Header Ads

Header ADS

Εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους η αδελφοποίηση των Κυθήρων με την Πύλο


Από τις 12 μέχρι και τις 16 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθήρων με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη, βρέθηκε στην Πελοπόννησο με αφορμή την επίσημη τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Κυθήρων με το Δήμο Πύλου-Νέστορος του Νομού Μεσσηνίας, όπως ομόφωνα αποφάσισαν τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων. Στην αποστολή συμμετείχαν ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ μετά των συνεργατών του, κομίζων για προσκύνημα το αρχαιότερο έκτυπο της Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και την Τιμία Κάρα του εκ Κορώνης καταγομένου Οσίου Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας κ. Ευ. Βενάρδος με μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανάργυρος Σοφίος και η Διευθύντρια του Δήμου κα. Πολυξένη Αλεζίδου.

Την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, τα Ιερά Σεβάσματα των Κυθήρων παρέμειναν στην πόλη του Γυθείου, όπου τα υποδέχθηκαν οι Τοπικές Αρχές, με προεξάρχοντα τον οικείο Μητροπολίτη, Σεβ. Μάνης κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο με τους συνεργάτες τους. Τελέσθηκε Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Γυθείου και την Πέμπτη 13/6 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα κοιμητηριακό Ναό της Αναλήψεως. Στο Κοιμητήριο του Γυθείου, τελέσθηκε Τρισάγιο στα μνήματα των αειμνήστων Μητροπολιτών Γυθείου, Οιτύλου και Κυθήρων Σωτηρίου Κίτσου (1969-1974 & 1979-1980) και Προκοπίου Καλλιοντζή (1936-1940). Ακολούθως τελέσθηκε ο Αγιασμός στο ανακαινισμένο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Κυθήρων και τελεί υπό την διαχείριση της Εγχωρίου Περιουσίας (κληροδότημα Ηλία Θλιβερού/Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας).

Το απόγευμα της Πέμπτης 13/6, έγινε πανηγυρική υποδοχή της κυθηραϊκής αποστολής έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής Καλαμάτας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο, πλήθος ιερέων και πιστών, όπου τελέσθηκε Δοξολογία. Το πρωί του Σαββάτου 15/6 ο οικείος Ποιμενάρχης υποδέχθηκε τους εκ Κυθήρων επισκέπτες στο Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα, ενώ κατά τη διήμερη παραμονή στην Καλαμάτα έγιναν επισκέψεις σε ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ανάμεσα στις οποίες η Μονή Βουλκάνου και η Μονή Βελανιδιάς, όπου είχε μονάσει ο Γρηγόριος Δικαίος – Παπαφλέσσας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοδώρου, μετά της κυθηραϊκής αντιπροσωπείας, έτυχαν θερμής υποδοχής στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πύλου όπου τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός. Ο Ναός χτίσθηκε αρχικά ως μικρός πλινθόκτιστος, το 1831 από Κυθήριους που μετέφεραν στην Πύλο μεγάλη εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και έκτοτε αποτελεί Πολιούχο και Προστάτιδα της πόλης και όλης της περιοχής. Ακολούθησε η επίσημη τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων, στην ιστορική Οικία του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα στο λιμάνι της Πύλου, όπου υπεγράφη το σχετικό πρωτόκολλο αδελφοποιήσεως από τους Δημάρχους Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα και Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη.

Το πρωί της Κυριακής 16/6 τελέσθηκε Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεηστρίας στην πόλη της Κορώνης, ιδιαίτερη πατρίδα και γενέτειρα του Οσίου Θεοδώρου, οι κάτοικοι της οποίας πανδήμως και με έκδηλη συγκίνηση υποδέχθηκαν και προσκύνησαν την Τιμία Κάρα του συμπατριώτη τους Αγίου τον οποίο ευλαβούνται εξόχως.

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Κορώνης, δίπλα από τον οποίο σώζεται το οικόπεδο όπου κατά την τοπική παράδοση υπήρχε η πατρική οικία του Οσίου Θεοδώρου, με τη δέσμευση Δημάρχου και Μητροπολίτη Κυθήρων να προβούν – σε συνεργασία με την επιχώρια Μητρόπολη και τον οικείο Δήμο – σε τοποθέτηση αφιερωματικής πλάκας που θα πληροφορεί σχετικώς τους κατοίκους και επισκέπτες.

Ο Δήμος Κυθήρων νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει βαθύτατα τις Ιερές Μητροπόλεις Μάνης και Μεσσηνίας καθώς και το Δήμο Πύλου-Νέστορος, για την θερμότατη υποδοχή και φιλοξενία στις περιοχές τους, δεσμευόμενος να ανταποδώσει με την πρώτη ευκαιρία.

Οι αδελφοποιήσεις των Δήμων αποτελούν ευκαιρία για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά ή/και με κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές καταβολές και ως Δήμος Κυθήρων θα συνεχίσουμε να τις προωθούμε και να τις ενισχύουμε.

Ομιλία Δημάρχου στην τελετή αδελφοποίησης

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ:
Απόφαση Δήμου Κυθήρων
Απόφαση Δήμου Πύλου – Νέστορος

ΒΙΝΤΕΟ:
Υποδοχή εικόνας Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Κάρας οσίου Θεοδώρου στον ιερό ναό Υπαπαντής Καλαμάτας
Αγιασμός αστυνομικού τμήματος Γυθείου, κυριότητας ιερού προσκυνήματος Μυρτιδιώτισσας
Τελετή αδελφοποίησης δήμου Πύλου – Νέστορος και δήμου Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.