Header Ads

Header ADS

Ερευνητικό έργο για τη Μονεμβασία παρουσιάζει η Ένωση Μονεμβασιτών



Η Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα» και ο Δήμος Μονεμβασίας,  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 και ώρες 10:30-13:00, στο Τουριστικό Περίπτερο Μονεμβασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Μονεμβασία Ιστορία, Πολιτισμός, Πολιτισμικοί Πόροι», το οποίο διεξήγαγε η Ένωση. Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο αναφέρεται στη βενετική περίοδο της Καστροπολιτείας, με ιδιαίτερη αξία και συμβολή στην ιστορία του τόπου και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της γενέτειρας μας, ξεκινήσαμε ένα μακρόπνοο έργο, αυτό της ανάδειξης του πνευματικού πλούτου της Μονεμβασίας διαμέσου των αιώνων» αναφέρει μιλώντας στο monemvasianews.gr, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών Παναγιώτης Αλεξάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως πρώτο στάδιο προχώρησε η εξέταση της Βενετικής  περιόδου της Μονεμβασίας κατά τα διαστήματα 1460-1540 και 1690 -1715. Ένα διετές ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας κάθε γραπτή πηγή για τη Μονεμβασία, ελληνική και ξενόγλωσση, ανέκδοτο υλικό και εικόνες μέσα από έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βενετία».

Επίσης ο κ. Αλεξάκης αναφέρει ότι το έργο αυτό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου προς μελέτη και αξιοποίησή του από κάθε ενδιαφερόμενο και παράλληλα, εκφράζει την ευχή να επεκταθεί και σε άλλες ιστορικές περιόδους της ζωντανής καστροπολιτείας.

Τέλος επισημαίνει την ουσιαστική συμβολή της επιστημονικής επιτροπής στην υλοποίηση του, στην οποία συμμετείχαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ακαδημαϊκοί και  καθηγητές του ΕΚΠΑ, επιστήμονες, καθώς και διακεκριμένους ερευνητές, όπως αναφέρονται  στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

10:00-10:30 Προσέλευση

10:30-11:00 Χαιρετισμοί

    • Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος
    • Ηρακλής Τριχείλης, Δήμαρχος Μονεμβασίας
    • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
    • Παναγιώτης Αλεξάκης, Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ

11:00-11:45 Οργάνωση και ερευνητικά αποτελέσματα του Προγράμματος

  • Παναγιώτης Τρακάδας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ΕΚΠΑ
  • Άρτεμις Μπίσσα, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
  • Αργυρώ Γκάναλη, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

11:45-12:45 Επιστημονικές ανακοινώσεις

  • Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός – Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, «Δρόμοι, γέφυρες και στενά, οι μαλβαζίες της Βενετίας: Σχόλια και συμπληρώματα στο ζήτημα του τόπου προέλευσης του κρασιού» και «Η Μονεμβασία υπό την εξουσία του πάπα: Μια πλημμελώς γνωστή σελίδα της ιστορίας της μεσαιωνικής πόλης»
  • Αναστασία Παπαδία – Λάλα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, «Η αστική κοινότητα της Μονεμβασίας κατά την πρώτη και τη δεύτερη βενετοκρατία στην Πελοπόννησο»
  • Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, «Τα μέλη της αστικής κοινότητας της Μονεμβασίας κατά τη δεύτερη βενετοκρατία στην Πελοπόννησο»
  • Αργυρώ Γκάναλη, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, «Από την οθωμανική στη βενετική κυριαρχία: δημογραφικές και οικιστικές μεταβολές στο κάστρο της Μονεμβασίας κατά τη β΄ βενετική περίοδο (1690-1715)»

12:45-13:00 Συμπεράσματα – Προοπτικές

  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
  • Παναγιώτης Αλεξάκης, Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ

Πληροφορίες:
Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα»

Τηλ. 210 3689830, 6936698346, καθημερινά 17:00-19:00
E-mail: enosimonemvasiton@yahoo.grpaleks@ba.uoa.gr
Δήμος Μονεμβασίας
Τηλ. 2732 360019, καθημερινά 08:00-14:00, E-mail: monemvasia@monemvasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.