Header Ads

Header ADS

Τι συμβαίνει στα ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου; Ελληνικές NAVTEX με στόχο την απομάκρυνση των μεταφορτώσεων ρωσικού πετρελαίου μεταξύ πλοίων, ύποπτα πάρε-δώσε

Ρωσιά δεξαμενόπλοια στον Λακωνικό Κόλπο. Φωτογραφία από βίντεο, DW ελληνική υπηρεσία

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρέτεινε την Τετάρτη μια ναυτική οδηγία, που ουσιαστικά απαγόρευε την κυκλοφορία πλοίων στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με δύο πηγές, η οδηγία  αποσκοπούσε στην αποτροπή της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, σε μια σπάνια κίνηση, τις τελευταίες εβδομάδες εξέδωσε δύο ανακοινώσεις NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, προτρέποντας εμπορικά και άλλα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή.

  • Η μία από αυτές εκδόθηκε την 1η Μαΐου. «Αρχικά έληγε στις 9 Μαΐου, αλλά παρατάθηκε σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι διεθνείς κυρώσεις έχουν καταστήσει το εμπόριο ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών όλο και πιο δύσκολο, ωθώντας τους εμπόρους να αναζητούν «παραθυράκια» για την εξαγωγή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο.

Τους τελευταίους μήνες, η θαλάσσια περιοχή  γύρω από τις νότιες ακτές της Ελλάδας και τον Λακωνικό Κόλπο έχουν γίνει σημεία συνάντησης πλοίων για μεταφορά πετρελαίου, ειδικά για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε άλλα πλοία.

Τα πλοία συναντώνται  πέρα από το όριο των έξι ναυτικών μιλίων από την ακτή για να αποφύγουν τους ελέγχους φορτίου και πλοίων από τις ελληνικές Αρχές.

«Δεν μπορείς να κάνεις έλεγχο σε πλοίο με ξένη σημαία σε διεθνή ύδατα. Αν ένα πλοίο δεν φέρει ελληνική σημαία, τα χέρια σου είναι δεμένα», δήλωσε δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος. «Η προειδοποίηση της NAVTEX είναι ένας έμμεσος τρόπος για να αποτρέψεις τέτοιες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να επεκτείνει τις ναυτικές οδηγίες για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή αυτή, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να απωθήσουν αυτές τις μεταφορές μεταξύ πλοίων κοντά στα ελληνικά ύδατα.

Τον Απρίλιο, το Reuters ανέφερε ότι τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν κολλήσει κοντά στον Λακωνικό Κόλπο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν  στα πλοία  κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει κυρώσεις σε πετρελαιοφόρα του λεγόμενου “σκιώδους στόλου” που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο εκτός του ορίου των ανώτατων τιμών πετρελαίου της G7, δήλωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Reuters – Greece extends naval advisory to deter Russian oil ship-to-ship transfers

hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.