Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:Aκραία δυσμενείς για την εποχή πυρομετεωρολογικές συνθήκες

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ


ΑΦΟΡΑ: Σάββατο 29.06 - Κυριακή 30.06.2024
Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου✏️
Καμία χρήση φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο!
Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ακραία δυσμενείς για την εποχή πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29 - 30.06.2024. Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη πολύ σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (7 - 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με την υψηλή ευφλεκτότητα (ευκολία ανάφλεξης) των δασικών καυσίμων λόγω της σωρευτικής επίδρασης των θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας από το ξεκίνημα του μήνα.
Στη συνημμένη ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η πρόγνωση της επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην Ελλάδα για το διάστημα Παρασκευή 28 Ιουνίου με Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.
Για το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024:
Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων), Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία, Αν. Μακεδονία (τοπικά, συμπ. νήσου Θάσου), Θράκη (συμπ. νήσου Σαμοθράκης), Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κυκλάδες και Ν. Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές, οι ακραία δυσμενείς για την εποχή πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 8-10 ωρών (τοπικά για περισσότερες από 10-12 ώρες).
Τοπικά πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, με διάρκεια έως 6-8 ώρες, αναμένονται σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και τα νοτιότερα τμήματα των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας.
Για την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024:
Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων), Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία, Έβρο (ανατολικά κυρίως τμήματα), Λέσβο, Χίο , και Ν. Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές, οι ακραία δυσμενείς για την εποχή πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 8-10 ωρών (τοπικά για περισσότερες από 10-12 ώρες).
Τοπικά πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, με διάρκεια έως 6-8 ώρες, αναμένονται σε Αχαΐα, Ηλεία, Σάμο και Κυκλάδες.
Σε σύγκριση με το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο καιρού τύπου Hot-Dry-Windy, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των επόμενων 2 ημερών ( Σάββατο - Κυριακή, 29 - 30 Ιουνίου 2024) αναμένονται λιγότερο θερμές, λιγότερο ξηρές, αλλά πολύ περισσότερο ανεμώδεις (Less Hot - Less Dry - More Windy).
Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει εφόσον κριθεί απαραίτητο με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.
Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.