Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:Τ'ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

Τ'ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

Τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη τιμά το χωριό μας σήμερα και αύριο στον ομώνυμο ναό στη θέση Κοντρία. Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου είναι κοιμητηριακός και βρίσκεται στο κεντρικό κοιμητήριο του χωριού μας.
Χτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα από κάποιον Φίλιππο Δρακόπουλο του Λέου σύμφωνα με διαθήκη της Κυριακής, θυγατέρας του Δρακόπουλου. Το 1806 νοικοκύρης του ναού φαίνεται να είναι κάποιος Φίλιππος Σκολινός ο οποίος είναι εγγονός του Δρακόπουλου. Ο ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, κεραμοσκεπής, με αψίδα εξέχουσα.

Το τέμπλο του ναού είναι πέτρινο, με τις δεσποτικές εικόνες να παρουσιάζουν τεράστιο εικαστικό ενδιαφέρον ενώ πάνω από την Ωραία Πύλη διακρίνονται τα Λυπηρά. Στη κόγχη του Ιερού Βήματος δεσπόζει επιβλητική Τοιχογραφία της Πλατυτέρας. Στο βόρειο τοίχο υπάρχουν Αγιογραφίες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από την υγρασία και είναι δύσκολο να διακριθούν οι Αγίοι, ενώ λίγο παρακάτω στο κεντρικό σπεντόνι του ναού υπάρχει τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου και ακριβώς απέναντι του Μεγάλου Βασιλείου. Πίσω από τον Καλανάρχο * υπάρχει καλλιτεχνικότατη τοιχογραφία του τιμώμενου Αγίου.

Στη νεότερη ιστορία, ο ναός είχε περιέλθει σε κακή κατάσταση όταν περί το 2000 η συγχωριανή μας Σταματική Ε. Μαρέντη με μεγάλους κόπους συγκέντρωσε χρήματα και υλικά και ηγήθηκε της ανακαίνισης του ναού σώζοντας έτσι και τον πλούσιο διάκοσμο αλλά και το κτήριο από σίγουρη κατάρρευση.

Πριν από περίπου έναν χρόνο η εσωτερική όψη του ναού άλλαξε ριζικά από τη δωρεά της οικογένειας Συρίγου, με καταγωγή από τα Παντολιάνικα Φρατσίων, εις μνήμην του πρόωρα εκδημίσαντος συγχωριανού μας Ευάγγελου Ν. Συρίγου (+Ιούνιος 2013).
Τον ναό φρόντιζαν με μεγάλη αφοσίωση οι ευσεβέστατες συγχωριανές μας Λαμπρινή Δ. Παυλάκη, Φωτεινή Γ. Πετροχείλου και Κυριακή Π. Πετροχείλου.

Σήμερα το ναό αφενός φροντίζουν οι παραπάνω συγχωριανές μας αλλά και ο εφημέριος του χωριού μας πατήρ Ιωάννης.
Με τα χρόνια μεταξύ των χωριανών επικράτησε και η φράση: " Πααίνει* ολοδράμοντας* για τον Άγιο Δημήτρη" , η οποία άλλοτε κρύβει μια δόση χιούμορ, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων οι οποίοι θέλουν κάνοντας πλάκα να δείξουν το ακλόνητο της φυσικής τους κατάστασης, ενώ κάποιες φορές υποδεικνύει τη φθίνουσα κατάσταση της υγείας κάποιου συγχωριανού μας.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε στους Δημήτριους και τις Δήμητρες και φυσικά σε όλους τους Φρατσιώτες όπου γης χρόνια πολλά, γεμάτα με υγεία τόσο για εκείνους, όσο και για τις οικογένειές τους και η ευχή του Αγίου Δημητρίου με τις πρεσβείες των κεκοιμημένων Φρατσιωτών που αύριο θα λέγαμε έχουν την τιμητική τους να μας συνοδεύουν πάντα. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνηθισμένο φωτογραφικό υλικό το οποίο επιμελήθηκε ο παπά Γιάννης.
Και για να μην ξεχνάμε την τοπική μας διάλεκτο.
*Καλανάρχος: το αναλόγιο
*Πααίνω: Πηγαίνω
*Ολοδράμοντας: ολοταχώς, πολύ γρήγορα






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.