Header Ads

Header ADS

Δημοτικά Συμβούλια χωρίς… Συμβούλους! Θα εφαρμοσθούν επιτέλους οι οδηγίες του ΥΠΕΣ;



Τα άδεια έδρανα αρκετών δημοτικών συμβουλίων, δυστυχώς, είναι κάτι που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi.gr, σε αρκετούς δήμους και μάλιστα της Αττικής – ιδίως στην Αν. Αττική – με το ζόρι έχουν απαρτία, κυρίως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού  απουσιάζουν συνήθως  δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν επανεκλεγεί. Γεγονός που επαναφέρει την συζήτηση  Τέτοιες εικόνες, εκτός από απαράδεκτες, δημιουργούν και συνειρμούς “περίεργους” στους ψηφοφόρους, οι οποίοι αναρωτιούνται για το πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται ένας υποψήφιους για τον τόπο του, για τον Δήμο του ή τον νοιάζει μόνο η κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου ή μιας θέσης αντιδημάρχου.

Τρανό, αρνητικό, παράδειγμα, η πρόσφατη (σ.σ. Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στην οποία απουσίαζαν πολλά μέλη που απέτυχαν να επανεκλεγούν, αλλά και κάποια μέλη που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους… Το αποκορύφωμα; Απουσίαζε ακόμη και… ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, που !

Επίσης, πολύ άσχημες εντυπώσεις άφησαν και οι ηχηρές απουσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, την περασμένη Τετάρτη, όπου δεν εμφανίστηκαν, ούτε ο Πρόεδρος Γιώργος Καϊσας, ούτε ο (επανεκλεγείς) Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, αλλά ούτε και η διευθύντρια της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Ελένη Πλακωτή.

Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει και η ολιγόλεπτη συμμετοχή του (ηττημένου) Κώστα Μπακογιάννη, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι απουσίες δεν υφίστανται μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια, που έπονται των εκλογών. Στην Ιεράπετρα τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, το Συμβούλιο αναβλήθηκε αφού απουσίαζαν οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους, άλλοι δικαιολογημένα και άλλοι χωρίς επαρκείς δικαιολογίες, ενώ υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι απουσιάζουν συστηματικά, ακόμη και για χρόνια!

Επίσης, στον Δήμο Ξηρομέρου, Αιτωλοακαρνανίας παρατηρούνται απουσίες από όλα τα δημοτικά συμβούλια, όπως επίσης, μεταξύ άλλων,  από τον Δήμο Καρπάθου, τον Δήμο Αίγινας, τον Δήμο Αλεξάνδρειας και τον Δήμο Χαϊδαρίου.

Στα δημοτικά συμβούλια έχουν υποχρέωση όλα τα μέλη να συμμετέχουν, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δημοτικός Σύμβουλος οφείλει να μετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών στις οποίες είναι μέλος, καθώς υπάρχουν και κυρώσεις, εκτός από την ηθική υποχρέωση και την σωστή εκτέλεση καθήκοντος του καθενός.

Το ΥΠΕΣ, σε σχετική εγκύκλιο-οδηγό, υπενθυμίζει τα εξής:

«…η μη εκτέλεση των υποχρεώσεων του εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου, μπορεί να του επιφέρει την ποινή της αργίας ή ακόμα και της έκπτωσης. Έτσι, ενδεικτικά ένας δημοτικός σύμβουλος: Δεν μπορεί να απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου.

Δημοτικός σύμβουλος που είναι Αντιδήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάσει περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρετικούς λόγους έως τρεις (3) μήνες,με άδεια του συμβουλίου». 

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, κάποιοι να λείπουν και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία και να μην εφαρμόζονται οι σχετικές κυρώσεις; Ποιοι και με ποια αρμοδιότητα, κάνουν τα στραβά μάτια, αφού… υπερβαίνουν και στην ουσία “ακυρώνουν” τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.