Header Ads

Header ADS

ΝΑΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ:«Συνεχιζόμενη πολιτική αναγκαστικών μετακινήσεων ιατρών σε Υγειονομικές δομές του Νομού Λακωνίας»

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνεχιζόμενη πολιτική αναγκαστικών μετακινήσεων ιατρών σε Υγειονομικές δομές του Νομού Λακωνίας»

Στο θέμα της συνεχιζόμενης πολιτικής των αναγκαστικών μετακινήσεων ιατρών των υγειονομικών δομών του Ν. Λακωνίας επανέρχονται η Βουλευτής Λακωνίας κα Ν. Γρηγοράκου και ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του τομέα υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κος Ι. Τσίμαρης με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές τόνισαν την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης του Ε.Σ.Υ., όπως επιβάλλεται σ’ ένα κράτος δικαίου, ισονομίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα όμως για τις υγειονομικές δομές της χώρας αποτυπώνεται με τον πιο ζοφερό τρόπο λόγω της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υποδομές.

Δεν αποτελεί εξαίρεση αυτής της πραγματικότητας ούτε ο Νομός Λακωνίας, για τις υγειονομικές δομές του οποίου επανειλημμένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχει αναδείξει την ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν την συνεχιζόμενη πολιτική των αναγκαστικών μετακινήσεων που ακολουθείται, κατά την οποία ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου ‘’εντέλλονται’’ να καλύψουν οργανικά κενά σε άλλες μονάδες του Νομού. Οι μετακινήσεις αυτές, χωρίς παροχή κινήτρων παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οδηγούν σε σωματική και οικονομική εξαθλίωση του ιατρικού προσωπικού.

Με την δυστυχώς, παγιωμένη πλέον πρακτική αυτή, γεννώνται τεράστια κενά στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία από τα οποία απουσιάζουν οι γιατροί με προφανείς επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας των κατοίκων.

Οι βουλευτές τόνισαν ιδιαίτερα την αναφορά στα σχετικά έγγραφα μετακίνησης, ως αναγραφόμενη ‘’έγκριση μετακίνησης’’ , χωρίς να υπάρχει σχετικό αίτημα από πλευράς μετακινούμενου ιατρού, και ανέδειξαν την μη διοικητική ορθότητα των ενεργειών αυτών. Επεσήμαναν ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν στην καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ και την αποδυνάμωσή του.

Τα παραπάνω κατήγγειλε με έγγραφό της και η Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) την 12-1-2024 προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτούν τον κ. Υπουργό

1. Πότε προτίθεστε να σταματήσετε την έκδοση αναγκαστικών εντολών μετακίνησης των ιατρών των δομών;

2. Θα ανακαλέσετε τις ήδη εγκεκριμένες εντολές μετακίνησης και πότε;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των κενών σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό , στις υγειονομικές δομές του Ν. Λακωνίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Θέμα: «Συνεχιζόμενη πολιτική αναγκαστικών μετακινήσεων ιατρών σε Υγειονομικές δομές του Νομού Λακωνίας»

Κύριε Υπουργέ,

Το Ε.Σ.Υ. είναι η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Μεταπολίτευσης στο χώρο της Υγείας. Σ’ ένα κράτος δικαίου, ισονομίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Η αποτύπωση των δεδομένων όμως είναι μετρήσιμη και μη αμφισβητήσιμη για την στελέχωση και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές των Νοσοκομείων της χώρας. Δεν αποτελούν εξαίρεση οι Υγειονομικές δομές του Ν. Λακωνίας . Η συστηματική πολιτική που ακολουθείται και έχει πλέον παγιωθεί ως πρακτική, με την υποχρεωτική μετακίνηση ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου προς τα νοσοκομεία του Νομού για να καλύψουν τα μεγάλα οργανικά κενά, οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την εργασιακή εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού.

Με σχετικό έγγραφο της, σας υποδεικνύει τον κίνδυνο και την υφιστάμενη κατάσταση στο Ν. Λακωνίας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), την 12/1/2024.

Η πολιτική της σωματικής και οικονομικής εξουθένωσης των ιατρών, χωρίς καμία παροχή κινήτρων παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, είναι μία πολιτική που γεννά τεράστια κενά σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, από τα οποία απουσιάζουν οι μετακινούμενοι γιατροί, με προφανείς επιπτώσεις στην πρόσβαση των κατοίκων ημιαστικών και αγροτικών περιοχών σε στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η αναφορά δε στα σχετικά έγγραφα ως ‘’έγκριση μετακίνησης’’ , χωρίς να υπάρχει σχετικό αίτημα από πλευράς μετακινούμενου ιατρού, αναδεικνύει και την μη διοικητική ορθότητα των ενεργειών αυτών.

Τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ και την αποδυνάμωσή του.

Δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λειτουργεί στα όρια της επισφάλειας,

Δεδομένου ότι η σταθερή πολιτική των μετακινήσεων του υγειονομικού προσωπικού οδηγεί σε αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού, και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας,

Δεδομένου ότι καμία αποτελεσματική πολιτική για την στήριξη των δομών υγείας του Ν. Λακωνίας δεν έχει δρομολογηθεί,

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις των ιατρών, είναι εντολές μετακίνησης και όχι ‘’ εγκρίσεις μετακίνησης’’,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πότε προτίθεστε να σταματήσετε την έκδοση αναγκαστικών εντολών μετακίνησης των ιατρών των δομών;

2. Θα ανακαλέσετε τις ήδη εγκεκριμένες εντολές μετακίνησης και πότε;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των κενών σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό , στις υγειονομικές δομές του Ν. Λακωνίας;

Αθήνα, 15.01.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.