευτικό ελληνικό σώμα Κορέας 1950 ( ξεχασμένος πόλεμος)
      πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος σε συνάντησή του, στις 27 Σεπτεμβρίου 1950, με στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Αθήνα (Stephen Τ. Calligas), ακυρώθηκε η αποστολή της διότι «θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με επιπλέον τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές»
      Πιουριφόι σε άλλη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ξεκαθαρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνησις θέλει εξοφλήση εις την κυβέρνησιν των ΗΠΑ άπασας τας δαπάνας της εκστρατείας αυτής».
      Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς το Βαν Φλιτ: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».Είναι μια φράση που αποκαλύπτει τον ραγιαδισμό του αστικού πολιτικού συστήματος στους Βαν Φλιτ
      Ο Τσώρτσιλ σε σχετικό μήνυμά του προς το στρατηγό Σκόμπι ανέφερε επί λέξει: «Μη διστάσετε να ενεργήσετε ωσάν να ευρίσκεστε σε μια κατακτημένη πόλη όπου έχει ξεσπάσει μια τοπική εξέγερσις.»
      ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου σε επιστολές προς τον Τσώρτσιλ εξηγούσε πως «ήταν απαραίτητο να δημιουργήσει έναν Εθνικό Στρατό και Αστυνομία, και για να επιτύχει αυτόν τον στόχο θα ήταν απαραίτητη η βρετανική ένοπλη βοήθεια
      Κώστας Τασούλας είναι πρόεδρος της Βουλής, είπε – δημόσια – στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ,
      «Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε καλά χέρια».
      Χωρίς να αναφέρω ότι σχεδόν ολη η επικράτεια έχει γίνει νατοϊκή βάση
      Ελληνικός στρατός( ειρηνευτικές αποστολές;;;;;;;;;) ΝΑΤΟ
      1995 Βόσνια Ερζεγοβίνη 1999 Κοσσυφοπέδιο 2002 Αφγανιστάν
      2021 Ελληνική δύναμη Σαουδικής Αραβίας Συστοιχία Patriot (Βασίλειο του Σάουντ)
      Ενδεχόμενη συμμετοχή ΕΣ στο Μάλι

      Διαγραφή
    2. Ζήτω ο Βασιλεύς και ο Βασιλικος Στρατός. Το ξίφος του Μεγαλειοτατου ελευθέρωσε την Ελλάδα. Διάβασε ιστορία αστοιχειωτε

      Διαγραφή

Από το Blogger.