Ένας ναύαρχος φαροφύλακας:Μια ιστορική έκθεση, αποτέλεσμα της έρευνας και με επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου, θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί South
Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ
Φωτογραφικές Συναντήσεις 2021
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές που επέβαλλε η πανδημία, η 18η διοργάνωση των Φωτογραφικών Συναντήσεων, προγραμματισμένη, αρχικά, για το 2020, διεξάγεται τελικά στα Χανιά, από την Παρασκευή 4 έως και τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, σε μια έκδοση… «τσέπης», που περιλαμβάνει τρεις σημαντικές εκθέσεις φωτογραφίας και, αντί για το καθιερωμένο συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, που για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιηθεί, μια παρουσίαση βιβλίου. Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.
Μια ιστορική έκθεση, αποτέλεσμα της έρευνας και με επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου, θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί South, η οποία διηγείται, μέσα από παλιές φωτογραφίες και ντοκουμέντα, τη μυθιστορηματική ζωή του ναυάρχου του αυτοκρατορικού ρωσικού στόλου Νικόλαου Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ (1867-1946) που μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων κατέφυγε στην Ελλάδα και έγινε φαροφύλακας στην Ελαφόνησο της Κρήτης και εν συνεχεία στα Αντικύθηρα.
Ενδιαμέσως, συνοδεύει τον μέλλοντα τσάρο Νικόλαο στο ταξίδι του στην Άπω Ανατολή, γνωρίζεται με τη βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας, υπηρετεί ως υποπλοίαρχος στην αυτοκρατορική θαλαμηγό, διορίζεται διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο με βάση την Κρήτη, μάχεται με τον στόλο των Λευκών στη Μαύρη Θάλασσα και, τέλος, εγκαταλείπει την Κριμαία με τον περίφημο «Στόλο του Βράνγκελ» που κατευθύνεται στην Κωνσταντινούπολη με τα υπολείμματα του τσαρικού στρατού και περίπου 4.500 πρόσφυγες.
Από την Κωνσταντινούπολη κατεβαίνει στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της βασίλισσας Όλγας, και φιλοξενείται από τη βασιλική οικογένεια στο Τατόι. Το 1922 παρουσιάζεται στη Διεύθυνση Φάρων και ζητά να προσληφθεί ως φαροφύλακας. Τοποθετείται στον καινούργιο φάρο στο Ελαφονήσι της Κρήτης. Το 1926 μετατίθεται στο φάρο Απολυτάρες Αντικυθήρων, όπου παραμένει μέχρι την αποστρατεία του, το 1933. Στη συνέχεια, παραμένει στην Υπηρεσία Φάρων ως καθηγητής φαροφυλάκων και, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμβάλει στη διάσωση του Ιστορικού Αρχείου Αντικυθήρων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον βρίσκουν με καινούργια οικογένεια στα Κύθηρα, σε σπίτι που του παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος, να ασκεί τα επαγγέλματα του καθηγητή των γαλλικών, του επιστάτη στο Γυμνάσιο Χώρας καθώς και του πρακτικού ιατρού.
Δεν υπάρχουν σχόλια