Οι πυραμίδες της Κρήτης από... άργιλο
Φωτογραφίες Νατάσα Πολίτη
Κομόλιθοι στην Ποταμίδα
Οι Αμμόλοφοι ή αλλιώς Κομόλιθοι της Ποταμίδας αποτελούν ένα από τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Κρήτης. Βρίσκονται στην καρδιά της δυτικής Κρήτης, κοντά στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού, περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, και αποτελούν ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της περιοχής του Δήμου Κισσάμου.
Πρόκειται για μια σειρά από λόφους φτιαγμένους από μαλακό αργιλώδες έδαφος, το οποίο με την πάροδο των αιώνων σμιλεύτηκε από τη διάβρωση του νερού και του ανέμου, δημιουργώντας τα εντυπωσιακά κωνικά και πυραμιδοειδή σχήματα που βλέπουμε σήμερα. Οι σχηματισμοί αυτοί θυμίζουν μικρογραφία των Μετεώρων, γι’ αυτό και συχνά αποκαλούνται και «μικρά Μετέωρα της Κρήτης».
Το τοπίο των Κομόλιθων είναι μοναδικό: οι γυμνές, αργιλώδεις πλαγιές τους λάμπουν κάτω από το φως του ήλιου, παίρνοντας αποχρώσεις του κιτρινογκρίζου και του ώχρας, ενώ οι κορυφές τους καλύπτονται από λίγους θάμνους και μικρή βλάστηση, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι σχηματισμοί αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στον κάμπο της Ποταμίδας, λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων. Η εικόνα των γυμνών λόφων να ξεπροβάλλουν μέσα από την καταπράσινη γη είναι τόσο αναπάντεχη, που δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για τοπίο άλλου πλανήτη.
Οι Κομόλιθοι αποτελούν αγαπημένο σημείο για φωτογράφους, φυσιολάτρες και ταξιδιώτες που αναζητούν εναλλακτικές εμπειρίες στην Κρήτη, μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη. Ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, όταν ο ήλιος δύει και οι σκιές μακραίνουν, το τοπίο παίρνει μια μαγική, σχεδόν εξωπραγματική όψη.

















Δεν υπάρχουν σχόλια