Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Με το καλό το επί θύραις 2024!(Κυριακάτικη ενημέρωση)



Κυριακή σήμερα, τελευταία μέρα του πολιτικού έτους, αλλά και της δημοτικής θητείας που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Ποιος να το φανταζόταν όταν ξεκίναγε αυτή η θητεία τί μας περίμενε λίγους μήνες μετά! Μπήκαν στη ζωή μας νέοι όροι: lock down, πανδημία, χρήση μάσκας, εμβολιασμός, διασπορά κρουσμάτων κ.λπ.
Η δημοτική περίοδος που τελειώνει σήμερα ήταν δύσκολη και με τεράστιες προκλήσεις. Η πανδημία άλλαξε ολοκληρωτικά την καθημερινότητά μας και επηρέασε αρνητικά τη δημόσια διοίκηση. Πολλά πράγματα που είχαμε προγραμματίσει είτε αναβλήθηκαν για το μέλλον είτε καθυστέρησαν πολύ να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και νομίζω ότι το καταφέραμε.
Αυτό τόνισα και στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. κατά την οποία ομόφωνα ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024. Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται σε 52,7 εκατομμύρια ευρώ και είναι ισοσκελισμένος. Περιλαμβάνει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα που με σκληρή δουλειά και μεθοδικό πρόγραμμα καταφέραμε να εγκριθούν για το Δήμο μας.
Περιλαμβάνει επίσης σημαντικές κοινωνικές δαπάνες, όπως αυτές που αφορούν τον Παιδικό Σταθμό και τη Βιβλιοθήκη, το επίδομα των αγροτικών γιατρών, την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και για πρώτη φορά την παροχή επιδόματος στέγασης για υπαλλήλους του Δήμου που δεν διαθέτουν σπίτι στα Κύθηρα. Η αναλυτική εισηγητική μου έκθεση για τον Προϋπολογισμό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου μας. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι η επιτυχία ενός Προϋπολογισμού φαίνεται από τον αριθμό των αναμορφώσεων που αυτός υφίσταται στη διάρκεια του έτους. Επί δικής μου θητείας οι ετήσιες αναμορφώσεις είναι ελάχιστες: πέραν της 1ης υποχρεωτικής, συνήθως γίνονται άλλες 2 ή 3 μέσα στο έτος. Αυτό καταδεικνύει ότι κάνουμε σωστούς Προϋπολογισμούς.
Κοινή διαπίστωση όλων των παρατάξεων στις 2 σημερινές συνεδριάσεις του ΔΣ ήταν η ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την επάνοδο της νέας γενιάς στα νησιά μας. Αφού ενημέρωσα το ΔΣ για τις πρωτοβουλίες που έχω λάβει στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, ανακοίνωσα για πρώτη φορά ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία Δημοσίου ΙΕΚ στα Κύθηρα με παραγωγικές ειδικότητες όπως π.χ. μελισσοκομία, αμπελουργία, οινολογία, φυτική παραγωγή, τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τεχνικές ειδικότητες που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έλλειψη. Εάν το καταφέρουμε θα είναι μια μεγάλη στιγμή για το νησί μας. Υπάρχει ήδη επίσημο αίτημά μου προς τον Υπουργό Παιδείας και σημαντική προεργασία εκ μέρους του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
Επιπλέον, ενημέρωσα ότι σχεδιάζουμε το μεγάλο συνέδριο για το οποίο έχουμε δεσμευθεί και θα αφορά την φέρουσα ικανότητα των υποδομών σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη. Το συνέδριο θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και άλλους φορείς και θα συμμετάσχουν εξειδικευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Regio etc) καθώς και Δήμαρχοι νησιών κρατών μελών της ΕΕ που θα μας μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν σε διάφορους τομείς. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου δεν διαφέρουν και πολύ είτε μιλάμε για την Ελλάδα, είτε για τη Δανία, είτε για τη Σκωτία. Τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου θα είναι οδηγός και πιλότος μας για το πού ακριβώς θέλουμε να οδεύσει το νησί μας στα επόμενα χρόνια.
Τα 2 σημερινά ΔΣ (έγιναν 2 γιατί η ψήφιση του Π/Υ και του ΟΠΔ είναι πάντα μοναδικά θέματα) έκλεισαν με την κοινή διαπίστωση όλων των παρατάξεων ότι ο τόπος βγαίνει ωφελημένος όταν απουσιάζουν οι αντιπαραθέσεις και ο διάλογος γίνεται με ηρεμία και επιχειρήματα ώστε να είναι γόνιμος και παραγωγικός.
Προσωπικά, καθώς σε λίγες ώρες ξεκινάει η 3η μου συνεχόμενη
δημαρχιακή θητεία, δεσμεύθηκα ότι θα εξετάσω κάθε πρόταση που θα υποβληθεί εφόσον είναι πράγματι εφαρμόσιμη, γιατί πολλές φορές το ευκταίο από το υλοποιήσιμο έχει μεγάλη απόσταση. Ήδη από το μεσημέρι, πάντως, με πολιορκεί μια εξαιρετική ιδέα που άκουσα από συνάδελφο της αντιπολίτευσης για το Κλειστό Γυμναστήριο που όσο την επεξεργάζομαι τόσο πιο πολύ μου αρέσει! Λεπτομέρειες άλλη φορά!
Κλείνοντας, θέλω να σας πω και μια ιδέα μου που θα ήθελα να τρέξει μέσα στο 2024 και αφορά στα Αντικύθηρα. Όπως είναι γνωστό, το μικρό νησί υπήρξε από την αρχαιότητα τόπος εξορίας αντιφρονούντων στα διάφορα κατά καιρούς καθεστώτα. Από τους Ρωμαίους, μέχρι την Αγγλοκρατία και από τη δεκαετία του 50 μέχρι την Δικτατορία. Θεωρώ ύψιστο δημοκρατικό και ηθικό μας χρέος να κάνουμε ένα Μνημείο Πολιτικών Εξορίστων στα Αντικύθηρα, που θα γίνει με Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, τιμώντας όλους όσοι εξορίστηκαν – άκουσον άκουσον – για τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Εξάλλου ας θυμηθούμε τη γνωστή φράση που (λανθασμένα μάλλον) αποδίδεται στον Βολταίρο: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»!
Συμπολίτες μου,
Η αλλαγή του χρόνου είναι μια τυπικότητα. Οι αληθινές αλλαγές γίνονται μέσα μας όταν τις θελήσουμε πραγματικά. Εγώ και όλοι μου οι συνεργάτες θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη του ΔΣ που σε αυτή τη θητεία – παρά τις θεμιτές διαφωνίες μας σε διάφορα θέματα – συνέβαλαν στην πρόοδο του Δήμου και των νησιών μας, εξάλλου σχεδόν όλες οι εισηγήσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα. Κορυφαία κατά τη γνώμη μου στιγμή η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας.
Θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω κάθε έναν υπάλληλο του Δήμου ξεχωριστά και να ευχηθώ στις από αύριο αφυπηρετούσες Αναστασία (Στάσα) Στρατηγού και Μαρία (Μαίρη) Κασιμάτη, καλή συνταξιοδότηση! Η νέα σύνθεση του ΔΣ έχει κάθε δυνατότητα να είναι ακόμα πιο παραγωγική εφόσον η σύνθεση απόψεων γίνεται με προτάσεις και επιχειρήματα και όχι με μηδενισμούς και ιδεοληψίες που ποτέ δεν παράγουν αποτέλεσμα.
Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας, σε κάθε Κυθήριο και Αντικυθήριο, στους αποδήμους και τη νεολαία μας, Καλή νέα Χρόνια, γεμάτη αισιοδοξία, υγεία, προκοπή και αγάπη προς όλους!
Με το καλό το επί θύραις 2024!

2 σχόλια:

  1. Ακόμα μια έκθεση μαθητή δημοτικού με θέμα : Πως θα περάσω το νέο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.