Header Ads

Header ADS

Κρίτων Αρσένης: Σε πανικό η κυβέρνηση μετά την Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας 5 νησιών μας από την αιολική λεηλασία

 


Αθήνα, 5 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κρίτων Αρσένης: Σε πανικό η κυβέρνηση μετά την Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας 5 νησιών μας από την αιολική λεηλασία

 

Χωρίς υπερβολή δεν είχε ούτε μία λέξη να αρθρώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκας σήμερα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας με το ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη για την ακύρωση των μεγάλων αιολικών σε Αμοργό, Κίμωλο, Κύθηρα, Σίκινο και Τήνο μετά από την ένταξη τους στα 7 ‘Υπό Απειλή Μνημεία και Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021’ από τη Europa Nostra, την ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός αρκέστηκε σε μία γενικόλογη δέσμευση για την επανεξέταση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων των αιολικών στην Ελλάδα όπως μονότονα επαναλαμβάνεται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο εδώ και δύο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. 
Τι οδήγησε όμως στην αφωνία του υπουργού:
1. Ο κύριος Αρσένης υπενθύμισε το σκεπτικό της ένταξης των νησιών στα επτά ευρωπαϊκά μνημεία σε κίνδυνο «Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, αντί να το διαφυλάσσει με κάθε τρόπο, ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας». Υπενθύμισε επίσης τις δηλώσεις της ίδιας της Ευρωπαίας Επιτρόπου Έρευνας και Καινοτομίας, κυρίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, ότι “με την πρωτοβουλία αναδεικνύουμε την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά που κινδυνεύει».
2.Υπενθύμισε την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000, για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2020 λόγω της απουσίας Σχεδίων Διαχείρισης των περιοχών αυτών. Επισήμανε ότι παρόλο που η χώρα μας  δεν συμμορφώθηκε με την καταδικαστική απόφαση και δεν διαμόρφωσε, ούτε θεσμοθέτησε Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών Natura, συνεχίζει να χωροθετεί ανεμογεννήτριες μέσα και σε μεγάλη εγγύτητα από τις περιοχές αυτές. 
3. Η χώρα μας βρίσκεται στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, καθώς “έχει δεχθεί ‘Αιτιολογημένη Γνώμη’ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών στις περιοχές Natura χωρίς “Δέουσα Εκτίμηση”. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγγελίας της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση αυτή. Παρόλα αυτά, η χώρα μας συνεχίζει και αδειοδοτεί αθρόα ανεμογεννήτριες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές εντείνοντας την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
4. Η κυβέρνηση παραβιάζει και το ισχύον χωροταξικό των ΑΠΕ τόσο όσον αφορά στη φέρουσα ικανότητα των Δήμων και Κοινοτήτων για την εγκατάσταση σε αυτούς αιολικών όσο και για τις Ζώνες Αποκλεισμού για αιολικά σε Αρχαιολογικούς χώρους,  παραδοσιακούς οικισμούς και οικισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μεν πρώτο είναι η Κάρυστος στην Εύβοια ενώ για το δεύτερο τα Κύθηρα.
5. Παρόλο που η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή το χωροταξικό των ΑΠΕ κηρύττει διαρκώς ότι θα φέρει ένα νέο αυστηρότερο χωροταξικό των ΑΠΕ -σχήμα από μόνο του οξύμωρο. 
6. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, συνοδεία του περιφερειάρχη Ηπείρου, χώρο μελλοντικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Τζουμέρκα και δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει κάθε αδειοδότηση αιολικών σε μεγάλο υψόμετρο. Η δέσμευση αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε.  Αντιθέτως προχωράμε στην εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα και σε άλλες ορεινές περιοχές με χαρακτηριστικά αλπικών ζωνών..
7. Παρόλο που ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς, σε απάντηση του σε προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Αρσένη δεσμεύτηκε στην πράξη ότι θα προχωρήσει στην προστασία των Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) και συγκεκριμένα των βουνών στα Λευκά όρη της Κρήτης, την Τύμφη και τον Σμόλικα της Πίνδου, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, και το όρος Σάος της Σαμοθράκης, δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την προστασία των περιοχών αυτών δημιουργώντας την εύλογη υποψία ότι πρόκειται για μία ακόμη δέσμευση που δεν θα υλοποιηθεί.
8. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται αιολικό στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στην καρδιά της Ζώνης Αποκλεισμού για την προστασία της καφέ αρκούδας από ανεμογεννήτριες, με βάση το Σχέδιο Δράσης για την αρκούδα, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα θεσμοθετήσει το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση, μέσα στο επόμενο δίμηνο. 
«Είναι τόσο καταιγιστικά τα δεδομένα για την παραβίαση της κάθε εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τη μαζική εγκατάσταση των αιολικών αυτή τη στιγμή στη χώρα που είναι λογικό να μην έχει τίποτα ο υπουργός να απαντήσει» δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Αρσένης. «Κάλεσα  τον Υπουργό να σταματήσει άμεσα την αδειοδότηση των αιολικών, να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες και τις στέγες στα πλαίσια ενός μαζικού προγράμματος ‘Εξοικονομώ κατ οίκον’ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, όπως τεκμηριώνει ειδική έκθεση της ΕΕ του 2019, θα μας επιτρέψει να παράγουμε άμεσα πάνω από το 33% της ενέργειας που καταναλώνουμε και μάλιστα χωρίς ουσιαστικές απώλειες, αφού θα χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα δίκτυα και η κατανάλωση θα συμβαίνει κατά μεγάλο βαθμό τοπικά. Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν η διαδικασία αδειοδότησης αιολικών, αποκλειστικά μέσα από κοινωνική συναίνεση, κοινωνικό σχεδιασμό και μόνο όταν τα έσοδα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.