Ακίνητα: Οι νέες τιμές - Τι φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών - Κερδισμένοι και χαμένοι
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Eνα νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων φέρνει η ριζική αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, που πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα ισχύσουν το 2022. Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές και οι ιδιοκτήτες τους πλήρωναν απειροελάχιστο φόρο (κυρίως ΕΝΦΙΑ), όπως ισχύει με τα αγροτεμάχια, ενώ σε 6.000-7.000 θα υπάρξουν αυξήσεις από 30% έως και 100% των αντικειμενικών, αλλά και μειώσεις-διορθώσεις σε 3.000-4.000 περιοχές.
Με βάση τα στοιχεία των εκτιμητών που έχουν κατατεθεί στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η μεγαλύτερη αύξηση 50%-60% (όχι στις νέες υπό ένταξη περιοχές) προκύπτει σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, ενώ στα βόρεια προάστια εκτιμάται ότι οι τιμές θα κινηθούν αυξητικά από 20% έως 30%. Επίσης, αύξηση αναμένεται και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, καθώς η ανάπλαση και τα επιχειρηματικά σχέδια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα τραβούν προς τα πάνω τις τιμές.
Στις νέες υπό ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περιοχές ξεχωρίζουν τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Πάρος και τα Κύθηρα, στους οποίους οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν πολυτελή ακίνητα-φιλέτα πληρώνουν… ψίχουλα, καθώς βρίσκονται σε οικισμούς χωρίς αντικειμενικές τιμές. Παρατηρείται, μάλιστα, το εξής οξύμωρο: σε πολύ κοντινούς οικισμούς σε αυτούς να εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές και οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν υπέρογκους φόρους για ίδιας αξίας ακίνητα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς. Τις επόμενες εβδομάδες η επιτροπή που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τα τελικά ποσά των νέων αντικειμενικών τιμών θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις των εκτιμητών και θα τις συγκρίνει με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τα μισθωτήρια συμβόλαια.
Εξισορρόπηση των φόρων
Οι νέες αντικειμενικές αξίες -και κυρίως η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές- θα προκαλέσουν, όμως, και αύξηση της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά ο περιορισμός -ακόμη και η κατάργηση- του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους, η ακίνητη περιουσία των οποίων υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Η ένταξη των 3.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προσθέσει έσοδα στον ΕΝΦΙΑ, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν τη νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και η οποία θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2022.
Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια