Header Ads

Header ADS

ΣΥΡΙΖΑ:Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον για βοήθεια.


Όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνώντες και τα ΜΜΕ -που αναπαράγουν ως ειδήσεις τα non papers τους- μας πληροφορούσαν πως η χώρα διαθέτει υπερσύγχρονα drones που θα πετούν μέρα-νύχτα στους ορεινούς όγκους της Αττικής για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά και εμπρηστών, όπως και εθνικό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού φωτιάς. 

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα; Μια πυρκαγιά έκαψε τεράστιο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής, έφτασε λίγα χιλιόμετρα από το Σύνταγμα και μετέτρεψε σε στάχτη κατοικίες, επιχειρήσεις και εκατοντάδες στρέμματα γης, αφήνοντας αβοήθητους εκατοντάδες συμπολίτες μας και μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Αττικής. Το πιο τραγικό όλων είναι πως θρηνήσαμε μια εργαζόμενη μητέρα στο Χαλάνδρι. 
Γιατί, όμως, μια πυρκαγιά που δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, μιας κι ο δείκτης επικινδυνότητας άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα, οδήγησε σε τέτοιες ανυπολόγιστες καταστροφές; Ας μην λησμονούμε πως την ευθύνη έχει μια κυβέρνηση που υποστήριζε ότι θα είχε σβήσει τη φωτιά στο Μάτι σε 20 λεπτά. Κι όμως η φωτιά επεκτάθηκε σε μέτωπο σχεδόν 30 χιλιομέτρων φτάνοντας μέχρι το Χαλάνδρι κι εντός του αστικού ιστού.
Δυστυχώς, η Αττική κάηκε για τρίτη φορά στα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρά τις ηρωικές και υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών, εργαζομένων των δήμων και εθελοντών.
Πολλοί θα κατηγορήσουν την κλιματική κρίση, που αν και ευθύνεται σε ένα βαθμό, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μονίμως σαν κάλυμμα της παντελούς ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού γαλάζιου κράτους.
Αν η ΝΔ είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση θα ενεργούσε με τρόπο που πραγματικά θα βελτίωνε την κατάσταση, προχωρώντας στην αναδιαμόρφωση της Δασικής Υπηρεσίας, ενισχύοντάς την ουσιαστικά με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με απαραίτητα εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες και χωροταξικές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις κάθε περιοχής.
Όμως, όπως έχει περίτρανα αποδείξει, αυτή η κυβέρνηση ούτε είχε ούτε έχει την πολιτική βούληση, καθώς είναι γνήσιοι εκφραστές του δόγματος «πάμε κι όπου βγει». Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ζητήσει μία από τις πρώτες Επερωτήσεις, που θα γίνουν με το άνοιγμα της Βουλής, να αφορά στις ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής, αλλά και συνολικά στην αποτελεσματικότητα του μοντέλου της Πολιτικής Προστασίας, με βάση και τις επισημάνσεις των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Mηχανισμού Πολιτικής Προστασίας πρόσφατα και της Επιτροπής Goldammer στο παρελθόν.
Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον για βοήθεια. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της «Αλληλεγγύης από τα κάτω – Αλληλεγγύη παντού» για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, η οποία γίνεται στα γραφεία του Ταμείου Στήριξης Πρωτοβουλιών και Δομών Αλληλεγγύης, Αλεξανδρείας 76, Αθήνα (τηλ. επικ. 21051511757, 6944724777, 6908605109). Υπάρχει ανάγκη για νερά, φρυγανιές, μπισκότα, ισοτονικά, μωρομάντηλα και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Όσο έχουμε μία ανάλγητη, αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση, το μόνο που μας μένει είναι η αλληλεγγύη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.