Header Ads

Header ADS

Εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ- Επικοινωνία ή ουσία;


Δελτίο Τύπου : Εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ- Επικοινωνία ή ουσία;

Παπαδιάνικα 4/9/2024

Το Σάββατο 30/8 σε περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας και συγκεκριμένα στις ΤΚ Φοινικίου, Συκέας και Ασωπού έλαβε χώρα έντονη χαλαζόπτωση η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες.

Μάλιστα, προκάλεσε τεράστια ζημία στις ελιές που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε σε ποσοστό απώλειας καρπού άνω του 70%.

Το πλήγμα αυτό στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, έρχεται μετά από μια χρόνια με εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, με δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής και με μείωση των επιδοτήσεων εξαιτίας της νέας ΚΑΠ και των αστοχιών από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Παρεμπιπτόντως ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι φέτος με τις ενισχύσεις καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και καθεστώς επιτήρησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν καθώς υφίστανται καταλογισμοί που επέβαλε η Κομισιόν στην Ελλάδα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεπερνούν σε σύνολο τα 283 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία της ασυμφωνίας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Έπειτα από όλα αυτά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον ΕΛΓΑ, ταχύτατη εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή στις συγκεκριμένες περιοχές αφορά ελαιόλαδο υψηλών προδιαγραφών και μεγάλων ποσοτήτων.

Όσον αφορά την παρουσία Βουλευτών στις πληγείσες περιοχές συνοδεύοντας τον Επόπτη του ΕΛΓΑ ή τη διαμεσολάβηση τους για την έναρξη της εκτιμητικής διαδικασίας, οι ενέργειες αυτές είναι μάλλον άνευ ουσίας καθώς από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ υπαγορεύεται η διαδικασία αδιαμεσολάβητα μετά την αναγγελία της ζημιάς από το Δήμο.

Ας επικεντρώσει το πολιτικό προσωπικό του τόπου τις προσπάθειες του και τις πιέσεις του ώστε να στελεχωθεί επαρκώς ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ, να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις ώστε να υπάρχει η σωστή εικόνα της ζημιάς και να μεταρρυθμιστεί επιτέλους ο κανονισμός του που έχει παραπεμφθεί στις καλένδες παρά τις συνεχείς εξαγγελίες.

Υπάρχει δε το εξής οξύμωρο: Την ίδια ώρα που ο ΕΛΓΑ αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες όπου εκ του νόμου έχει την υποχρέωση, δεν ολιγώρησε διόλου να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε σχεδόν όλες τις καλλιέργειες και τις εκτροφές, για το 2024, μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα για τις ελαιοποιήσιμες ελιές η αύξηση στα ασφάλιστρα είναι της τάξης του 27% με επιχείρημα την αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο.

Ας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να αποτελεί για τις πολιτικές ελίτ της χώρας πεδίο επικοινωνίας και ψηφοθηρίας αλλά

ουσιαστικού έργου αν επιθυμούν την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι ο αγροτικός κόσμος όπως και οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες δεν εξαπατώνται πλέον.

Το έδειξαν οι Ευρωεκλογές , το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις...

Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Λακωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.