Header Ads

Header ADS

Δεσποτική η πρακτική του Δημάρχου της Σπάρτης στον Δήμο Ευρώτα μέσω της ΑΜΚΕ-ΜΚΟ

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Δεσποτική η πρακτική του Δημάρχου της Σπάρτης στον Δήμο Ευρώτα μέσω της ΑΜΚΕ-ΜΚΟ

Απέναντι στους Illuminatus έχουμε λόγο κι εμείς (γραφικοί, οπορτουνιστές, λαϊκιστές κλπ).
**********************************
Με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής Σπάρτης ορισμού υπεύθυνης – συντονίστριας για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας στα πλαίσια της λειτουργίας της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, που απλά θα φέρει το όνομα Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, επιβεβαιώνει την θέση – άρνηση μου για την ύπαρξη αυτού του μορφώματος.
Κατ’ αρχήν η απόφαση για μια τέτοια θέση ΔΕΝ είναι αρμοδιότητας του Δημάρχου ή του αρμοδίου αντιδημάρχου Σπάρτης, αλλά της υπάρχουσας θεσμικής οντότητας της ΑΜΚΕ και των οργάνων της (Καταστατικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ Οργανωτική Δομή Άρθρο 12 :Όργανα [α] Η Γενική Συνέλευση, [β] Το Διοικητικό Συμβούλιο [γ] Η Ελεγκτική Επιτροπή [δ] Ο Πρόεδρος του ΔΣ – Εκπρόσωπος [ε] Ο Διαχειριστής. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ Ομάδες Εργασίας - Επιτροπές Διαχείρισης Έργων – Προσωπικό Άρθρο 19 Ομάδες Εργασίας 1] Στα πλαίσια λειτουργίας του Δικτύου δύνανται να συγκροτούνται Ομάδες Εργασίας ανά θεματική ενότητα και ανά περιοχή παρέμβασης).
Αν εκφραζόταν ως πρόθεση της δημοτικής αρχής της Σπάρτης προς το Δ.Σ της ΑΜΚΕ – ΜΚΟ,δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως η de facto απόφαση και μάλιστα δημόσια ανακοίνωση – απόφαση για μια ακόμα φορά απηχεί τις προθέσεις του Δημάρχου της Σπάρτης για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μορφώματος. Φυσικά η θεσμική συγκρότηση αυτής της ΜΚΟ (75% του Δήμου Σπάρτης, 15% Δήμος Ευρώτας, 10% της Αναπτυξιακής του ΠΑΡΝΩΝΑ) επιτρέπει δεσποτικές συμπεριφορές αποκλειστικά κατά του Δήμου Ευρώτα.
Ένας χρόνος θεσμικής συγκρότησης και δομικής λειτουργίας της παρουσίας του Δικτύου Διαδημοτικής Συνεργασίας – Ανάπτυξης των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (ΑΜΚΕ) είναι ανύπαρκτη και αυτό είναι φυσικό γιατί:
- Δεν υπάρχει προσωπικό και τεχνογνωσία για υλοποίηση των ελάχιστων μεγαλόπνοων στόχων που περιγράφονται στο καταστατικό και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Σπάρτη. Από τους 31 στόχους πέραν των γενικών αναφορών για τον αγροτουρισμό και τον ποταμό Ευρώτα δεν υπάρχει λέξη, για την πιστοποίηση και λειτουργία του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το Βυζαντινό Γεράκι, το Λυκοβουνό ,το Αρχαίο Έλος, το Παλαιομονάστηρο, τον Κροκεάτη λίθο, το Γκιότσαλι, του κάτω ρου -Δελταϊκού Ευρώτα κ.ά, δηλαδή την διαχρονική μας ιστορία και τον πολιτισμό και την αγροτοδιατροφική ανάπτυξη.
- Η συγκρότηση μελετών για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και στο ΠΕΠ Πελοποννήσου δεν μπορούν να υλοποιηθούν ,παρά μόνο με την προσφιλή μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων (!).
- Οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν δεν θα έχουν αναφορά στο ΑΣΕΠ με ότι αυτό σημαίνει (!).
- Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο των υπέρτατων οργάνων δηλαδή των δημοτικών συμβουλίων, που η μόνη τους αρμοδιότητα (Ο.Ε) είναι να την χρηματοδοτούν (!).
- Για την επίτευξη των στόχων του ,ο Δήμος Ευρώτα (κατά την εκτίμηση μου),δεν είχε ανάγκη αυτή την ΜΚΟ και μάλιστα ως φτωχός συγγενής με 1 μέλος στο Δ.Σ. Υπάρχουν οι θεσμοί κυρίως η Κοινωφελής Επιχείρηση , το ΝΠΔΔ ,αλλά και η συμμετοχή στα δίκτυα ,όπως στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» κλπ, να υλοποιήσουν τους όποιους αναπτυξιακούς στόχους.
Ο τρόπος που βλέπει ο Δήμαρχος της Σπάρτης την συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα έχει αποδεικτικά στοιχεία όπως π.χ ενώ υπήρχε η θεσμική οντότητα του Δικτύου των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (ΑΜΚΕ), προτίμησε να υπογράψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη – ανάπτυξη του ποταμού Ευρώτα εντός της γεωγραφικής ενότητας της Σπάρτης , που μάλιστα εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί…. Για το υπόλοιπο κομμάτι του Ευρώτα φυσάει αδιαφορία!!!
Για το αεροδρόμιο στο ΠΥΡΙ ,γιατί ο αξιότιμος Δήμαρχος της Σπάρτης δεν προέκρινε αυτό το εταιρικό σχήμα (ΜΚΟ) μιας σ’ αυτή την γεωγραφική ενότητα υπάρχουν έννομα συμφέροντα και ιστορικές – πατροπαράδοτες σχέσεις των Δαφνιωτών πολιτών του Δήμο Ευρώτα; Τι τον ενοχλούσε στο προγραμματικό του σχέδιο – αν υλοποιηθεί – η συνεκμετάλλευση με τον Δήμο Ευρώτα;
Αυτή την δεσποτική συμπεριφορά του Δημάρχου της Σπάρτης απέναντι στην ΑΜΚΕ – ΜΚΟ μπορεί να την ανακόψουν Δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο.Με πολιτική βούληση , σθένος και αποφασιστικότητα αξιώνοντας κατ’ αρχή σεβασμό στην υπάρχουσα δομή, και στην συνέχεια ανατροπή αυτής της ετεροβαρούς – λεόντειας συμφωνίας , βλαπτικής όπως φαίνεται για τα συμφέροντα του Δήμου Ευρώτα. Αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά και αποδεκτά υπάρχει και ο δρόμος της αποχώρησης από αυτό το σχήμα, όπως προβλέπεται από το ψηφισθέν καταστατικό.
Μια τέτοια αποφασιστική στάση θα έχει την απόλυτη στήριξη της Κοινωνίας του Δήμου Ευρώτα.
Και ως επιμύθιο, μπορεί ο αξιότιμος Δήμαρχος της Σπάρτης να ασκεί την όποια πολιτική θέλει και κρίνεται από τους συνδημότες του, όπως και να κάνει μπάνια διαφημίζοντας την καθαρότητα των ποταμών της Περιφέρειας τους , αλλά όσον αφορά την δική μας Περιφέρεια, είναι προτιμότερο να γίνει σεβαστοί οι ποταμοί ιδρώτα που χύνουν οι συμπολίτες μας ,στα χωράφια και σε κάθε χώρο εργασίας ,με μια κατά πλειοψηφία άνεργη νέα γενιά ,που μάχονται για ‘’να τα φέρουν βόλτα’’, και να πληρώσουν μεταξύ των άλλων τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου και τους φόρους τους , που ένα μικρό μέρος χρηματοδοτεί αυτή την ΑΜΚΕ – ΜΚΟ.
Νομίζω σ’ αυτή την θεσμική παρτίδα το δόγμα ‘’ΜΟΝΑ – ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ’’ τουλάχιστον δεν είναι πολιτικά τίμιο…. Νομίζω;;;;
Αλήθεια την αντιπολίτευση του Δήμου Ευρώτα την ενδιαφέρουν τέτοιας φύσεως θέματα ή….
Ο Δήμος έχει το status για μια δίκαιη και τουλάχιστον ισοδύναμη μεταχείριση.
Ας το τολμήσουν τώρα όλοι μαζί ως θεσμικοί εκπρόσωποι του Δήμου μας!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.