Header Ads

Header ADS

«Κανένας αριθμός δεν μπορεί να αναιρέσει τη βιωμένη πραγματικότητα των πολιτών»



«Κανένας αριθμός δεν μπορεί να αναιρέσει τη βιωμένη πραγματικότητα των πολιτών»

«Πίσω από κάθε αριθμό του Προϋπολογισμού, κρύβεται η ζωή μιας κοινωνικής ομάδας .Επομένως δε μιλάμε για ένα άθροισμα αριθμών. Μιλάμε για πολιτικές επιλογές», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2024 η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου.

Η βουλευτής υποστήριξε πως η Κυβέρνηση τη στιγμή που πανηγυρίζει πως η «οικονομία πάει καλά», «η κανονικότητα έχει επιστρέψει» και «η ανάπτυξη καλπάζει» φέρνει έναν Προϋπολογισμό κοινωνικά άδικο, που ευνοεί λίγους και εκλεκτούς. Ενώ, αντίθετα για την πλειοψηφία των πολιτών που βιώνει την υποβάθμιση της καθημερινότητάς του εξαιτίας της ακρίβειας και της μείωσης των εισοδημάτων επιφυλάσσει περισσότερους φόρους από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Η Νάγια Γρηγοράκου κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο έβαλε στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με το άλλοθι της

πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ με το νομοσχέδιο περί ιδιωτικού χρέους ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους στις ορέξεις των funds τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες.

Η βουλευτής Λακωνίας επεσήμανε πως παρά τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι από το 2020 και μετά είναι πολύ πάνω από 8 δισ. € το έτος, η προστιθέμενη αξία τους για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι είναι οριακά μηδαμινή.

Ως Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως στον χώρο του πολιτισμού υπάρχει μια καθηλωτική απαισιοδοξία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση πως ο πολιτισμός και οι καλλιτέχνες διαρκώς απαξιώνονται. Πως διαρκώς η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιλέγει να μιλά για «πολιτιστικό προϊόν», παραλείποντας όμως να μιλήσει για ίδιο τον πολιτισμό, για τον καλλιτέχνη και το καλλιτεχνικό έργο. Και κάπου στο βάθος η πεποίθηση των ανθρώπων του πολιτισμού πως όλα θα ξεπουληθούν, όλα θα ιδιωτικοποιηθούν. Υποχρηματοδότηση, εργασιακός μεσαίωνας, απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων από το Υπουργείο, υποστελέχωση των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Και για τους ανθρώπους του πολιτισμού κανείς αριθμός του Προϋπολογισμού δεν μπορεί να αναιρέσει τη βιωμένη πραγματικότητά τους.»

Κλείνοντας την ομιλία της η Νάγια Γρηγοράκου αναφέρθηκε στα προβλήματα του νομού Λακωνίας κατηγορώντας την Κυβέρνηση για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις δημοσιές δομές υγείας του νομού, για τα αδιέξοδα των αγροτών παραγωγών εξαιτίας των μειωμένων επιδοτήσεων, καθώς και για τη μη ολοκλήρωση του Μουσείου Σπάρτης.

«Ο νομός Λακωνίας σας έχει τιμήσει με την ψήφο του δίνοντας σας ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές. Δεν του αξίζει να του γυρνάτε τόσο επιδεικτικά την πλάτη, αγνοώντας τα προβλήματα πολιτών που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. https://www.youtube.com/watch?v=5Rma7hMKo3U

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω με το προφανές που συχνά το αποσιωπούμε.

Πίσω από κάθε αριθμό του Προϋπολογισμού, κρύβεται η ζωή μιας κοινωνικής ομάδας .

Επομένως δε μιλάμε για ένα άθροισμα αριθμών.

Μιλάμε για πολιτικές επιλογές.

Ας δούμε λοιπόν πίσω από τους αριθμούς του 5ου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τι πραγματικά υπάρχει για την πλειοψηφία των πολιτών .

Σταθερά η Κυβέρνηση μέσα σε κλίμα πανηγυρισμού και αισιοδοξίας, αρέσκεται να διατυμπανίζει πως η «οικονομία πάει καλά», «η κανονικότητα έχει επιστρέψει» και «η ανάπτυξη καλπάζει».

Όμως μάλλον η Κυβέρνηση ζει στο δικό της σύμπαν, στο σύμπαν των λίγων και ευνοημένων.

Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών ζει στο σύμπαν της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας, των υποδομών και στην υποβάθμισης της καθημερινότητας εν γένει.

Και τι μαρτυρά ο Προϋπολογισμός του 2024;

Πως οι λίγοι και εκλεκτοί θα βρεθούν πάλι σε πλεονεκτική θέση.

Και ποιοι είναι αυτοί;

Είναι αυτοί που προνομιακά απολαμβάνουν τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στην ΕΕ, την προνομιακή φορολόγηση των stock options και των bonus.

Είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που έχουν το μεγαλύτερο κέρδος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Είναι αυτοί που δεν ανησυχούν ούτε για το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που έβαλε στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με το άλλοθι της πάταξης της

φοροδιαφυγής, ούτε για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικού χρέους που ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους στις ορέξεις των funds τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες.

Είναι αυτοί που στην ουσία η συνεισφορά τους στην επίτευξη του πλεονάσματος για το 2024 θα είναι μηδενική και επομένως μπορούν να πανηγυρίζουν μαζί με την Κυβέρνηση περί «καλπάζουσας» ανάπτυξης και «ανοδικής» πορείας της οικονομίας.

Στην άλλη πλευρά όμως βρίσκονται όλοι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον «πληθωρισμό της απληστίας».

Βρίσκονται αυτοί που η Κυβέρνηση αισθάνεται πως τους βοηθά με των διαφόρων ειδών pass και τους προσφέρει κόκκινα, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια για ν’ αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι αυτοί που είδαν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται.

Που αγκομαχούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του μήνα.

Που η ακρίβεια τους γονατίζει μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Είναι όλοι αυτοί που πορεύονται χωρίς να ελπίζουν, χωρίς να ονειρεύονται, χωρίς να προσδοκούν.

Και στην ουσία είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που διαφημίζει η Κυβέρνηση.

Γιατί γι’ αυτούς ο προϋπολογισμός το 2024 προβλέπει περισσότερα βάρη.

Προβλέπει περισσότερους φόρους από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας έναν Προϋπολογισμό κοινωνικά άδικο.

Έναν Προϋπολογισμό αναπτυξιακά ανεπαρκή.

Γιατί παρά τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι από το 2020 και μετά είναι πολύ πάνω από 8 δισ. € το έτος, η προστιθέμενη αξία τους για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι είναι οριακά μηδαμινή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στο χώρο του πολιτισμού.

Γιατί εκεί θα περίμενε κανείς, μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά και τους επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, να υπάρχει τουλάχιστον αισιοδοξία στο χώρο.

Αντί γι’ αυτό μιλώντας με ανθρώπους από όλο το φάσμα του πολιτισμού εισπράττουμε μια καθηλωτική απαισιοδοξία.

Μια διάχυτη αίσθηση πως ο πολιτισμός και οι καλλιτέχνες διαρκώς απαξιώνονται.

Πως διαρκώς η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιλέγει να μιλά για «πολιτιστικό προϊόν», παραλείποντας όμως να μιλήσει για ίδιο τον πολιτισμό, για τον καλλιτέχνη και το καλλιτεχνικό έργο .

Και κάπου στο βάθος η πεποίθηση των ανθρώπων του πολιτισμού πως όλα θα ξεπουληθούν, όλα θα ιδιωτικοποιηθούν.

Υποχρηματοδότηση, εργασιακός μεσαίωνας, απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων από το Υπουργείο, υποστελέχωση των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Και για τους ανθρώπους του πολιτισμού κανείς αριθμός του Προϋπολογισμού δεν μπορεί να αναιρέσει τη βιωμένη πραγματικότητά τους.

Και βέβαια διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και δεν μιλάμε και δεν θα μιλήσουμε ποτέ για δανεισμό.

Κλείνοντας, δύο λόγια για την εκλογική μου περιφέρεια.

Στο νομό Λακωνίας – το επαναλαμβάνω για άλλη φορά - το ΕΣΥ καταρρέει εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης κυρίως του Γ.Ν. Σπάρτης που συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες δομές δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Στον πρωτογενή τομέα οι αγρότες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της μείωσης των επιδοτήσεων, αλλά και εξαιτίας του κόστους παραγωγής.

Φυσικά πρόβλεψη γι’ αυτούς στον Π/Υ δεν υπάρχει.

Όπως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Σπάρτης, το οποίο βρίσκεται μονίμως στην τελική ευθεία – μια ευθεία που δεν μπορούμε να δούμε ούτε το πότε ούτε το πώς θα τελειώσει.

Και όλοι γνωρίζετε την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας – όμως δεν γνωρίζουμε το πότε θα στελεχωθούν επαρκώς οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού ώστε να λειτουργούν εύρυθμα.

Ο νομός Λακωνίας σας έχει τιμήσει με την ψήφο του δίνοντας σας ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές.

Δεν του αξίζει να του γυρνάτε τόσο επιδεικτικά την πλάτη, αγνοώντας τα προβλήματα πολιτών που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη.

Προφανώς καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.