ΚΥΘΗΡΑ 1988 :Πάσχα στα Αλοϊζιάνικα
ΚΑΛΌ ΠΑΣΧΑ !!!
Η φωτογραφία της ημέρας!
Σήμερα θα σας μεταφέρουμε στην Κυριακή του Πάσχα του 1988 στο γραφικό χωριό των Αλοϊζιανίκων. Στην υπέροχη φωτογραφία που μας εμπιστεύθηκε η κυρία Μαρία Σαμίου, αναγνωρίζουμε πρόσωπα, συλλαμβάνουμε αναμνήσεις και ταξιδεύουμε σε μια εποχή όπου η χαρά ήταν αυθεντική, πηγαία και, πάνω απ' όλα, μοιρασμένη.
Κοιτάζοντας αυτή την εικόνα, ο χρόνος σταματά και οι αισθήσεις ξυπνούν. Είναι σαν να μπορείς να μυρίσεις τον καπνό από τα κάρβουνα στα αριστερά, εκεί όπου ψήνεται με μεράκι ο οβελίας, και σχεδόν να ακούσεις τον απόηχο της μουσικής να δίνει τον ρυθμό για το γλέντι.
Ο Κύκλος της Παράδοσης
Στο επίκεντρο της αυλής, η ζωή γιορτάζεται μέσα από τον χορό. Άνθρωποι διαφορετικών γενεών πιασμένοι σφιχτά χέρι-χέρι, σχηματίζουν έναν κύκλο που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Η φιγούρα της γιαγιάς με τα παραδοσιακά μαύρα ρούχα και το μαντήλι, που σέρνει τον χορό με την ψυχή της δίπλα στα νέα παιδιά, είναι ίσως η πιο συγκινητική λεπτομέρεια. Αποτελεί τη ζωντανή γέφυρα των παραδόσεών μας.
Τα χαμόγελα και η ανεμελιά: Δίπλα της, ο κύριος με το τσιγάρο και το ανοιχτό πουκάμισο, καθώς και οι νέοι με τα πολύχρωμα πουλόβερ της εποχής, αποπνέουν την απόλυτη ξεγνοιασιά και ζεστασιά εκείνων των ανοιξιάτικων ημερών.
Απλές, Ανεκτίμητες Λεπτομέρειες
Ο περήφανος θεατής: Στο βάθος αριστερά, ένας ηλικιωμένος άνδρας με το καλό του γιλέκο στέκεται στο πλατύσκαλο. Η στάση του μαρτυρά την ήρεμη ικανοποίηση του ανθρώπου που καμαρώνει την οικογένεια και τους χωριανούς του να γλεντούν μονιασμένοι.
Το γιορτινό καλωσόρισμα: Στη μέση, ένα απλό ξύλινο σκαμπό έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο τραπέζι. Ένα μπουκάλι κρασί και λίγα κεράσματα μαρτυρούν την απλότητα της φιλοξενίας—δεν χρειάζονταν πολλά για να στηθεί μια γιορτή, αρκούσε η καλή καρδιά.
Αυτή η φωτογραφία μπροστά στους πετρόχτιστους τοίχους, λουσμένη στο λαμπερό φως του ελληνικού Πάσχα, είναι ένας θησαυρός. Μας υπενθυμίζει την ανεκτίμητη αξία του «μαζί». Τότε που οι πόρτες των σπιτιών ήταν ανοιχτές, οι γείτονες ήταν οικογένεια, και το Πάσχα ήταν η απόλυτη γιορτή της άνοιξης, της αγάπης και της κοινότητας.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαρία Σαμίου που μας χάρισε αυτό το ανεκτίμητο ταξίδι στις ρίζες μας.
___________________________
ADELIN FM
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
___________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια