Header Ads

Header ADS

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ¨Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ¨ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Φωτορεπορτάζ

Γιώτα Πολίτη

________________

H έκθεση «Πάμπλο Πικάσο – Η χαρά της ζωής» αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Παλόμα Πικάσο και του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη,  στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας.

 Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου 2024. Τη φύση και τη χαρά της ζωής, όπως τη φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso) σε σχέδια, χαρακτικά, κεραμικά, πίνακες και μικρά γλυπτά, υμνεί η νέα περιοδική αυτή έκθεση, που επιμελούνται ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, και η Παλόμα Πικάσο (Paloma Picasso), κόρη του σπουδαίου καλλιτέχνη, πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως», αλλά και τα εύσημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Συνολικά 62 έργα κυρίως από την προσωπική συλλογή της Παλόμα Πικάσο που αποτυπώνουν μυθικές μορφές, όχι μόνο τον γνωστό Μινώταυρο, αλλά και Φαύνους, Πάνες, Σατύρους, καθώς επίσης κοπάδια ζώων και πουλιά, πολεμιστές, σκηνές χορού και αποκάλυψη της ομορφιάς, θα φιλοξενηθούν στην έκθεση η οποία εστιάζει στη μυθολογία της Κρήτης, τη χαρά της ζωής και το ζωικό στοιχείο.

«Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί ελάχιστα στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τα φροϊδικά του Πικάσο, τις περιόδους του, όπως η Μπλε και η Ροζ, ο αναλυτικός και συνθετικός κυβισμός, ο σουρεαλισμός κ.ά. Η Παλόμα Πικάσο θεώρησε ότι μια έκθεση με αυτό το περιεχόμενο συνάδει τέλεια όχι μόνο με την Κρήτη λόγω Μινώταυρου και άλλων μυθολογικών θεμάτων, αλλά κυρίως με την Ελεύθερνα, καθώς εκεί ο αρχαίος άνεμος ακόμα φυσά. Δηλαδή υπάρχει το αλώβητο φυσικό μεσογειακό τοπίο, ο αγροτοκτηνοτροφικός τρόπος ζωής, θέματα που άπτονται της φύσης και της χαράς της ζωής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης, ανασκαφέας της αρχαίας Ελεύθερνας και δημιουργός του Μουσείου της, του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.

«Πώς να διεισδύσει κανείς στα όνειρά μου, στα ένστικτα, τις επιθυμίες και τις σκέψεις μου που τόσο άργησαν ώσπου να επεξεργαστούν μέσα μου και να βγουν στο φως και ακόμη πώς να συλλάβει σε όλα αυτά, αυτό που μπήκε ίσως παρά τη θέλησή μου» – Πάμπλο Πικάσο

.culturenow.gr





























Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.