Header Ads

Header ADS

Παλαιομονάστηρο: Αναγκαία η επίσημη αναγνώριση της Ιστορικής Επετείου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/9/2024

Παλαιομονάστηρο: Αναγκαία η επίσημη αναγνώριση της Ιστορικής Επετείου

Με αφορμή τους εορτασμούς στο Παλαιομονάστηρο στην Δημοτική Κοινότητα Βρονταμά του Δήμου Ευρώτα στις 15 Σεπτεμβρίου, η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου με Ερώτηση της προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ν. Κεραμέως και Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο, ζητά την επίσημη θεσμοθέτηση της Ιστορικής Επετείου.

Η Βουλευτής Λακωνίας επισημαίνει ότι το Παλαιομονάστηρο, ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στον Μεγαλοµάρτυρα Νικήτα, με σπάνιες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1201 μ.Χ. στην Δημοτική Κοινότητα Βρονταμά του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, έχει τη δική του θέση στην Ιστορία για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία της Ελλάδος. Το «Όχι» στην υποταγή των 400 Βρονταμιτών απέναντι στον Ιμπραήμ που ακούστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825 είχε σαν αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρου καθώς εκεί είχαν βρει καταφύγιο τα γυναικόπαιδα της περιοχής.

Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως παρότι η θυσία των αγωνιστών στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο που τιμάται κάθε χρόνο με τον προσήκοντα σεβασμό εκκρεμεί ακόμη η επίσημη αναγνώριση με Π.Δ της εν λόγω Ιστορικής Επετείου. Επιπλέον, στην Ερώτηση σημειώνεται ότι ενώ το σχετικό αίτημα έχει επικαιροποιηθεί με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία εξέλιξη για την επίσημη θεσμοθέτηση της Επετείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς:

Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη

Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ν. Κεραμέως

Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο

Θέμα: Αναγνώριση Ιστορικής Επετείου.

Το Παλαιομονάστηρο, ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στον Μεγαλοµάρτυρα Νικήτα, με σπάνιες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1201 μ.Χ. στην Δημοτική Κοινότητα Βρονταμά του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, έχει τη δική του θέση στην Ιστορία για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία της Ελλάδος.

Το «Όχι» στην υποταγή των 400 Βρονταμιτών απέναντι στον Ιμπραήμ που ακούστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825 είχε σαν αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρου καθώς εκεί είχαν βρει καταφύγιο τα γυναικόπαιδα της περιοχής.

Η θυσία των αγωνιστών στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο που ενώ τιμάται κάθε χρόνο με τον προσήκοντα σεβασμό, εκκρεμεί ακόμη η επίσημη αναγνώριση με Π.Δ της εν λόγω Ιστορικής Επετείου.

Σύμφωνα με τον ν. 3274/2004 μπορεί να ορίζεται ημέρα αργίας σε πόλεις, Νομούς και περιφέρειες της χώρας, για τον εορτασμό ιστορικού ή θρησκευτικού γεγονότος τοπικού, αντιστοίχως, χαρακτήρα με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Ευρώτα ήδη από το 2011 είχε καταθέσει προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικό αίτημα για την αναγνώριση της συγκεκριμένης Ιστορικής Επετείου. Και ενώ το αίτημα έχει επικαιροποιηθεί με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία εξέλιξη για την επίσημη θεσμοθέτηση της Επετείου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι επί Καποδιστριακού Δήμου Σκάλας, είχε αναγνωριστεί η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο με Π.Δ επί Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, με την ουσιαστική συμβολή της αείμνηστης Ελένης Στρατήγη.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Για ποιους λόγους καθυστερεί η επίσημη θεσμοθέτηση της εν λόγω Ιστορικής Επετείου και κατ’ επέκταση η καθιέρωση της 15ης Σεπτεμβρίου ως επίσημης αργίας για τον Δήμο Ευρώτα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.