Header Ads

Header ADS

Τα ύποπτα παιχνίδια Ερντογάν στο Αιγαίο. Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Ένα νέο κεφάλαιο προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, των υβριδικών απειλών, με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό, έχει ανοίξει η Τουρκία η οποία αποπειράται να εργαλειοποιήσει εκ νέου το συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση και δη το ΥΠΕΞ και το Άμυνας εκτιμά ότι με τη νέα χρονιά οι εν λόγω προκλήσεις θα κλιμακωθούν καθότι η Τουρκία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα, με κυριότερο την κατάρρευση της οικονομίας της.

Του Κώστα Πασίση

Ταυτόχρονα, όμως, είναι απομονωμένη διπλωματικά, ενώ έκδηλος είναι ο εκνευρισμός του Σουλτάνου, μετά την Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική Συμφωνία, που αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και αναζητά μια διέξοδο στο προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο του.

Τον τελευταίο μήνα η Τουρκία προέβη σε μια σειρά επιθετικών κινήσεων που έθεσαν την Ελλάδα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αν και κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι προς τα έξω.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τη διπλωματική δραστηριότητα και τις κινήσεις στο πεδίο της Άγκυρας και βλέπει κλιμακούμενες προκλήσεις όπως:

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβητεί  την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, που απειλούνται από την αποβατική στρατιά του Αιγαίου,  με το αστείο επιχείρημα της στρατικοποίησης τους.

Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συνέντευξη του αναφερόμενος στο  μεταναστευτικό πρόβλημα, ανέφερε  ότι η Frontex εκπροσωπεί «τη μαύρη νοοτροπία της Ευρώπης στον 21ο αιώνα» και ζήτησε την κατάργηση της!

Μετρά αντιδράσεις

Στο …πεδίο ο Ταγίπ Ερντογάν «τεστάρει» την Ελλάδα. Μεταξύ 23 και 25 Δεκεμβρίου είχαμε αλλεπάλληλα ύποπτα …ναυάγια, με σαπιοκάραβα όπου τούρκοι διακινητές  μετέφεραν απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά παράλια.

Ειδικότερα την παραμονή των Χριστουγέννων, κοντά στην Πάρο, είχαμε  μια τραγωδία με 16 νεκρούς μετανάστες. Μια μέρα νωρίτερα ιστιοπλοϊκό προσάραξε, στο Γύθειο, με 92 μετανάστες. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν 3 Τούρκους διακινητές.

Την ίδια ημέρα στα Αντικύθηρα σημειώθηκε άλλο ναυάγιο με έντεκα νεκρούς. Ενώ στις 23 Δεκεμβρίου είχαμε τη βύθιση σκάφους ανοικτά της Φολεγάνδρου.

Σε όλες τις περιπτώσεις άμεση ήταν η κινητοποίηση του Λιμενικού της χώρας που έκανε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Τούρκος Πρόεδρος με αυτές τις κινήσεις θέλει να δει ποιες είναι οι ελληνικές αντιδράσεις, η ετοιμότητα της χώρας, καθότι στον Έβρο πήρε ένα αξέχαστο μάθημα και αυτή τη φορά στην κοντινή περιοχή κατοικοεδρεύουν και οι «σύμμαχοι» Αμερικάνοι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι το επόμενο επεισόδιο ενδεχομένως να παιχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ έχει ήδη πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο της αμερικανικής  ExxonMobil, ενώ στις γεωτρήσεις συμμετέχει και το Κατάρ, ένας σύμμαχος της Τουρκίας, που σαφώς περιπλέκει την κατάσταση, αναφορικά με την αντίδραση της Άγκυρας.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής εκφράζει τη …λύπη της για τις εξελίξεις που απειλούν την ειρήνη, όπως επισημαίνει, αλλά φρεγάτες δεν έχει στείλει στην περιοχή…

Στο Κυπριακό η Τουρκία επιμένει στη σκληρή γραμμή της για το χωρισμό του νησιού σε δυο ανεξάρτητα κράτη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα των κατοχικών στρατευμάτων για τον πλήρη εποικισμό της Αμμοχώστου και αυτό έχει τη σημασία του.

thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.