Στα Κύθηρα, όποια μέρα της εβδομάδας έπεφτε η εορτή της Αγίας Μαύρας την έλεγαν «αγιομαυρίτικη» και τη θεωρούσαν αποφράδα για όλο τον χρόνο.
Ποια είναι η Αγία Μαύρα που γιορτάζει σήμερα -Λαογραφία, έθιμα
Η Αγία Μαύρα είναι μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 3 Μαΐου, μαζί με του συζύγου της Τιμόθεου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαύρα, Μαύρος και Μαυρουδής.
Η Μαύρα με τον Τιμόθεο, σύμφωνα με το sansimera.gr, ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ζούσε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα. Μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.
Η Αγία Μαύρα είναι πολιούχος της Λευκάδας, από την οποία πήρε το νησί το όνομά του κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (Santa Maura).
Aπολυτίκιο
Σήμερον συν τη συνάθλῳ πιστοί, συζύγω τιμήσωμεν, Μαύρα τη νύμφη Χριστού,την τούτων γεραίροντες, εύτολμον καρτερίαν. Ούτοι γαρ σταυρωθέντες, ίχνεσι του σφαγέντος, ηκολούθησαν πόθω, και πάντων τας αμαρτίας, Σταυρώ προσηλώσαντος.
Λαογραφία
Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαύρας επιβιώνει η λαϊκή δοξασία ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει οποιαδήποτε εργασία, γιατί θα του συμβεί κάποιο κακό. Ίσως, επειδή το όνομα της Αγίας συσχετίζεται με το μαύρο χρώμα, που για τον ελληνικό λαό έχει την έννοια του κακού, του θανάτου ή της γρουσουζιάς.
Στα Κύθηρα, όποια μέρα της εβδομάδας έπεφτε η εορτή της Αγίας Μαύρας την έλεγαν «αγιομαυρίτικη» και τη θεωρούσαν αποφράδα για όλο τον χρόνο.
Στην Κύπρο την ίδια ημέρα δεν εργάζονταν για να μην γεμίσει το σπίτι «μαύρες» (κατσαρίδες).
Και στην παλιά Αθήνα οι νοικοκυρές δεν έπιαναν βελόνα, για να μη βγάλουν στο πρόσωπο σπυριά (που τα έλεγαν και «μαύρες»)
Πηγή: sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια