Header Ads

Header ADS

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΧΑΛΟ Τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις είναι λάθος και ζητούν από τους πολίτες να τις διορθώσουν!


Για άλλη μία φορά το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη καταφέρνει να ταλαιπωρεί τους Έλληνες φορολογούμενους καθώς τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους που εμπίπτουν στην κατηγορία της αυτόματης υποβολής, χρειάζονται τροποποίηση!

Η ΑΑΔΕ στέλνει σχετικά email μετά τα συμπληρωματικά στοιχεία για αποδοχές, επιδόματα και αναδρομικά από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς του δημοσίου

Στα email προς τους φορολογούμενους τους ενημερώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα που ανατρέπουν το αρχικό αποτέλεσμα της προ-εκκαθάρισης!

Όλοι αυτοί υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοροτεχνικών, τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση μετά τη διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι λόγω των λανθασμένων στοιχείων, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων δεν είναι εφικτή καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις!

Από την πλευρά της, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές».

Πάντως, οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλλουν τροποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το εξής:

Γιατί το κράτος δημιούργησε αυτό το πλαίσιο με βάση το οποίο οι δηλώσεις «θα γίνονται από μόνες τους» χωρίς να υπάρχουν τα σωστά και απαιτούμενα στοιχεία για να υποβληθούν;

Γιατί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη της εφορίας;

Να σημειωθεί ότι αυξημένος κατά 20,5% είναι ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όπως προκύπτει από την εκκαθάριση 4,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων.

Είναι πολύ πιθανό όμως ότι αυτό το ποσοστό θα αλλάξει δραματικά μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.