Header Ads

Header ADS

ΝΕΑΠΟΛΗ:H εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Βατικιώτες ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους σε θαλάσσια υπηρεσία.


Νεάπολη 16/8/2021

Στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Νέαπολης, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Βατικιώτες ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους σε θαλάσσια υπηρεσία.
Ο Σύνδεσμός Νεαπολιτών "Τα Βάτικα" κατάφερε να καταγράψει με προσπάθειες ενάμιση χρόνου , σύμφωνα με μαρτυρίες δικών τους ανθρώπων και άλλων Βατικιωτών, αυτούς τους ναυτικούς.
Η πρώτη καταγραφή ξεκινά το 1923 και ο κατάλογος περιλαμβάνει 85 ονόματα.
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας εκφράζοντας με την ποίηση του το διχασμό του ναυτικου ανάμεσα στο πάθος για το ταξίδι και τη θάλασσα από τη μια και τη νοσταλγία της οικογενειακής θαλπωρής από την άλλη, μας λέει στο "Σταυρό του Νότου":
Κάτω στις ακτές της Αφρικής
Πάνε χρόνια τώρα που κοιμάσαι
Τα φανάρια πια δεν τα θυμάσαι
Και το ωραίο γλυκό της Κυριακής.
Η εκδήλωση τιμής που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών "τα Βάτικα" σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μονεμβασίας, ήταν αφιερωμένη σε εκείνους τους θαλασσινούς Βατικιώτες που μετά από κάποιο ταξίδι τους ή θαλάσσια υπηρεσία δεν επέστρεψαν στην οικογενειακή εστία.
Αυτούς που κατά κάποιο τρόπο θυσιάστηκαν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τις οικογένειες τους ή υπηρετώντας την Πατρίδα.
Τα Βατικα, συνυφασμένα με τη Ναυτοσύνη, πλήρωσαν βαρύ φόρο με τις ζωές των ανθρώπων τους στις θάλασσες της Οικουμένης.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με μουσική και τραγούδια η Φιλαρμονική της Νεάπολης υπό τη διεύθυνση της Αρχιμουσικού κυρίας Φανής Φερδιανάκη.

Μαργαρίτα Σπυριδάκου








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.