Header Ads

Header ADS

Έτσι προκύπτουν τα πλεονάσματα χωρίς παραγωγή: Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο λόγω τεκμαρτού εισοδήματος


Οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία

Όπως ήδη έχει αναφερθεί ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός θα είναι απλά μία αλλαγή προσώπων και δεν θα σηματοδοτεί μία αλλαγή πολιτικής από τον Κ. Μητσοτάκη.

Όπως και ο ίδιος δήλωσε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε ό,τι αφορά την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καταδεικνύεται ότι το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται με τα τεκμήρια καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό να είναι φουσκωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος το ποσό του πληρωτέου φόρου είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο!

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000, δηλαδή 6 στους 10, θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας!

Την ίδια στιγμή ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες μόλις το 0,6% ή 255 που δεν διστάζουν να πάνε σε φορολογικό έλεγχο με την συντριπτική πλειοψηφία να παραιτείται από το δικαίωμα αμφισβήτησης που παρέχει ο νόμος.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις.

«Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις.

Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την ίδια ακτινογραφία είναι ότι οι μισοί σχεδόν ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εμφανίσει στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αυτή την εξέλιξη να είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών βιβλίων – MyDATA.

Να σημειωθεί ότι το κράτος εισπράττει σήμερα 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 606 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης, μεγάλες ανατροπές θα έρθουν και στα επιδόματα καθώς τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από αυτά που θα χάσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έτσι λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο ΦΠΑ έγιναν τα πιο προσοδοφόρα μέσα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει η πολιτική αυτή;

pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.