Header Ads

Header ADS

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού Κυθήρων:Tα αποτελέσματα της συνάντησης



Σε συνέχεια της ανοιχτής συνάντησης/συζήτησης για τα μεγάλα θέματα τπου Ποταμού και τις δράσεις για τη λύση τους, που έλαβε χώρα το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμού Κυθήρων δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης:

* Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για τα θέματα του Ποταμού που έγινε με πρόσκληση του συλλόγου μας (βλ. σχετική πρόσκληση/ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου)
Στην συνάντηση παρευρεθήκαν και έκαναν παρεμβάσεις ο επανεκλεγμένος Δήμαρχος κος Στ. Χαρχαλάκης και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων κκ. Ζ. Σουρής και Αν. Σοφίος, οι Αντιδήμαρχοι κκ Π. Ζαντιώτης και Γ. Κομηνός, πλήθος εκλεγμένων Δημοτικών Συμβουλών και τα μέλη του εκλεγμένου Τοπικού Συμβουλίου κκ Π. Αλεβιζοπουλος (Προέδρος), Κ. Ανδρόνικος και Εμμ. Τριφύλλης.
Τους ευχαριστούμε για την παρουσία και την συμβολή τους. Όπως επίσης ευχαριστούμε όλους τους κάτοικους του Ποταμού που παραβρέθηκαν και συνέβαλλαν στη συζήτηση.
Μπορείτε να δείτε την καταγραφή της συζήτησης στους παρακατω υπερσυνδεσμους (με την ευγενική συμβολή του Adelin Channel Κύθηρα Adelin FM)
1o Μέρος: VIDEO:ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ- ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ - https://adellinfm.blogspot.com/2023/11/video_21.html
2ο Μέρος: VIDEO:ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ- ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ -
Ο σκοπός της συγκέντρωσης – συζήτησης ήταν να επαναφέρουμε στην ημερήσια διάταξη και να τονίσουμε την επιτακτικότητα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που αφορούν το Δ.Δ. Ποταμού αλλά και γενικότερα το Βόρειο τμήμα του νησιού. Και βέβαια υπήρξε κατ’ αρχήν «συμφωνία» για τα θέματα αυτά. Όμως «συμφωνία» υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όπως υπάρχει και στασιμότητα σε ότι αφορά αυτά καθαυτά τα θέματα. Ο Σύλλογος μας θα συνεργαστεί με το νέο Τοπικό Συμβούλιο αλλά και με οιονδήποτε απαιτείται / χρειάζεται, με σκοπό την προώθηση και την επίλυση αυτών.
Είναι σημαντικό ότι στην συζητηση ανακοινώθηκε «ωρίμανση» σε αρκετά από τα θέματα και υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες αξίζει να αποτυπώσουμε συνοπτικά γιατί σκοπεύουμε να κρατήσουμε την Δημοτική αρχή «υπόλογη» για την εφαρμογή τους. Όπως αναφέρθηκε και στην συζήτηση, όλα τα θέματα που αναδείχτηκαν, έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, αλλά έχει υπάρξει πολύ μικρή ή μηδενική πρόοδος υλοποίησης. Και παρα το οτι είναι αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος «ωρίμανσης», η πραγματικότητα είναι ότι ο Ποταμός και οι κάτοικοι του υποφέρουν. Έχουμε φθάσει στα μη περαιτέρω… Και σαν σύλλογος δεσμευόμαστε, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, να διερευνήσουμε σε συμφωνία με τους Ποταμίτες πολύ πιο δυναμικές παρεμβάσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι θα δούμε πρόοδο άμεσα
Συνοπτικά κατά την ροή της συζήτησης (αρίθμηση με βάση την θεματική της αρχικής πρόσκλησης) καταγράφηκαν τα εξής :
1. Θέατρο Ποταμού
Παρελήφθη η τελική μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης με αναμενόμενο χρόνο υλοποίησης 6 μήνες με ένα έτος. Προϋπολογισμός 715000 Ευρώ (ΟΚΕ)
2. Γήπεδο Ποταμού.
Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη τον Αύγουστο 2023 με δέσμευση κατασκευής 12 μήνες, ενώ ρεαλιστικά ο κ. Δήμαρχος αναμένει ολοκλήρωση ίσως και μέχρι το Πάσχα.
3. Αστικό Σχολείο
Έχει γίνει η δημοπράτηση (350 χιλ Ευρώ) και επιλεγεί ο Ανάδοχος. Αναμένεται άμεση έναρξη.
5. Ανάπλαση
Αναφέρθηκαν στη συζητηση οι αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί στη διαβούλευση. Για το προχώρημα αναμένεται στις αρχές το 2024 νέα διαβούλευση με τον μελετητή στον Ποταμό οπότε ο Δήμος θα συγκαλέσει και ανάλογη συνάντηση με σκοπό την αναμόρφωση και προχώρημα της μελέτης ώστε να προχωρήσει σε προκήρυξη εφαρμογής.
6. Πρόσβαση στο Παρκινγκ / επέκταση του
Θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια εύρεσης λύσης εθελοντικής αδείας διόδου που αν δεν επιτευχθεί θα προχωρήσει το (μη επιθυμητό) ενδεχόμενο αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Έχουν γίνει επίσης κρούσεις για την ενοικίαση διπλανών οικοπέδων (4,1 στρέμματά) για την επέκταση του παρκινγκ με θετικά αποτελέσματα στα 2 από τα 3 οικόπεδα και αναμονή για το τρίτο.
Στην συζητηση έγινε και αναφορά για πιθανή μελέτη Δυτικού Περιφερειακού για τον Ποταμό που θα αναβαθμίσει τις σχετικές περιοχές (Αγιά Τριάδα κλπ)
8. Πολεοδομικά / Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Το ΤΠΣ των Κυθήρων δημοπρατήθηκε στις 17.1.23. με προϋπολογισμό 633 χιλ. Ευρώ. Ο ανάδοχος θα έρθει στα Κύθηρα από την Άνοιξη και ο Δήμος δεσμεύεται για ευρεία διαβούλευση με τους κάτοικους.
7. Αποχέτευση / Ύδρευση
Αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο. Τέθηκε στον νέο περιφερειάρχη και αναζητείται νέα λύση με δεδομένο ότι η μελέτη του 2014 δεν μπορεί να πάρει άδεια διάθεσης τελικού αποδέκτη. Η λύση που θα διερευνηθεί είναι να γίνει ενιαίος αποδέκτης στη θάλασσα και να περιλάβει και μελλοντικά την Αγία Πελάγια.
Στην συζητηση αναφέρθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ζαντιώτη και η εξέλιξη σε θέματα Ύδρευσης με αναφορά στα νέα δίκτυα τροφοδότησης (Πετρούνι και Γερακάρι) , την αντικατάσταση των υπαρχουσών γεωτρήσεων για τον Ποταμό, τη μελέτη για νέα φίλτρα και την πιθανότητα τροφοδότησης από την αφαλάτωση της Αγίας Πελαγίας.
4. Παζάρι Ποταμού
Επαναλήφθηκε η στήριξη του Παζαριού από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο Κομηνό και δόθηκε υπόσχεση για λύση των σχετικών πρακτικών προβλημάτων (Ύδρευση, αποχέτευση, αδειοδότηση). Στην συζητηση συμφωνήθηκε από το Δήμαρχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο (πρόταση Δ. Κοντολέων) να ενταχθεί το παζάρι σε δραστηριότητα «Άυλης Κληρονομιάς» (UNESCO)
Παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα των χειροτεχνών με ενδεχομένη δημιουργία αλλού χώρου για τη σχετική δραστηριότητα
Το ΔΣ του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού συλλόγου Ποταμού Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.