Header Ads

Header ADS

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ



BHMA ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Kosmas Megalokonomos

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ

Ό,τι δείχνει το Video το βλέπουμε όλοι κάθε μέρα. Άραγε μας προβληματίζει; Ακούμε τι μας φωνάζει; Ακούμε που μας λέει:
Δεν είστε άξιοι να πλατύνεται τον δρόμο στο πιο εύκολο σημείο των Κυθήρων, από τα Δόκανα μέχρι τη δεξαμενή της Σκληρής, να ενωθούν δηλαδή τα δύο σημεία του κεντρικού δρόμου που έχει ήδη διαπλάτυνθεί.

Και μη πει κάποιος για άδειες κ.λ.π. Πως πάρθηκαν για το τμήμα Φράτσια – Δόκανα. Γιατί δεν συνεχίστηκε ο δρόμος πιο βόρια που οδηγεί στο λιμάνι και το αεροδρόμιο;

Ένα μηχάνημα, σε λίγες ώρες, δημιούργησε πλατιά ζώνη πυρασφάλειας εκατέρωθεν του δρόμου. Τόσο εύκολο είναι. Μας λέει και κάτι άλλο το Video.

Η γεωγραφία της πρόσφατης φωτιάς πρέπει να μας προβληματίσει. Έγινε αναζωπύρωση και πήγε η φωτιά προς τα Κυπριωτιάνικα, περνώντας τον δρόμο, την ώρα που τα Κύθηρα φυλάσσονταν από πολυπληθές σώμα πυροσβεστών, ακριβώς για να μη γίνει αναζωπύρωση.

Σημείο κεντρικότατο, με θέα από παντού, με χαμηλή βλάστηση λόγω του πετρώδους του εδάφους και γιατί πριν λίγα χρόνια είχε ξανακαεί. Τόσο ανίκανοι είμαστε;

Θα πω και τούτο. Όποτε υπήρξε άμεση επέμβαση και το όχημα όταν έφτασε ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, η φωτιά έσβησε πριν εξαπλωθεί. Θυμίζω την πρόσφατη φωτιά στη Αγία Πελαγία που υπήρξε σε ύψωμα και όλοι είμαστε μάρτυρες μιας επιτυχούς κατάσβεσης.

Μάρτυρες είμαστε πριν από χρόνια και στην άλλη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του παλιού Σπαστήρα, δηλαδή κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος και πως και τότε είδαμε την ίδια ετοιμότητα;

Ώρα έκαιγε η φωτιά δίπλα στον δρόμο, ανενόχλητη, μέχρι που κατέβηκε προ το Καλαμίτσι και να γίνει ανεξέλεγκτη. Η γεωγραφία της ακόμα διακρίνεται και όποιος θέλει μπορεί να δει την αλήθεια. Για τις δύο τελευταίες μεγάλες φωτιές που ξεκίνησαν κοντά στο Νοσοκομείο μπορεί να δηλώσει κάποιος υπερήφανος για άμεση παρέμβαση και ετοιμότητα των μέσων πυρόσβεσης;

Εδώ πρέπει να υπάρξει και μια απάντηση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει τις πυροσβεστικές δυνάμει, που κατόπιν εορτής συνήθως, αλλά σε αφθονία καταφτάνουν στο νησί μας, να έχουν εντολή να επεμβαίνουν μόνο όταν κινδυνεύει κάποια οικία.

Δεν τολμώ να το πιστέψω. Αν μελετούμε τη γεωγραφία των πυρκαγιών θα φανεί αν έχουν περάσει κι από σημεία που προσφέρονταν για κατάσβεση.

Ας κάνουμε πραγματική αυτοκριτική, ας πάψουμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μόνο έτσι βελτιωνόμαστε και πάμε μπροστά.

1 σχόλιο:

Από το Blogger.