Header Ads

Header ADS

Ουκρανία: Πώς την έχει περικυκλώσει η Ρωσία - Τα πιθανά σημεία εισβολής



Απο τρεις πλευρές έχει περικυκλώσει η Ρωσία την Ουκρανία. Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί και οι εκτιμήσεις αναλυτών για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εισβολή.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προκαλώντας φόβους για επικείμενη εισβολή.

Καθώς είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για αποφυγή του πολέμου, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή για την Ουκρανία.

Αλλά αν γινόταν μια εισβολή, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα ξεκινούσε. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημεία πίεσης σε τρεις πλευρές της Ουκρανίας, αναφέρει το CNN. Στην Κριμαία στα νότια, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δύο χωρών και στη Λευκορωσία στα βόρεια.

Ανατολική Ουκρανία

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στις αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται σε σύγκρουση από το 2014.

Η βασική υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που ήδη διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας έτσι την ανατολική Ουκρανία την ευκολότερη θέση από την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση στη Γέλνια, στην οποία βρίσκονταν ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα, έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον εξοπλισμό προφανώς να έχει μετακινηθεί πολύ πιο κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη δραστηριότητα στις Περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες.

«Βλέπουμε μια μαζική εισροή οχημάτων και προσωπικού στο Κουρσκ», προειδοποίησε στο Twitter ο Konrad Muzyka, ειδικός στην παρακολούθηση στρατιωτικών κινήσεων.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στις τρεις πλευρές της Ουκρανίας. 

Λευκορωσία

Οι ανησυχίες έχουν επίσης αυξηθεί για την τεράστια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία η οποία μαζί με τη Ρωσία ξεκίνησαν την Πέμπτη 10ήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Μόσχας στη Λευκορωσία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο, με "αναμενόμενους 30.000 στρατιώτες μάχης, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Spetsnaz, μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων SU-35, πυραύλους διπλής ικανότητας Iskander και συστήματα αεράμυνας S-400" όπως είχε δηλώσει στις 3 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι σκοπός των ασκήσεων περιελάμβανε την απόκρουση "εξωτερικής επιθετικότητας".

Πολλοί φοβούνται ότι η συγκέντρωση δυνάμεων δείχνει σχέδιο των ρώσων να εισβάλουν από τα βόρεια. Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η συγκέντρωση δυνάμεων είναι μια «μεγάλη, μεγάλη ανησυχία».

Οι κοινές ασκήσεις θα παρέχουν επίσης κάλυψη για μια πλευρική κίνηση μέσω της Λευκορωσίας και προς τη βόρεια Ουκρανία.

Και οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar φαίνεται να δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπυχθεί σε διάφορες τοποθεσίες στη Λευκορωσία. Πιθανότατα συνδέονται με τις κοινές ασκήσεις, αλλά άλλες φωτογραφίες δείχνουν στρατόπεδα που δημιουργούνται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εκατοντάδες μίλια από το σημείο όπου διεξάγονται οι ασκήσεις.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία επικεντρωνόταν στα σύνορα της Λευκορωσίας ως σημείο εισόδου της στην Ουκρανία, η διαδρομή θα ήταν γεμάτη δυσκολίες.

Οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να περάσουν τα έλη του Pinsk, γνωστά και ως Pripet Marshes, έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ευρώπης, που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας. πρόκειται για ένα ένα πυκνό, υδάτινο και δασωμένο έδαφος που εκτείνεται σε 104.000 τετραγωνικά μίλια.

Δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies από το αεροδρόμιο Oktyabrskoye στην Κριμαία. 

Κριμαία

Η χερσόνησοςτης Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 θα παρείχε ένα φυσικό έδαφος για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει να ξεκινήσει μια κίνηση στην Ουκρανία από την συγκεκριμένη περιοχή.

Μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού παρατήρησε η Maxar, η οποία εκτιμά ότι περισσότερες από 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα έχουν φτάσει βόρεια της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολη.

Στη συνέχεια, μια νέα ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη κοντά στην πόλη Slavne στη βορειοδυτική ακτή της Κριμαίας, .

Αυτές οι νέες αναπτύξεις παρατηρήθηκαν την ίδια ημέρα που πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την Πέμπτη εικόνες έξι μεγάλων αποβατικών αποβατικών πλοίων στο λιμάνι.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας απάντησε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας επιπλέον αποβατικά πλοία για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και τον κόσμο».

Δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies από το αεροδρόμιο Oktyabrskoye στην Κριμαία. 

Οποιαδήποτε κίνηση στη νότια Ουκρανία θα μπορούσε να υποστηριχθεί από στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, όπου έχει επίσης αναφερθεί συσσώρευση.

Οι αναλυτές του CSIS λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να επιχειρήσουν πραξικόπημα στην Οδησσό, «πλέοντας τα αμφίβια πλοία της στο λιμάνι της Οδησσού».

Αποκαλεί μια τέτοια κίνηση «εγχείρηση υψηλού κέρδους αλλά και υψηλού κινδύνου». Η Οδησσός είναι μια πολυκατοικημένη πόλη και η αστική μάχη εκεί θα ευνοούσε όσους την υπερασπίζονται, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να εξαλείψουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και στη συνέχεια να συνδεθούν με στρατεύματα που φθάνουν από τα ανατολικά της χώρας.

.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.