Header Ads

Header ADS

Ευστάθιος: «Αντιευαγγελικό το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών»



Την αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τρίτη (23/1), συμμετείχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να καθοριστεί η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που η κυβέρνηση φέρνει οσονούπω προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο σεβασμιώτατος, τοποτηρητής επίσης της χηρεύουσας Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου, στο Επισκοπείο της Τρίπολης την Τετάρτη (24/1), αναλύοντας τα της Συνόδου, το ομόφωνο «όχι» της Ιεραρχίας απέναντι στο επερχόμενο νομοσχέδιο και τις σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις αντίδρασης εκ μέρους της Εκκλησίας.

Ο ποιμενάρχης Μονεμβασίας και Σπάρτης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο κλίμα της Συνόδου, υπερτονίζοντας την αξία της ομοφωνίας στην απόφαση που πάρθηκε, σηματοδοτώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο την καθετή αντίθεση της Εκκλησίας στο εν λόγω νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών.

Χαρακτήρισε «αντίθετο με τη διδασκαλία του Ιερού Ευαγγελίου» -που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας- το νομοσχέδιο. Το καταδίκασε απερίφραστα, «ως αντιευαγγελικό». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, όπως συλλαλητηρίων, αφού το πώς θα αντιδράσει κάθε Μητροπολίτης αφήνεται στην ευχέρεια και τη φρόνησή του. Πάντως, πιθανολόγησε πως ίσως «μπορούν να τροποποιηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου αφού δεν έχει κατατεθεί».

Σταχυολογώντας τις δηλώσεις του σεβασμιωτάτου:

«Το καταδικάζουμε ως αντιευαγγελικό»
Αφού ανέπτυξε την οπτική της Εκκλησίας, ο Μονεμβασίας και Σπάρτης, χωρίς υπεκφυγές, καταδίκασε το επερχόμενο νομοσχέδιο: «Αυτό που επιχειρείται να νομοθετηθεί είναι αντίθετο ή δεν είναι με τη διδασκαλία του Ιερού Ευαγγελίου, που για μας είναι ο Καταστατικός μας Χάρτης; Είναι. Άρα πρέπει εμείς, σαν Εκκλησία να πούμε “το καταδικάζουμε ως αντιευαγγελικό” με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Η ομοφωνία επιβάλλει»
«Η χτεσινή σύγκληση της Ιεραρχίας μπορώ να σας πω ότι ήταν από τις λίγες που έγινε τόσο σοβαρή συζήτηση και ότι κατέληξε σε ομοφωνία. Δεν υπήρχε ούτε ένας που να έχει διαφορετική άποψη. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως «αν η πλειοψηφία νικάει τον νόμο, όπως λέει ο λαός μας, πολύ περισσότερο η ομοφωνία επιβάλλει αυτά τα οποία συζητήσαμε».

«Είναι τρομερό»
«Θεωρώ πως ήταν ένα θέμα που δεν έπρεπε καθόλου να δημιουργηθεί στον χώρο της Ελλάδας. Είναι τρομερό να σκέφτεται κανείς ότι κουβεντιάζουν κάποιοι άνθρωποι, κάποιας ηλικίας, που έχουν μια θέση μέσα στην κοινωνία κι αυτά που συζητάνε είναι τέτοια και τα ακούνε και τα παιδιά και η νέα γενιά που έρχεται», είπε στους δημοσιογράφους, ενώ δεν έκρυψε τον φόβο του για τα μελλούμενα: «Φοβούμαι ότι αν τελικά το νομοσχέδιο πάρει τον δρόμο της ψηφοφορίας στη Βουλή, θα έχουμε προβλήματα τα οποία τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε. Και τα προβλήματα αυτά θα έχουν δύσκολες λύσεις και θα έχουν πολύ άσχημη εξέλιξη. Για τον χώρο της Ελλάδας, αλλά και τα κράτη πέραν της Ελλάδας».

«Μα δεν γίνεται στην Ευρώπη!
Εμείς είμαστε Έλληνες»
Μίλησε για τα δημοψηφίσματα και την ιδιαιτερότητα των Ελλήνων: «Λέμε πολλές φορές ότι αυτό γίνεται στην Ευρώπη. Μα δεν γίνεται στην Ευρώπη! Αφού ήδη γίνεται δημοψήφισμα σε δύο χώρες, εδώ, και είναι γειτονικές μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι γίνονται αυτά στην Ευρώπη και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά; Είμαστε Έλληνες. Αφού είμαστε Έλληνες, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σαν τους Ιταλούς ή τους Άγγλους ή τους Γερμανούς. (Εμείς) έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Έχουμε μια ιδιοπροσωπία. Και αυτή πρέπει να τη σεβαστούμε».

«Εκκλησία και Πολιτεία
έχουν συμπόρευση»
Για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας, ο σεβασμιώτατος περιέγραψε: «Η Εκκλησία και η Πολιτεία έχουν μια συμπόρευση δια μέσου των αιώνων. Από τότε ιδίως που ήρθε ο Χριστός στον κόσμο και κήρυξε το Ευαγγέλιο έχουν συμπόρευση η Πολιτεία και η Εκκλησία. Δεν μπορεί να λέει, “η Πολιτεία μόνο νομοθετεί”. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι (που το λένε), ότι έτσι ρίχνουν όλα τα σκουπίδια επάνω της.

Όταν ένα νομοσχέδια κατατίθεται στη Βουλή και είναι αντίθετο με το Σύνταγμα, οι βουλευτές το χαρακτηρίζουν έτσι και το καταδικάζουν, το καταψηφίζουμε. Γιατί είναι συνταγματικό».

Στήριξη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς
Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης τόνισε: «Έχουμε Χριστιανούς Ορθόδοξους στην Ελλάδα ή δεν έχουμε; Αν έχουμε, εμείς δεν θα πρέπει να στηρίξουμε, να επαυξήσουμε την πίστη τους; Και στον προβληματισμό τους, όταν ακούνε τέτοια πράγματα, να τους πούμε “παιδιά μου, η Εκκλησία είναι στο πλευρό σας”;»

«Τους ζυγούς λύσατε»
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για την από εδώ και πέρα σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας: «Εμείς ως Εκκλησία, ένα λόγο έχουμε. Δεν μπορούμε να επαμφοτερίζουμε. Έναν λόγο έχουμε. Και όχι δεύτερο. Η Πολιτεία έχει τον δικό της. Ωραία. Από εδώ και στο εξής, τους ζυγούς, λύσατε», είπε. Κι αυτό χρήζει περισσότερων ερωταπαντήσεων…

Ποικιλία εκδηλώσεων αντίδρασης
Όπως περιέγραψε ο ποιμενάρχης, «η απόφαση αφήνει στην έμφρονα σύνεση κάθε Μητροπολίτη να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις αντίδρασης». Δεν απέκλεισε συλλαλητήρια ή τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων τιμής κι επαίνου «των ορθοδόξων που έχουν κάνει χριστιανικό γάμο και δεν συμφωνούν με τον Νόμο».

Στα της Συνόδου:
Τι θα κάνει η Εκκλησία
Με ομόφωνο «όχι» κατά της νομοθέτησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, με επίσης ομοφωνία όσον αφορά τις επόμενες, άμεσες κινήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, αλλά και με έναν ελιγμό που θα δώσει κάλυψη σε επιμέρους δράσεις μητροπολιτών, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο ανακοινωθέν της, η Ιερά Σύνοδος αναλύει την επιχειρηματολογία της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε θεολογικό επίπεδο, απέναντι στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, όπως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί.

Θεωρεί ότι με την νομοθετική ρύθμιση πλήττεται το μοντέλο της οικογένειας με επιπτώσεις για τα παιδιά.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή που θα σταλεί σε όλους τους βουλευτές. Σε αυτή, θα αναλύεται η νομική βάση τής αντίθεσής της, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νομικό κείμενο. Τέλος, σε μορφή προσχεδίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, έτερο κείμενο που θα απευθύνεται στους πιστούς και το οποίο θα διαβαστεί από άμβωνος, σε όλους τους ιερούς ναούς της Ελλάδας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Δ.Π

lakonikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.