Header Ads

Header ADS

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ:Ένα αριστούργημα της τεχνολογίας, ηλικίας 2100 ετών, στα χέρια των παιδιών


Το διαδραστικό βιβλίο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Το Μαγικό Ταξίδι του Κωστή Στήκα ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια των παιδιών τον υπέροχο κόσμο της αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες

Το ολοκαίνουργιο διαδραστικό, παιδικό βιβλίο, Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Το Μαγικό Ταξίδι, αποτελεί τη συνέχεια του ήδη βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Οι Ερευνητές Ξεκλειδώνουν Τα Μυστικά Του Αρχαιότερου Μηχανικού Σύμπαντος, τη μοναδική έκδοση διεθνώς που συμπεριλαμβάνει όλη τη γνώση γύρω από το τόσο σημαντικό θαύμα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η ανακάλυψη του οποίου άλλαξε για πάντα την Ιστορία της Ανθρωπότητας.

Δυο βιβλία – δυο σημαντικά εργαλεία για την Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους.

COVER_GR

Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Το μαγικό ταξίδι  

Το παιδικό βιβλίο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Το Μαγικό Ταξίδι σύμφωνα με τη γνώμη σημαντικών προσωπικοτήτων του πνεύματος, των γραμμάτων και των επιστημών διαπνέεται από την αγάπη στην καινοτομία και τις πολιτιστικές αξίες.

Επίσης συνδέει τον υπέροχο κόσμο της αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, τον Πολιτισμό μας αλλά και τις Επιστήμες με τη ζωή των παιδιών σήμερα με πολύ γοητευτικό και ουσιαστικό τρόπο μεταδίδοντάς τους τη σκέψη ότι η αγάπη στην καινοτομία και η προσπάθεια του ανθρώπου να πραγματοποιήσει το απραγματοποίητο δίνουν νόημα στη ζωή και οδηγούν τον άνθρωπο στην ευτυχία.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που τα παιδιά μας έχουν στα χέρια τους καθημερινά αποκτούν μια εντελώς νέα διάσταση. Οι υπολογιστές ως απόγονοι πλέον του Μηχανισμού των Αντικυθήρων συνδέονται όχι πια με επικίνδυνα παιχνίδια και αμφιβόλου ποιότητας γνωριμίες αλλά με τον πρώτο υπολογιστή της Ιστορίας, τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη δυνατότητα να δεις τον έναστρο ουρανό και τη θέση των αστεριών σήμερα το βράδυ, να αγαπήσεις τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, την Αστρονομία, τη Μηχανική, τις Επιστήμες.

Όλες οι εικόνες του βιβλίου που αφορούν αστρονομικά θέματα (πανοραμικό τετρασέλιδο πλάτους 95εκ., ηλιακή έκλειψη κ.λπ) έχουν πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του Αστροφυσικού κ. Διονύση Σιμόπουλου.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται με φόντο τις ελληνικές θάλασσες και τη ναυτοσύνη με τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο Μηχανισμόςτων Αντικυθήρων, αλλά και με τις αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα.

Το ζήτημα του Μηχανισμού προσφέρει άπειρες δυνατότητες για εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο και ήδη υπάρχει επικοινωνία με κορυφαία Μουσεία, ιδιωτικά σχολεία, Ιδρύματα, καθώς και τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Ιαπωνία, Ελβετία, Κίνα, Κύπρο, Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία κ.λπ), ενώ ενδιαφέρον έχει και η συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και τα Ελληνικά σχολεία των χωρών αυτών.

Το βιβλίο διατίθεται αρχικά σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ενώ θα ακολουθήσουν η έκδοσή του στα γαλλικά (Νοέμβριος 2021), καθώς και στα γερμανικά, ιαπωνικά, κινέζικα κ.ά.

Ένας ιστορικός ερευνητής υψηλής ωρολογοποιϊας γράφει για τα παιδιά
Τέταρτο, Vogue, Elle, Madame Figaro, Status, Κεφάλαιο και Playboy είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά περιοδικά που έχουν φιλοξενήσει φωτογραφίες του Κωστή Στήκα τις δεκαετίες του '80 και του '90. Μετά από 17.000 δημοσιευμένες εικόνες και 300 εξώφυλλα ερωτεύτηκε την υψηλή ωρολογοποιϊα στην οποία έχει αφιερωθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ταξίδια, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, έρευνες, άρθρα, εκθέσεις και μία ιστοσελίδα (www.veryimportantwatches.com) που συγκεντρώνει τα πάντα για τον κόσμο των κουρυφαίων ρολογιών του πλανήτη, όλα φέρουν την υπογραφή του.

Πώς όμως ένας ιστορικός ερευνητής υψηλής ωρολογοποιϊας αποφασίζει να γράψει ένα παιδικό βιβλίο;  «Κάποτε ένας διάσημος ωρολογοποιός μου είπε να βρω κάτι να συνδέει την αγάπη μου για την ωρολογοποιϊα με την Ελλάδα. Λίγο αργότερα η ελβετική εταιρεία Hublot αποφάσισε να φτιάξει ένα συλλεκτικό ρολόι που προσφέρει τις ίδιες ενδείξεις με τον Μηχανισμό των Αντικηθύρων. Μελετώντας σε βάθος το θέμα έγραψα το πρώτο μου βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες. Τώρα θέλω να δείξω στα παιδιά ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριστούργημα της τεχνολογίας, ηλικίας 2100 ετών, που μπορεί να τους ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσης και όχι μόνο. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν είναι απλά άλλο ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, αλλά το απόλυτο διεθνές σύμβολο της Καινοτομίας, ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής της αγάπης των παιδιών στις αρχές και στις αξίες του Πολιτισμού μας, της αγάπης στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στην Αστρονομία, στη Μηχανική, στη Φιλοσοφία, στις Επιστήμες, στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο συγγραφέας. 
   
«Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει σχεδιαστεί σε iPad από την 15χρονη κόρη μου Σοφία  και έχει ήδη τύχει εξαιρετικών σχολίων από σημαντικούς ζωγράφους καθώς και από στελέχη της Apple.», συμπληρώνει. 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αντικείμενο που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι στην αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά και με καθοριστικό τρόπο τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Αστρονομία, η Μηχανική και η Φιλοσοφία, ενώ απεικονίζει την βούληση των προγόνων μας να μοιραστούν τη γνώση, προσφέροντάς την σε ένα ολοκληρωμένο όργανο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει χαρακτηρισθεί από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη ως «ο πρώτος υπολογιστής της Ανθρωπότητας» και αποδεικνύει ότι οι πρόγονοί μας ήταν πρωταθλητές στην Καινοτομία!

Παράλληλα συνδέεται με τη ναυτοσύνη και τα Ελληνικά νησιά, αφού το αρχαίο πλοίο πέρασε πρώτα από τα πολύ σημαντικά λιμάνια της εποχής και ανάμεσά τους τη Δήλο και τη Ρόδο τον 1ο αι. π.Χ., ενώ δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε τυχαία έξω από τα Αντικύθηρα και ανελκύσθηκε στο πλαίσιο της πρώτης διεθνώς ενάλιας ανασκαφής από σφουγγαράδες από τη Σύμη. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που συγκαταλέγουν στους πιθανούς δημιουργούς του Μηχανισμού τον κορυφαίο φιλόσοφο, αστρονόμο και πολιτικό Ποσειδώνιο τον Ρόδιο.

Τη μουσική για το βίντεο του βιβλίου Το Μαγικό Ταξίδι έγραψε και ερμηνεύει ειδικά για το βίντεο ο Κορυφαίος Α’ στο βιολοντσέλο στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Δημήτρης Γούζιος.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ - ΒΙΒΛΙΟ - ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΗΚΑΣ

Antikythera Mechanism – The book
Το βιβλίο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το οποίο διατίθεται σε δυο εκδόσεις, μια στα αγγλικά και μια στα ελληνικά, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό η διεθνής επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι σημαντικότεροι φορείς της χώρας μας, τα μεγαλύτερα Ιδρύματα, κορυφαίοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, μέλη της Κυβέρνησης. Ακολούθησε βράβευσή από την Ακαδημία Αθηνών (Δεκέμβριος 2017) ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε την συνεισφορά της έκδοσης στην διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα έχει εκτιμηθεί το γεγονός ότι ενώ το βιβλίο περιλαμβάνει όλη την επιστημονική γνώση γύρω από το θέμα, δεν χρειάζεται κανείς να είναι μαθηματικός, μηχανολόγος, αστρονόμος, αρχαιολόγος ή ιστορικός των επιστημών προκειμένου να απολαύσει την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το εύρος και τον πλούτο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αλλά και να θαυμάσει την μεγάλη συνεισφορά των προγόνων μας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Πλανητάριο με ομιλητές τον Δημήτρη Νανόπουλο, τον Διονύση Σιμόπουλο και τον Θεοδόση Τάσιο σε συντονισμό της Βίκυς Φλέσσα:

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΤΗΚΑ - ΕΠΙΛΟΓΗ

Θεοδόσης Τάσιος: «Η Παιδεία είναι εισπνοή παρελθόντος και εκπνοή μέλλοντος»

Δημήτρης Νανόπουλος: «Ακόμη και σε επιστημονικούς κύκλους στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ασχολούνταν με το πείραμα και την Τεχνολογία, ότι μόνο φιλοσοφούσαν, Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί απόδειξη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πόσο προχωρημένοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες στην Τεχνολογία αποτυπώνεται εύστοχα στην πρωτοποριακή αυτή έκδοση. Το βιβλίο αυτό μπορεί ακόμη και στους πιο δύσκολους να αλλάξει την αντίληψή μας για την αρχαία Ελλάδα και να αποκαταστήσει την αλήθεια για το Τεχνολογικό και το Επιστημονικό της επίπεδο»

Aurel Bacs, Christie’s: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μας βάζει να σκεφτούμε ότι είμαστε σήμερα υπερήφανοι για τους εαυτούς μας επειδή καταφέρνουμε – με όλα τα σύγχρονα μέσα – να κατασκευάσουμε αυτό που οι πρόγονοί μας, δυο χιλιάδες εκατό χρόνια πριν κατασκεύαζαν χωρίς μολύβι και χωρίς χαρτί»
           
Info
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κωστής Στήκας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-14 ετών. Διαθέτει σκληρό εξώφυλλο, έχει μέγεθος 24Χ30εκ. και αποτελείται από 76 σελίδες. Διατίθεται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και τα αντίστοιχα e-shops. 

Στον ιστότοπο του βιβλίου, www.theantikytheramechanismbooks.com, τα παιδιά μπορούν να βρουν επιπλέον πληροφορίες για το ζήτημα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, βίντεο, ερωτήσεις, παιχνίδια κ.ά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.