Header Ads

Header ADS

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:Σχετικά με τις διαπιστώσεις του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ

Σχετικά με τις διαπιστώσεις του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ

Ο αγαπητός Ιππόλυτος με δημοσιογραφική διάθεση και με θέμα: «Το Λιβάδι “απογειώνεται”, Χώρα και Ποταμός υποχωρούν» προβαίνει, με αγαθή διάθεση πιστεύω, σε κάποιες διαπιστώσεις. Αρκετά μεγαλύτερος ας μου επιτρέψει να του επισημάνω ότι ακόμα και αγαθές προθέσεις παρεξηγούνται, αν ο τρόπος που προβάλλονται δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Το κείμενο του Ιππόλυτου “ενόχλησε” και προκάλεσε αντιδράσεις.

Τα Κύθηρα είναι ενιαίος χώρος και κάθε έργο ή κάθε νέα επιχείρηση ωφελεί συνολικά το νησί μας. Η εμπορική ανάπτυξη του Λιβαδίου προκαλεί χαρά σε όλους τους Κυθήριους και επωφελούνται από αυτή όλα τα χωριά και ιδιαίτερα η Χώρα που είναι τόσο κοντά. Εγώ θα έλεγα πως η ανάπτυξη αυτή ήταν αναμενόμενη και έχει τις ρίζες του στην επιμονή του πάλαι ποτέ Προέδρου του Λιβαδίου, του αείμνηστου Γαβρίλη Χάρου, που πριν 100 χρόνια έπεισε τους συγχωριανούς του να παραχωρήσουν εκτάσεις από τα χωράφια τους για να αποκτήσει το Λιβάδι ευρύ κεντρικό δρόμο. Αυτός ο δρόμος έφερε την ανάπτυξη. Εκατέρωθεν του δρόμου χτίστηκαν και προόδευσαν καταστήματα.

Η Χώρα με τη γραφική και παλαιά δόμησή της, κόσμημα για το νησί μας και όχι μόνο, ήταν επόμενο να βρει άλλο δρόμο ανάπτυξης. Της ταιριάζουν τα τουριστικά καταστήματα και καταλύματα και τα περίτεχνα μπαράκια - αναψυκτήρια. Αλληλοσυμπληρώνεται με το μαγικό Καψάλι και με το Κάστρο ενδιάμεσα αποτελούν αχτύπητο σύνολο, που μόνο σε μαρασμό δεν είναι δυνατό να πέσει. Βεβαίως δεν απουσιάζει από τον οικιστικό ιστό τής Χώρας μία ευρεία γκάμα καταστημάτων με είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ο τρόπος ανάπτυξης που ταιριάζει στη Χώρα είναι κατ’ εξοχή ο Τουριστικός και αυτόν ακολουθεί. Η κρουαζιέρα, όπως έχει δείξει το παρελθόν, είναι αυτό που περισσότερο από κάθε άλλο της ταιριάζει. Πρέπει να επιδιωχθεί η επανάκαμψή της. Και ο Ποταμός πρέπει να ιδωθεί μαζί με την Αγία Πελαγία, γιατί μεταξύ τους αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης να υπολογιστεί ότι λόγω της μεγάλης έκτασής του η εμπορικές επιχειρήσεις που στον ιστό του δραστηριοποιούνται αρχίζουν από το ύψος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που έχει αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και φτάνουν μέχρι τη διασταύρωση προς τον Άγιο Θεόδωρο. Κατά μήκος χιλιομέτρων συναντώνται επιχειρήσεις, που αν αθροιστούν φανερώνεται η εμπορική και επιχειρηματική δυναμική τού Ποταμού. Το αυτοκίνητο έχει αλλάξει τα πράγματα. Κατά μήκος των κεντρικών οδών μεταφέρονται οι επιχειρήσεις. Λόγω της ύπαρξης του αυτοκινήτου η μεταφορά τού Νοσοκομείου σε καταλληλότερο κτήριο, δεν προκάλεσε καμιά δυσαρέσκεια στους Ποταμίτες και ουδεμία αποξένωση από αυτό ένοιωσαν.

Εξάλλου ο Όσιος Θεόδωρος και ο χώρος του είναι οικείος σε όλους τους Τσιριγώτες και ιδιαίτερα για τους κοντινούς Ποταμίτες. Η κεντρικότερη θέση τού νέου Νοσοκομείου προκάλεσε γενικότερη ευαρέσκεια. Η Τράπεζα έκλεισε στα πλαίσια μιας πανελλήνιας τακτικής, δεδομένου ότι πλείστες τραπεζιτικές συναλλαγές γίνονται πια με το κινητό τηλέφωνο. Με τη βοήθεια του αειθαλούς στο σώμα και το πνεύμα Χαράλαμπο Μιχαλακάκη καταγράφω τα καταστήματα του Ποταμού για να υπάρξει μια αποκατάσταση των όσων ο αγαπητός Ιππόλυτος έγραψε, πιθανόν λόγω άγνοιας. Στο κάτω τμήμα της κεντρικής οδού στεγάζονται μοναδικές δραστηριότητες, όπως καταστήματα: Ειδών κιγκαλερίας και ξυλείας. Ενοικίασης ποδηλάτων. Αλιείας και θαλασσίων ειδών. Φαρμακείο. Κουρείο. Οφθαλμιατρείο. Οπτικών. Βιβλιοπωλείο - πρακτορείο εφημερίδων και ηλεκτρονικών ειδών. Προσεχώς κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Χρωματοπωλείο. Ζαχαροπλαστείο. Δύο Αρχιτεκτονικά γραφεία. Γραφείο Πολιτικού Μηχανικού. Γεωργικών ειδών. Γενικού εμπορίου. Χρυσοχοείο. Τουριστικών ειδών και λαϊκής τέχνης. Ηλεκτρικών ειδών. Κ. Ε. Π του Δήμου Κυθήρων. Αναψυκτήριο. Αυτά μόνο μέχρι το ύψος της Ιλαριώτισσας. Αρά η διαπίστωση του Ιππόλυτου πως: «ο μισός εμπορικός δρόμος από το φαρμακείο μέχρι την Ιλαριώτισσα παραμένει ξενοίκιαστος σχεδόν όλο το χρόνο» θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Από κει και πάνω υπάρχουν: Σούπερ μάρκετ, Καφενεία, Εστιατόρια, Ψησταριές, Ταχυφαγείο, Τουριστικών ειδών, Ενδυμάτων, Φούρνος, Κρεοπωλείο, Φωτογραφείο, Ταχυδρομείο, Ασφαλιστικό γραφείο, Τρία Φορολογικά γραφεία, Συμβολαιογραφείο, Δύο ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα καταλύματα, Παθολογικό ιατρείο, Οδοντιατρείο και κάποια ακόμα. Περιμετρικά τού Ποταμού συναντάμε: Γηροκομείο, Δημοτικό σχολείο, δύο Βενζινάδικα, Υδραυλικά είδη, Παγοποιείο, Γυμναστήριο πολεμικών τεχνών, Καφενείο, Βιοτεχνίες Σιδήρου, Αλουμινίου, Ξυλουργικές, Επίπλων, Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, καθώς και γεωργικών μηχανημάτων, Οινοποιείο, Μάντρες οικοδομικών υλικών, Κατασκευάστρια επιχείρηση και παραγωγής μπετόν - αρμέ και ασφάλτου. Βεβαίως ας μη λησμονούμε πως στον Ποταμό βρίσκεται η έδρα τής Φιλαρμονικής και κάθε Κυριακή εξελίσσεται το Κυριακάτικο παραδοσιακό Παζάρι τού Ποταμού, που η φήμη του ξεπερνά τα όρια του νησιού μας. Κάτι θα έχουμε ξεχάσει, ίσως και σε κάτι υπερβάλλαμε. Μα αυτή είναι η αλήθεια.

Ας βοηθάμε να αναπτυχθεί όλο το νησί μας. Ο κάθε τόπος να βοηθά τον άλλον. Η κάθε καινούργια επιχείρηση είναι για το καλό όλου του νησιού μας. Μια ουσιαστική βελτίωση του κεντρικού οδικο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.