Νέο σχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα
Μέτρα α λΑ… «17 Νοέμβρη» με πρόσκληση ξένων αξιωματικών – κυρίως από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία – για να προσφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία στην ΕΛ.ΑΣ., με παράλληλες εξαντλητικές έρευνες σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα, ύστερα και από την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Επιπλέον, θα γίνουν έλεγχοι για τις οικονομικές συναλλαγές των υπόπτων για συμμετοχή σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο ή άλλες παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να βρεθούν οι δίαυλοι για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» που αποκομίζουν από αυτές. Ακόμη, ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για βαρύτερες ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα «νονών της νύχτας», από όπου εκπορεύονται δεκάδες συμβόλαια θανάτου, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανεξιχνίαστα. Μάλιστα, οι έρευνες επεκτείνονται και εντός των φυλακών για τον τρόπο «στρατολόγησης» ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή της δράσης των κακοποιών και να συλλεγούν σημαντικές πληροφορίες.
Στο στόχαστρο
Τα παραπάνω, εξάλλου, αποδεικνύουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. προτίθεται να εγκαταλείψει το «δόγμα» που ίσχυε σε μεγάλο τμήμα της και ήθελε τις εκκαθαρίσεις μεταξύ κακοποιών και τα συμβόλαια θανάτου να αφήνονται ανεξέλεγκτα, με τις οδηγίες για περιορισμό της έκνομης δράσης του οργανωμένου εγκλήματος να είναι πλέον σαφείς.
Οπως τονίζουν έμπειροι αξιωματικοί, αυτό θα διευκολύνει το έργο των διωκτικών Αρχών που δύσκολα μπορούσαν μέχρι σήμερα (λόγω των απειλών και του νόμου της σιωπής) να «δέσουν» δικογραφίες εις βάρος των επικεφαλής τέτοιων κυκλωμάτων. Η πρότερη λογική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέτρεψε την κλιμάκωση της δράσης των ποινικών, που έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν με δεκάδες σφαίρες τον δραστήριο δημοσιογράφο.
Η άνανδρη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, επομένως, δεν σήμανε μόνο την αρχή ενδελεχών ερευνών για τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της (μέσω οπτικού υλικού, τηλεφωνικών επικοινωνιών και δικτύου πληροφοριών), αλλά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα που οδήγησε τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που μέχρι τώρα θεωρούταν «ήπιος» και «προβληματικός». Αλλωστε, ενδεικτικό της παραπάνω εκτίμησης είναι ότι την τελευταία τετραετία έχουν σημειωθεί περίπου 25 δολοφονίες που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να μην αγγίζει καν το… 10%. Πολλώ δε μάλλον όταν τουλάχιστον τρεις εξ αυτών έχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτή στον Αλιμο πριν από οκτώ ημέρες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» των ερευνών.
Κυκλώματα
Ετσι, λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με συνεργάτες του – ανάμεσα στους οποίους και δικαστική λειτουργός που γνωρίζει καλά τα κυκλώματα των φυλακών – μελετούν τρόπους ενίσχυσης των Αρχών ασφαλείας στον εν λόγω τομέα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί την περίοδο 2000 – 2002, μετά τη δολοφονία, στη λεωφόρο Κηφισίας, του στρατιωτικού ακολούθου Αμυνας της βρετανικής πρεσβείας Στίβεν Σόντερς από τη «17 Νοέμβρη». Τότε, είχε έλθει στη χώρα μας κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που ανακίνησε πλήρη έρευνα για τη χαρτογράφηση της δράσης της οργάνωσης-φάντασμα, συντάσσοντας εν συνεχεία τη μελέτη «Πανδέκτης» (Digest). Επιπλέον, το βρετανικό κλιμάκιο είχε προχωρήσει σε συντονισμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αρχηγού της οργάνωσης, σκιαγραφώντας το προφίλ του «άφαντου» τότε Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.
Τεχνογνωσία
Τώρα θα επιχειρηθεί η καταλυτική αρωγή και συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές χωρών που μαστίζονται από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία. Η επιλογή της Ιταλίας, ιδίως, σχετίζεται με τη μεγάλη προσπάθεια των εκεί διωκτικών Αρχών για τον περιορισμό της δράσης της Καμόρα, της Ντράνγκετα, των συμμοριών της Απουλίας κ.ο.κ.
Αξιωματικοί από αυτές τις χώρες θα κληθούν να έλθουν σύντομα στην Ελλάδα για να υποβοηθήσουν τον σχεδιασμό των Αρχών για «φρένο» στη δράση αντίστοιχων κυκλωμάτων, με καταγραφή κινήσεων, εξέταση παλιών υποθέσεων και συνολικές αναλύσεις στοιχείων. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, θα αναζητηθεί συνεργασία με την Europol που έχει σημαντική τεχνογνωσία στον συντονισμό ερευνών για την αντιμετώπιση τέτοιων κυκλωμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι η Europol σε προηγούμενες εκθέσεις της για το οργανωμένο έγκλημα σημείωνε ότι «κλειδί είναι η παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών που όχι μόνο διευκολύνει την ανίχνευση των εταιρικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση χρημάτων, τους αχυρανθρώπους που τους εκπροσωπούν και τις κορυφές των εγκληματικών ομάδων, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την παρακολούθηση των καταζητούμένων».
Σε αυτό το σημείο κρίνεται σημαντικός ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων ποινικών που φέρεται ότι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους κυκλώματα. Τέλος, θα ζητηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε νυκτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια (όταν ανοίξει η εστίαση) καθώς και σε άλλα καταστήματα όπου φέρονται ότι δρουν ομάδες «προστασίας» και φρούρησης.
Βασίλης Λαμπρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια