Header Ads

Header ADS

«….Οι Μανιάται έκρουσαν τους κώδωνας των Εκκλησιών των και όλοι οι συναχθέντες Αρχιερείς, Ιερείς, άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παίδες έδραμον κατά το Διρόν»

 


«….Οι Μανιάται έκρουσαν τους κώδωνας των Εκκλησιών των και όλοι οι συναχθέντες Αρχιερείς, Ιερείς, άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παίδες έδραμον κατά το Διρόν»

Σαν σήμερα το έτος 1826 η μεγαλειώδης μάχη του Διρού. «Μάχη εν Δυρώ χωρίω τού Δήμου Μαλευρίου τής Επαρχίας Γυθείου και νίκη Ελλήνων, αρχηγηθέντων υπό τού Κ. Μαυρομιχάλη κατά Ιμβραήμ πασά» θα γράψει ο ιστορικός για να βρούμε κατόπιν αυτό το οποίο ακολούθησε της ανάκρουσης της καμπάνας από τον Πρωτοσύγγελο Ρηγανάκο και τον παπα-Πουλάκο.
Ο Ιμβραήμ, από την προηγούμενη ημέρα, και ενώ επιχειρούσε την δεύτερη επίθεσή του κατά τής Βέργας , αποβίβασε ταυτοχρόνως ισχυρές δυνάμεις στον Διρό, γιά να κτυπήσει τους Μανιάτες εκ των όπισθεν. Η ίδια πανωλεθρία περίμενε τον επαρμένο σερασκέρη και στο δεύτερο μέτωπο που άνοιξε στην καρδιά τής Μάνης, στον Διρό, όπου οι γυναίκες με τα δρεπάνια τού θερισμού, με πέτρες, με ξύλα, με τα δόντια και τα νύχια ακόμα, ξέσχισαν και θέρισαν στην κυριολεξία τις δυνάμεις του.
Οι τρομερές σκηνές άφθαστου ηρωισμού που έλαβαν χώρα στον Διρό και σ’ όλη την γύρω περιοχή, είναι απίστευτου ιστορικού και εθνικού μεγαλείου.
«…Οἱ γυναῖκες ἐν τῷ ἄμα, κάμανε μεγάλο θᾶμα. Ἀνασκουμπώνουν τὶς ποδιὲς καὶ βάνουν πέτρες στρογγυλές. Καύκαλα ἀνοίγουνε πολλὰ ἤ σκορποῦνε τὰ μυαλὰ καὶ ἀρπάζουν τὰ δραπάνια καὶ τοὺς κόβουν τὰ κεφάλια…
Η κόρη τού γέρο-Βοζίκη, Πανώρια, ενώ δύο Αιγύπτιοι είχον συλλάβει τον καταληφθέντα εις το χωράφι του πατέρα της, και προσπαθούσαν να τον δέσουν, απέκοψε τον λάρυγγα τού ενός με το δρεπάνι της και, με την βοήθειαν τού απαλλαγέντος, από τα χέρια τού Αιγυπτίου γέροντος, εσκότωσε και τον άλλον. Όλη η περιοχή εντός ολίγου εγέμισε από πτώματα τούρκων. Από τούς αποβιβασθέντας ελάχιστοι διεσώθησαν.»
Το σύνθημα… δόθηκε όταν «Οι Μανιάται έκρουσαν τους κώδωνας των Εκκλησιών των και όλοι οι συναχθέντες Αρχιερείς, Ιερείς, άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παίδες έδραμον κατά το Διρόν …»
_______________
— [Κείμενο: Οι μάχες της Βέργας και του Διρού (http://ellinoistorin.gr/?p=4026)]
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[Ἐπετειακό Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.