Header Ads

Header ADS

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ!

 


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ!

Απόψε, στο φιλόξενο χώρο της οδού Θεμιστοκλέους, η Διοίκηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση προς το Δήμο και τα Κυθηραϊκά Σωματεία της Αττικής, για το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου στον Άλιμο (Πν.Κέντρο), όπως αυτό έχει περιπλεχθεί μετά τις ενέργειες του Δήμου Αλίμου τους τελευταίους μήνες.
Παρέστην μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Στρατηγό και το Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Κασιμάτη, ενώ παρευρέθη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζαχαρίας Σουρής.
Κατά τη σύντομη τοποθέτησή μου αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους, τόνισα τα ακόλουθα:
1. Το ζήτημα έχει ιδιάζουσες νομικές και τεχνικές προεκτάσεις και είναι ανεπίτρεπτο να εκφράζουν δημόσια άποψη για αυτό όσοι δεν τις γνωρίζουν επαρκώς, γιατί συμβάλλουν (άθελά τους ή όχι) στη λανθασμένη πληροφόρηση του κοινού. Προσωπικά γνωρίζω επαρκώς όλα τα σχετικά ζητήματα, τόσο λόγω της παλαιόθεν σχέσης μου με την κυθηραϊκή παροικία του Αλίμου, όσο και λόγω της διαρκούς συνεργασίας μου με το Τριφύλλειο Ίδρυμα.
2. Η ανάλυση του ζητήματος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δρα. Εμμ. Καλοκαιρινό και τους εξαίρετους νομικούς Πέτρο Κασιμάτη και Γαβρίλη Νικηφοράκη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή παρεξήγησης. Το Ίδρυμα υπόκειται σε αυστηρότατο έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών και εφαρμόζει υποχρεωτικά το νόμο 4182/2013 περί κοινωφελών περιουσιών, ο οποίος κάμπτει κάθε άλλη γενική διάταξη. Η διαδικασία υλοποίησης της υπό τρόπον δωρεάς καλύπτει απόλυτα τη βούληση του διαθέτη, είναι σύμφωνη με το νόμο και έχει την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών, συνεπώς κάθε πράξη, ενέργεια ή παράλειψη προς το αντίθετο θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα τη Διοίκηση του Ιδρύματος σε ποινική δίκη για παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε κακουργηματικό βαθμό.
3. Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις αληθινές διαστάσεις του ζητήματος - δυστυχώς και από θεσμικούς εκπροσώπους που δε νομιμοποιούνται να ενεργούν αφρόνως, υστερόβουλα ή παρορμητικά - έχει δημιουργήσει μια απαράδεκτη δημόσια συζήτηση που αφήνει υπονοούμενα ακόμα και για την εντιμότητα της διοίκησης του Τριφυλλείου, που είναι εγνωσμένη και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Παράλληλα, έχουν δημοσιευθεί ψευδέστατες και παραπλανητικές "φωτογραφίες" με ογκωδέστατα κτίρια 8 και 10 ορόφων (!) σε μια προσπάθεια ορισμένων να κατευθύνουν τεχνηέντως την τοπική κοινωνία εναντίον της αντιπαροχής του ακινήτου, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι θα χτιστούν 3 διώροφα κτίρια και 1 τριώροφο, το οποίο θα στεγάσει το Πνευματικό Κέντρο και τα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων. Δηλαδή θα τηρηθεί πλήρως η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία της περιοχής, ενώ η ανάδοχος εταιρεία ΔΑΚΩΝ παραιτείται ακόμα και του δικαιώματος bonus καθ΄ ύψος, για το οποίο ορθά ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε στο ΣτΕ. Επιπλέον, θα γίνει ένα μεγάλο ανοικτό θέατρο και μια συνολική ανάπλαση του οικοπέδου, όπως παρουσιάστηκε σε φωτορεαλιστική απεικόνιση στο εξαιρετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε το Ίδρυμα. Κανένα περιθώριο παρερμηνείας λοιπόν. Καμία τσιμεντοποίηση, καμία υποβάθμιση της περιοχής! Ακριβώς το αντίθετο!
4. Η πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ δικαιώνει απόλυτα το Ίδρυμα, το οποίο μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει κινηθεί δικαστικά έναντι ουδενός, αλλά μόνο αμύνεται απέναντι σε νομικές ενέργειες που θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο μια νομιμότατη διαδικασία και κατ΄ επέκταση τη λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς από την πρόταση αξιοποίησης.
5. Η άποψη περί δήθεν μη αξιοποίησης της λοιπής ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, είναι επίσης ανεδαφική όπως με πολλές λεπτομέρειες αναλύεται στο φυλλάδιο που εκδόθηκε και θα μοιραστεί στα Κύθηρα. Εξάλλου το Ίδρυμα, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έχει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αξιοποιεί την περιουσία του όπως εκείνο κρίνει, τηρώντας το Νόμο και υλοποιώντας τη βούληση του διαθέτη. Σε καμία σοβαρή Χώρα της Δύσης (μάλλον πλέον ούτε και της Αφρικής) δε νοείται η αποστέρηση της ακίνητης περιουσίας ενός ιδιώτη με νομικά τερτίπια και παραθεσμικές ενέργειες, παρά μόνο με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Ο,τιδήποτε άλλο είναι ανήθικο και αντισυνταγματικό.
6. Ανυπόστατη είναι επίσης και η άποψη ότι το Ίδρυμα δεν ενημερώνει τους πολίτες για τη διαχείρισή του. Όποιος θέλει να ενημερωθεί, μπορεί! Είναι τα πάντα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του και στον τοπικό τύπο. Είναι περίεργο να κατηγορείται το Ίδρυμα για έλλειψη ενημέρωσης, ιδίως από κάποιους που ΠΟΤΕ ξανά στο παρελθόν δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για τις δράσεις του και δε συμμετείχαν σε καμία από τις εκδηλώσεις του. Το όψιμο ενδιαφέρον, κινεί πάντα εύλογες υποψίες.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Τριφυλλείου Δρα. Εμμ. Καλοκαιρινό για τα θερμά του λόγια, αναφορικά με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μου υπέρ του Ιδρύματος και να διαβεβαιώσω τη Διοίκησή του ότι θα είμαι στο πλευρό τους, προκειμένου να τηρηθεί και να υλοποιηθεί η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου, όπως αυτή προκρίθηκε ως συμφέρουσα από το Ίδρυμα και έχει λάβει την έγκριση του Υπ. Οικονομικών.
Θέλω να πιστεύω ότι και από την πλευρά του Δήμου Αλίμου, αλλά και όσων παραπληροφορούν τους πολίτες με τη διάδοση παντελώς ανυπόστατων διαδόσεων, θα πρυτανεύσει η λογική και θα υπάρξει συναινετική λύση του ζητήματος, το οποίο - τονίζω ξανά και εμφατικά - ΔΕΝ προέκυψε από το Ίδρυμα, αλλά από τις ενέργειες του Δήμου Αλίμου που καίτοι συμμετείχε στη δημοπρασία για την αντιπαροχή, εντούτοις επέλεξε ένα δρόμο κατά την άποψή μου λανθασμένο, που μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για την περιοχή και τους κατοίκους της και θα οδηγήσει σε κίνδυνο τη σημαντικότερη κοινωνική δομή των Κυθήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.